Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako naučiti strani jezik preko telefona? (VIDEO)

Kako naučiti strani jezik preko telefona? (VIDEO)

Pitate se da li je moguće tj. kako naučiti strani jezik za kratko vreme, kroz zabavu? Naš odgovor je veoma kratak i prost: probajte Duolingo aplikaciju! 

Koliko puta u toku dana listate Instagram, Twitter ili igrate Candy Crush Sagu kako bi ubili vreme dok ste u prevozu ili dok čekate u nekom redu? Niste jedini.

Većina nas pokušava te dosadne trenutke da prekrati uz društvene mreže. Evo međutim jedne aplikacije koja vam može pomoći da vreme ubijete na korisniji način.



Ukoliko imate želju da naučite neki strani jezik predlažem Vam da instalirate Duolingo, aplikaciju koja vam može pomoći da krenete na ovo uzbudljivo putovanje praktično igrajući se.

Aplikaciju možete skinuti sa ovih linkova

Android

>> Duolingo <<

iOS

>> Duolingo <<



Windows Phone

>> Duolingo <<

Šta prvo pomislite kada ugledate sve one oglase koji vas pozivaju da naučite neki strani jezik za samo mesec dana ili 3 meseca? Baš isto što i većina pretpostavljam. Duolingo vam neće pomoći da naučite recimo nemački za 3 meseca, ali vam može pomoći da steknete dobro osnove da ga naučite trošeći samo 20-ak minuta dnevno.



Duolingo je zamišljen kao igrica u kojoj prelazite nivoe polažući jednostavne lekcije. Svaka lekcija je sačinjena od jednog ili više testova, kao i završnog testa koji možete raditi da bi obnovili reči iz cele lekcije. Testovi su napravljeni tako da vas polako uvode u učenje jezika. Svaki novi test sadrži nekoliko novih reči, tako da na kraju svakog položenog testa povećavate vaš fond reči koje znate ili bar prepoznajete. Sam test vam nije problem da položite iako ne poznajete nove reči.

Duolingo vas u nove reči uvodi prikazujući ih na slikama, a zatim ih u nastavku testa smešta u rečenice i izraze kako bi ih utvrdili. Ukoliko na neko pitanje odgovorite pogrešno, prikazuje vam odgovor i to pitanje će vam ponoviti na kraju testa, sve dok ne odgovorite tačno.



Nakon što položite sve testove iz jedne lekcije Duolingo vam otvara nove lekcije koje možete učiti u narednom periodu, ali i daje 2 lingota. Lingoti su Duolingo valuta koju možete zameniti u Shopu za različite pogodnosti ili unapređenja igrice.

Jedan od velikih problema kod učenja jezika je zaboravljanje reči koje dugo ne koristite. Duolingo je ovaj problem uspeo da reši tako što vas svakog dana podseća da uradite ponovo lekcije koje niste nekoliko dana i praktično vam ne dozvoljava da zaboravite reči. Na samom sajtu koji prati aplikaciju imate mogućnost da vidite spisak svih reči koje ste do tog trenutka naučili, kao i vreme kad ste ih poslednji put koristili u aplikaciji. Kroz testove Duolingo se trudi da vam ubaci reči koje dugo niste koristili.

Da bi napredovali praktično je dovoljno da svakog dana odvojite 10-20 minuta svog vremena kako bi prešli bar jednu ili dve lekcije i već posle par nedelja videćete ozbiljan napredak. Aplikacija vas naravo podseća u toku dana da bi trebalo da odradite lekciju za danas, a motiviše vas da je koristite tako što vam prikazuje broj dana uzastopnih vežbanja i pravi rang listu svih korisnika aplikacije među vašim prijateljima. Takodje, posle svakog urađenog testa dobijate 10 poena koji vam takođe pomažu da dođete do narednog nivoa i na taj način preteknete prijatelje koji su pre vas počeli da koriste aplikaciju npr, ili samo učite brže.

Aplikacija vas novim rečima i izrazima uči kroz postavljanje pitanja na više načina.

- dobijete napisanu reč na nemačkom (jeziku koji učite) koju prevedete na engleski (jezik koji znate)

- dobijete napisanu reč na engleskom, koju prevedete na nemački

- narator izgovori rečenicu ili reč na nemačkom, koju vi otkucate na nemačkom

- dobijete parove reči na engleskom i nemačkom koje spojite

- dobijete rečenicu na engleskom i izaberete jednu ili više od 3 ponuđene rečenice na nemačkom koje joj odgovaraju

- narator izgovori rečenicu na nemačkom, koju vi treba da izgovorite isto tako u mikrofon (ovu opciju možete da isključite ukoliko niste umogućnosti da koristite mikrofon)

- dobijete rečeicu na engleskom koju prevodite na nemački korišćenjem datih reči

Zanimljivo je da od skoro u aplikaciji ima više naratora što je odlično jer možete čuti različite izgovore reči i na taj način se bolje prilagoditi pravim razgovorima.

Aplikaciju koristim već nekoliko meseci (nemački), ali ne mogu da se pohvalim da to radim svakodnevno. Desi se da povežem nedelju ili dve, pa onda da je ne koristim desetak dana. Daleko od toga da sam naučio jezik, ali mi nemački nije više stran kao pre, znam oko 800 reči, razumem neke jednostavne rečenice i veoma sam zadovoljan brzinom napretka u odnosu na uloženi trud. Po iskustvima drugih, iskusnijih korisnika, čini se da Duolingo daje odličnu osnovu i da kad npr pređete sve lekcije ne treba vam puno privatnih časova da kažete za sebe da znate nov jezik bar na osnovnom nivou ili da se snađete kad razgovarate sa nekim kome je to maternji jezik.

Osnovni uslov za korišćenje aplikacije je da neki od evropskih jezika već znate. Ukoliko znate engleski jezik imate najviše mogućnosti za učenje, ali i ako vam je nemački, italijanski, španski ili ruski npr. poznat, takođe možete izabrati nov jezik za upoznavanje. Aplikacija će vam tokom učenja pomoći i da znanje tog jezika malo usavršite.

Ukoliko znate engleski npr. možete putem Duolinga učiti španski, francuski, nemački, italijanski, portugalski, holandski, irski, danski. švedski, turski, norveški, ukrajinski, ruski, poljski i velški.

*Više screenshot-ova Duolingo aplikacije za Android platformu možete da pogledate OVDE