Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako optimizovati ekran telefona da manje šteti očima?

Kako optimizovati ekran telefona da manje šteti očima?

Evo kako da instalirate dobru “Nigt Light KCAL” aplikaciju i tako sprečite posledice po vaš vid!

Ako se ne varamo, mi smo napisali veoma poučan članak o tome koliko ekran telefona može biti štetan po vid čoveka. Imamo čak smo adaptirali ilustraciju Tech Insader lista u kojoj se jasno vidi na koji način plavo svetlo loše utiče na vid čoveka.

 



>> Kako na naše telo utiče izlaganje svetlu koje emituje ekran pametnih uređaja? <<

No, ovaj put želimo da vam skrenemo pažnju na jednu novu i po nama vrlo dobru aplikaciju za redukciju plavog svetla koje ekran emituje. U suštini, svi Android 7 Nougat imaju implementiranu tj. nativnu funkciju koja redukuje plavo svetlo i ona se može pronaći među svim u notifikacionom panelu sa skraćenicama.

Ono što mnogi ne znaju je da ta nativna aplikacija zapravo ne prilagožava boje izvorno već primenjuje filter koji na neki načim redukuje plavo svetlo ekrana. No, postoji aplikacija koja ipak može izvorno da promeni boje koje se reprodukuju na ekranu i tako značajno umanji plavo svetlo koje šteti vidu čoveka.

Ta aplikacija se naziva Nigh Light (KCAL). Ono što se nekima neće dopasti je to što je potrebno da telefon bude root-ovan kako bi aplikacija radila. No, onim koji veoma dugo provode za telefonom, pogotovo noću, root neće biti prevelik problem. To je danas barem lako postići. Mi imamo gomilu uputstava na tu temu.

Ono što je super kod ove aplikacvije je njega prilagodljivost i fleksibilnost. Uvek možete podesiti “tajming” kada će plavo svetlo biti redukovano, a kada ne. Uglavnom, aplikacija je besplatna i možete je preuzeti sa XDA-developers.com marketa.

Dakle, ovo uputstvo se svodi na to da treba da instalirate aplikaciju, pokrenete je i bezbrižno uživate pri korišćenjiu aplikacije. Aplikacije će sve obaviti za vas!