Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti velike telefone jednom rukom? (VIDEO)

Kako koristiti velike telefone jednom rukom? (VIDEO)

Evo jednog trika koji vam može pomoći da koristite telefon jednom rukom, bez obzira koliko je dijagonala njegovog ekrana dugačka.

Faktori koji doprinose ugodnom iskustvu pri korišćenju nekog telefona se ne odnose samo na njegove karakteristike, već i na proporcije. Primera radi, gledanje YouTube videa ili igranje igrica je daleko bolje na telefonima čiji je ekran 5.7 inča ili iznad, nego na telefonima čiji je ekran 5 inča ili ispod.

 



Međutim, sve ima svoje prednosti i nedostatke pa tako telefoni sa manjim ekranima su zgodniji za korišćenje jednom rukom. Budimo iskreni, često nam se dešava da neki posao na telefonu treba da obavimo u hodu, jednom rukom, a to sa Galaxy Note 8 nije moguće! Osim ako vam je šaka kao oktopod, sa prstima dugačkim kao pipci…

Doduše, Samsung je to rešio svojim režimima koji omogućavaju da se ekran smanji do te mere da je telefon moguće koristiti jednom rukom. Budući da je sve više telefona sa većim ekranima, proizvođači se sve češće odlučuju da ih opreme jednim takvim režimom, ne samo Samsung kompanija. No, i dalje je mnogo proizvođača telefona koji to ne rade te korisnici imaju velike poteškoće pri korišćenju tih “gromada” jednom rukom.

XDAdevelopers.com je razvio jednu vrlo zanimljivu aplikaciju koja omogućava svakom telefonu da smanji prikaz slike do te mere da korisnik svoj ogroman telefon može koristiti jednom rukom, dohvativši apsolutno svaki ćošak korisničkog izgleda. U pitanju je prosto nazvana aplikacija “One Hand” koja je nedavno dobila i Xposed modifikaciju za lakše podešavanje kod korisnika koji imaju pristup root-u

Ne treba da budete uplašeni zbog toga što pominjemo “root” jer vaš telefon u suštini i ne treba da bude root-ovan kako bi mogli da koristite ovu aplikaciju, samo je potrebno da odradite malu proceduru koja podrazumeva korišćenje ADB-a i unos pojedinih komandi kako bi sve radilo bez problema. Korisnici koji već imaju root-ovan uređaj mogu brže da obave taj proces koristeći pomenutu Xposed modifikaciju.

*Xposed modifikacija je takođe namenjena i za Android 7 Nougat uređaje.

Pre nego što pređete na proceduru, potrebno je da imate instaliran ADB na vašem računaru. Ne brinite jer to uopšte nije prevelik i previše komplikovan posao. Sve što vam je potrebno po pitanju ADB-a možete pronaći na priloženom linku:

>> Kako instalirati i koristiti ADB na Windows 10 računaru? <<



>> Preuzmite poslednje ADB drajvere i Fastboot alatke! [Win/Mac/Linux] <<

Dakle, evo šta tačno treba da uradite:

1. Prvo sa Google Play prodavnice preuzmite aplikaciju “One Hand Mode”.

2. Nakon što je instalirate, pokrenite je i ispratite navođenje.



3. Potom povežite svoj telefon putem USB kabla sa računarom.

4. Na tastaturi računara pritisnite “Windows” i “R” taster u isto vreme kako bi pokenuli “Run” prozorče.

5. U “Run” prozorčetu unesite “CMD” i pritisnite taster “Enter”.



6.  Kada se pojavi crni komandni prozorčić, ukucajte sledeću komandu i pritisnite taster “Enter”:

adb devices

7. Ako ste sve uradili kako treba, nakon unošenja komande “adb devices”, u CMD-u bi trebalo da se prikaže vaš uređaj.

8. Sada treba da uneste novu komandu koja će zapravo omogućiti aplikacije da radi u najboljem mogućem redu. Komanda glasi:

adb shell pm grant com.xda.onehandedmode android.premission.WRITE_SECURE_SETTINGS

9. Jedno kada uneste komandu koju smo vam priložili, a koju inače aplikacija prikazuje pri njenom prvom pokretanju, potrebno je da raskačite telefon sa računara i na telefonu nasilno zatvorite aplikaciju “One Handed Mode”.

10. Kada ponovo pokrente aplikaciju prikazaće vam se prekidač “Enable Toggle Overlay” koji možete da aktivirate. Imajte na umu da se ta funkcija plaća, a ona vam omogućava da imate plutajući taster koji omogućava lakše aktiviranje “One Handed” režima.

11. Na dnu ekrana imate i taster “OFF” zapravo služi kao prekidač za isključivanje ili uključivanje “One Handed” režima.

12. U podešavanju aplikacije imate nekoliko opcija i funkcija koje vam mogu pomoći da prilagodite rad aplikacije.

Više o aplikaciji možete pogledati u priloženom videu: