Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Mape od sada prikazuju javni prevoz u Beogradu!

Google Mape od sada prikazuju javni prevoz u Beogradu!

Servis “Google Transit” od sada dostupan i za Beograd pa tako sada možete pogledati red vožnje javnog prevoza i isplanirati put direktno u Google Mape aplikaciji!

Google Transit je servis koji korisnicima Google Mape aplikacije omogućava uvid u javni prevoz svih većih gradova. Ovaj servis olakšava kretanje i organizaciju putovanja te je sjajna vest videti da je od sada dostupan i u Beogradu.

 



Treba istaći da je Beograd šesti grad u Srbiji koji je dobio Google Transit podršku. Niš je grad koji je prvi počeo da prikazuje javni prevoz u Google Mape aplikaciji, a to se dogodilo u maju mesecu, 2019. godine, a zatim su mu se pridružili i gradovi kao što su Užice, Kragujevac, Subotica, itd… 

Dakle, sada kada u Google Mape aplikaciji unesete željenu destinaciju, pored odabira automobila i bicikle za prevoz, možete odabrati i javni prevoz.

Kada to učinite, prikazaće vam se sve dostupne linije, zajedno sa brojevima autobusa, trolejbusa ili tramvaja sa kojim možete stići do željene destinacije.



Jednom kada odaberete liniju koja vama najviše odgovara, biće vam prikazana ruta u Google Mape aplikaciji, zajedno sa planom putovanja.

Tu možete da pogledate koliko vam vremena okvirno treba da stignete do prve stanice, kada stiže autobus na tu stanicu, gde se ona tačno nalazi i kako se naziva. 

>> Kako koristiti Google Maps bez interneta? <<



>> Kako u realnom vremenu pratiti lokaciju prijatelja na telefonu? [Google Mape] <<

Takođe, tu imate i uvid u dalji plan putovanja tj. gde treba da siđete ukoliko presedate. Shodno tome, tu možete videti naziv stanice na kojoj presedate i koji je broj narednog prevoza.



Naravno, na dnu ekrana boravi i taster “Kreni” pored kojeg vam piše okvirno vreme stizanja do krajnje destinacije.

Jednom kada dodirnete na taster “Kreni”, Google Mape aplikacija će početi da vam šalje obaveštenja kuda da idete tj. da skrenete dok pešačite prema stanici. Takođe, aplikacija će vam na vreme poslati obaveštenje da se bližite stanici na kojoj treba da siđete, a poslaće vam obaveštenje i kada sitgnete na stanicu gde treba da siđete.

A tu je i opcija za glasovno navođene za sve one koji to preferiraju. 

Zgodno je to što iz panela sa obaveštenjima lako možete pregledati plan putovanja dodirom na vertikalno orijentisane strelice koje borave na samom desnom boku Google Mape vidžeta.

Još jedna vrlo korisna stvar je što u podešavanjima Google Mapa možete podesiti redosled putovanja od kuće do posla i nazad.

Naime, definisanjem načina prevoza, okvirnog vremena polaska ka poslu i nazad, kao i linije kojom ćete putovati, možete aktivirati obaveštenja koja će vam Google Mape aplikacija dostavljati usled nekih promena reda vožnje, zastoja i tome slično. Na taj način ćete znati da li da se oslonite na liniju kojom redovno putujete ili da ipak idete nekom alternativnom.

Prema informacijama koje trenutno imamo, sve je još u fazi “sređivanja” te se može dogoditi da neke informacije nisu aktuelno tj. ažurirane. Očekuje se da u relativno skorijem periodu sve to bude “doterano”. Više o tome u priloženom postu: