Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google planira da Duo zameni sa Meet!

Google planira da Duo zameni sa Meet!

Sa Hangouts-om na zalasku, Google sada ima dve aplikacije za video pozive. Međutim, to je previše za kompaniju, a izvori upućeni u to kažu da će Google Duo na kraju zameniti Meet. Šta se dešava?

Ova odluka rezultat je Google-a koji je svoje komunikacione usluge za potrošačke - Duo, Messages i Android-ovu aplikaciju za pozivanje- stavio pod vođstvo šefa G Suitea Javiera Solteroa. Nakon što je objedinjeni tim objavljen u maju, Soltero je najavio zaposlenima da nema smisla da Duo i Meet koegzistiraju.

 



Nakon porasta rada od kuće i učenja na daljinu, Google je krenuo agresivno u pokušaju da od Meet-a učini Zoom-ovog konkurenta. Kao i Duo, sada je besplatan za upotrebu i nastupa na istom tržištu.

>> Allo i Duo: dve nove, stvarno pametne, Google aplikacije za dopisivanje i pozivanje! (VIDEO) <<

Uz sav fokus na Meet-u, novi šef razmene poruka odlučio je da ova usluga postane Google-ova jedan usluga za video pozive kako za redovne tako i za poslovne korisnike. Interno se ovo opisuje kao spajanje dve službe pod kodnim nazivom „Duet“ (Du o i Me et) .

Izvori nam kažu da je ovaj novi pravac, uz smanjeno interesovanje za izradu namenskog servisa za krajnje korisnike, iznenadio Duo tim.

Istorija uspešnog proizvoda

Google Duo je najavljen na I / O 2016. kao polovina nove strategije kompanije za komunikaciju potrošača koja će zameniti Hangouts. Dok se Allo - Google-ova usluga za razmenu tekstualnih poruka - borio da ostvari uspeh, Duo je postigao veliki uspeh kao aplikacija fokusirana na video.



Servis je od tada pridodao grupno pozivanje, web klijent, mogućnost slanja audio i video poruka po uzoru na priče, ali ostaje vrlo jednostavan sa listom kontakata koje možete dodirnuti da biste započeli poziv. Integrisan je sa Google Messages i Google aplikacijom za pozivanje, a nedavno je dodao mogućnost omogućavanja pristupa korisnicima putem e-mail adrese. Za sve namere i svrhe, unapred instalirana priroda Duo-a učinila ga je Google-ovim ekvivalentom FaceTime-u.

Ažuriranje pokrenuto u aprilu predstavilo je AV1 kodek za poboljšanje kvaliteta video poziva, ugrađene snimke ekrana, veće grupe i mogućnost čuvanja poruka. Google je to nastavio početkom maja „Porodičnim režimom“, više virtuelnih efekata, pozivnicama zasnovanim na vezama i pozivima od 32 osobe.

Izvori su jasno stavili do znanja da na kraju ovog spajanja Duo odlazi i da su inženjeri koji su ranije radili na ovom proizvodu sada ili zaduženi za razvoj Meet-a ili napustili tim.



U stvari, upotreba Meet-a je naglo porasla ispred Duo-a poslednjih meseci. Krajem aprila, Google je objavio da je vrhunska dnevna upotreba Meet-a porasla za 30 puta sa 3 milijarde minuta video sastanaka tog meseca i skoro 3 miliona novih korisnika dnevno. Pored toga, dnevni učesnici sastanka premašili su 100 miliona. U poređenju sa tim, Google je izvestio da je Duo tog aprila imao 8 puta veći rast grupnih poziva, kao i 10 miliona registracija nedeljno sa deset puta većim minutima trajanja poziva.

Budućnost

Za Google se Meet od prvog dana unovčava kao deo G Suite-a, dok popularnost Zoom-a pokazuje da se redovni korisnici slažu sa korišćenjem poslovne aplikacije za ličnu komunikaciju. Ključna razlika u 2020. godini je u tome kako je javnost sada upoznata sa generisanjem veze koju zatim šalje drugima nasuprot direktne liste kontakata. Kompanija je takođe bila eksplicitna o važnosti Meet-a tako što ga je integrisala sa Gmail-om . 

Pre nego što se zamena dogodi, trenutni plan je da se nekoliko ključnih Duo funkcija za korisnike prebace u Meet. Izvori nam kažu da to uključuje end-to-end enkripciju, kontaktiranje korisnika radi video poziva putem telefonskog broja, pa čak i 3D efekte.



Tempo razvoja Duo-a se smanjuje nakon uvođenja grupnih razgovora u Nest Hub Max prošlog meseca. Šire gledano, razvoj aplikacije je usporen u poređenju sa drugim aplikacijama za video pozive. Na primer, Google je ove nedelje pružio detaljan vremenski okvir za predstojeće funkcije Meet-a.

Izvori kažu da bi vremenski okvir za ovu tranziciju mogao potrajati i do dve godine. Naravno, razvojni planovi bi se mogli promeniti, ali to se ne dešava u kratkom roku. Na kraju, primećujemo da aplikacija Duo polako nestaje a Meet se gura korisnicima umesto nje.

I na kraju, Google kaže da istražuje načine na koje se njihovi proizvodi za video pozive mogu poboljšati jedni pored drugih i da dve usluge neće zauvek ostati nezavisne u budućnosti.

Izjava kompanije Google:

„U potpunosti smo uložili u Duo, koji je zabeležio zapanjujući rast tokom pandemije. Ljudi širom sveta se više nego ikad oslanjaju na video pozive i mi ne planiramo da ih prekinemo. Nastavićemo da ulažemo u izgradnju novih Duo funkcija i pružanje divnog iskustva za naše korisnike, kupce i partnere. U maju smo organizaciju Duo doveli pod vođstvo Haviera Soltera i tražimo načine kako se naši proizvodi za video pozive mogu poboljšati jedni pored drugih.“