Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti “Live Photos” tj. žive fotografije na bilo kom telefonu?

Kako napraviti “Live Photos” tj. žive fotografije na bilo kom telefonu?

Evo kako da napravite žive fotografije koje kasnije možete podeliti na društvenim mrežama. Pišemo vam to ko je prvi lansirao ovu funkciju, ko ju je popularizovao i kako je Google odgovorio na taj potez konkurencije!

Apple je po ko zna koji put “ukrao” inovaciju, gde je 2016. godine, uz iPhone 6S, predstavio svojim korisnicima novu funkciju “Live Photos”.  Radi se o funkciji koju poseduje kamera aplikacija iPhone 6S telefona, a služi za beleženje fotografije koja je zapravo kratkak video snimak, odnosno dobro poznati GIF.

 



Ovu vrstu beleženja fotografija, ili kako god već nazvali video koji traje 2 sekunde, je prvo lansirala kompanija Sony još 2013 godine kao ekstenziju za kamera aplikaciju koja se tada koristila na Xperia telefonima. Ako se dobro sećamo, ta ekstenzija se zvala “Motion Shot”, ispravite nas ako grešimo.

No, bilo kako bilo, Google je ubrzo nakon što je Apple predstavio tu funkciju lansirao aplikaciju “Motion Stills” koja je zapravo odgovor na njihov potez, ili alternativa, u zavisnosti od perspektive gledanja na celu situaciju.

U samom startu, Motion Stills aplikacija je nudila mogućnost kreiranja takozvanih živih fotografija i ništa više. Međutim, kako je vreme odmicalo, Google je radio na unapređenju aplikacije te je ona na današnji dan znatno bolja i bogatija za nekoliko funkcija više.

Nedavna nadogradnja aplikacije je donela jedno jako korisno unapređenje, a to je stabilizacija tih živih fotografija. To znači da one neće biti drmusave ukoliko ih beležite dok je telefon u ruci, a ne na stativu. One će biti veoma fluidno stabilizovane te će izgledati znatno profesionalnije.

Ta nova funkcija, odnosno stabilizacija živih fotografija, zajedno sa ostalim zanimljivim opcijama, Motion Stills aplikaciju čini kompletnom. Shodno tome, rešili smo da vam napišemo članak o njoj i pokažemo vam kako se ona koristi.



Motion Stills aplikaciju možete preuzeti potpuno besplatno sa Google Play ili App Store prodavnica tj. direktno sa priloženih linkova:

Andoird

>> Motion Stills <<

iOS



>> Motion Stills <<

Kada je preuzmete i pokrenete, prikazaće vam se ono što kamera vidi, taster za okidanje  živih fotografija, kao i par dodatnih opcija.



Odmah ispod tastera za okidanje praktično viri delić ranije načinjene žive fotografije. Kada dodirnete tu, pristupate galeriji gde možete pregledati sve ranije načinjene žive fotografije.

Tu ih možete pregledati, izbrisati ili napraviti klasičan video snimak nizajući sve te žive fotografije jedno do druge.

Brisanje se vrši gesturom prsta preko živih fotografija, sa desne strane ekrana prema levoj.

A nizanje svih živih fotografija u jedan video se vrši takođe gesturom prsta preko živih fotografija, ali sa leve strane ekrana prema desnoj.

Kada dodirnete na neku od načinjenih živih fotografija, na raspolaganju su vam opcije za isključivanje stabilizacije videa, za isključivanje tona i za čivanje tj. deljenje živih fotografija u GIF ili video formatu.

Dakle, kao što i sami možete zaključičti, one se na društvenim mrežama kasnije mogu podeliti ili u svojstvu GIF-a ili u svojstvu video snimka, a ne u svojstvu neke potpuno nove vrste medija.

Kada se vratite na početni ekran aplikacije, odmah pored okidača standardne žive fotografije, imate drugi režim koji se naziva “Premotavanje Unapred”. U tom režimu možete napraviti živu fotografiju koja može trajati onoliko koliko vama odgovara.

Kasnije, kada pristupite toj živoj fotografiji u galeriji, na raspolaganju će biti opcije za ubrzavanje od 4 do 8 puta, pored onih standardnih opcija za isključivanje stabilizacije i tona žive fotografije.

Pored odabira dva režima se nalazi i taster za promenu kamere. Shodno tome, moguće je napraviti žive fotografije koristeći i prednju, selfie fotografiju.

Što se podešavanja tiče, njima možete pristupiti dodirom na “mehanički točkić” taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu početne stranice Motion Stills aplikacije.  Tu imate mogućnost da podesite kvalitet GIF-a, da podesite koliko će se ponavaljati klip, ili da sve žive fotografije reprodukujete kao jedan klip. Kao što vidite, u podešavanjima se ne mogu naći neke naprednije opcije.

Što se samog beleženja standardne žive fotografije tiče, dovoljno je da dodirnete taster za okidanje, uperite telefon prema subjektu i sačekate da 2 sekunde! Prosto zar ne?