Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Inbox je nova “Gmail” aplikacija! Jeste li je probali?

Google Inbox je nova “Gmail” aplikacija! Jeste li je probali?

Google je predstavio potpuno novu aplikaciju za email-ove! A mi vam predstavljamo kratku recenziju te Android aplikacije!

Među prvima u Srbiji smo uspeli dobijemo “pozivnicu” za novu Google aplikaciju “Inbox”. Za sada nam se dopada, ali ipak smatramo da nije toliko dobra da bi bila podrazumevana email aplikacija. Više nije potrebna pozivnica tako da i vi možete da je probate već odmah. 

 



Korisnički interfejs je brži i uglađeniji nego standardna Gmail aplikacija, takođe je više optimizovana za korišćenje jednom rukom. Ta optimizacija za korišćenje jednom rukom je jako zgodna u situacijama kada se koriste fableti ili telefoni poput Nexus 6, Note 4 i sl. Primera radi dok čitate pristiglu poruku sve što trebate da uradite da bi ste se vratitli u folder “nove poruke” je da prevučete prstom odozdo na gore. Brzi prikaz nedavnih imail poruka sa desne strane početne je takođe zgodna opcija. Dopada nam se to što Inbox pamti sa kim se korisnik nedavno dopisivao kako bi ponudo opciju za nastavak dopisivanja.

Još jedna od opcija koja Inbox aplikacija sadrži u sebi je automatsko kategorisanje i pakovanje pristiglih email-ova. Pa recimo ako stigne email iz avio kompanije koji potvrđuje rezervaciju i vreme leta onda Inbox automatski kategoriše taj email u folder “putovanja”. Postoji 7 već određenih kategorija: putovanja, kupovina, društvene mreže, finansije, ažuriranja, forumi i promocije. Takođe tu je opcija gde se mogu dodati još kategorija i dodeliti određenim email-ovima nova kategorija u kojoj će se pakovati. Tako da svakodnevna poruka od prijatelja može direktno da ode u prethodno određenu kategoriju tj. folder. Nekom se ova opcija neće dopasti jer želi da ima sve svoje email-ove izlistane na jednom mestu. Tako da se ovo kategorisanje može isključiti ako vam je to želja. Međutim, činjenica da je Inbox veoma "pametan" i da može da pravi razliku između tipova mail-ova, što je zadivljujuće.

“Snooze” tj podsetnik opcija je odlična! Nekada se koristila dodatna aplikacija samo za “snooze”, ali eto sada je ugrađena uz Inbox. U Inbox-u je podsetnik mnogo brži i intuitivniji. Čak super radi kada podesite podsećanje na bazi lokacije!

Međutim postoji nekoliko stavki koje nam se i nisu mnogo dopale.

Najveći potencijalni problem je to, kao aplikacija kakva je sada, da se ne možete koristiti za sihronizaciju sa email nalozima koji se ne završavaju sa @gmail.com. To znači da mi sada ne možemo koristiti naš poslovni email preko Inbox-a. Tako da ćemo morati da za poslovni email koristimo dodatnu aplikaciju. Što je najgore ne postoje nagoveštaji da će Inbox u budućnosti uvesti podršku za POP3 i IMAP, dok je Gmail 5 nedavno to dobio.



Još jedan potencionalni problem je da ne postoji ni jedan način da selektujete sve email-ove. Naravno, i u Gmail aplikaciji to ne možete, ali na desktop-u preko web-a svakako možete! Nigde u Inbox aplikaciji ne možete naći “selektuj sve” opciju. Još jedna stvar koju ne možete u Inbox, a možete u Gmail desktop aplikaciji je “drag & drop”, prevuci i pusti opcija. Mada nije ogroman nedostatak u pitanju.

Dok smo koristili Inbox i Gmail 5 aplikacije tokom prošle nedelje napravili smo mali test koji uključuje vreme pristizanja i slanja email-ova, i beleženje naglih padova aplikacija. Na kraju smo uporedili statistiku Gmail 5 i Inbox aplikacije što nas je dovelo do sledećih rezuldata.

Ispostavilo se da je Inbox bio malo sporiji i više puta bio “obaran” u odnosu na Gmail 5. Međutim, smatramo da je vredelo truda koristiti Inbox i da je trenutno ceo projekat Inbox na samom početku. Treba mu malo vremena kako bi se u potpunosti adaptirao potrebama korisnika Android platforme, što je slučaj za sve sada vodeće aplikacije svih tipova. Do tada mi ćemo se držati Gmail-a



Ukoliko želite i sami da probate aplikaciju preuzmite je direktno sa ovog LINKA!