Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako postaviti Google Play Family Library  po prvi put?

Kako postaviti Google Play Family Library po prvi put?

Evo kako da po prvi put postavite Google Play Family Library i tako omogućite celoj porodici da koristi aplikacije uporedo sa članom porodice koji je aplikaciju već platio…

Ako se pitate šta je Google Play Family Library, odgovor zapravo leži u samom nazivu servisa. Naime, kako bi članovi jedne porodice između sebe mogli da dele neki već kupljeni film, knjigu, album i sve ostale kupovine koje se mogu ostvariti na Google Play prodavnici, potrebno je da postoji servis koji će registrovati članove porodice, kreirati krug i omogućiti međusobno deljenje sadržaja. Hajde pogodite koji je to servis? Shvatili ste zar ne…

Budući da je ovo sve novo, da je Google ovaj servis pustio pre par dana, rešili smo da napravimo uputstvo za one koji su prilici da koriste Google Play Family Library.



Prijavljivanje i inicijalno postavljanje svog naloga

Da biste uopšte bilo šta započeli potrebno je da kliknete na ovaj LINK, bilo preko telefona ili računara. Ukoliko vam je ovaj servis odobren i omogućen za korišćenje, onda će vam se pojaviti stranica koja izgleda kao na slici koju smo priložili ispod. Tu treba da ispratite navođenje, prihvatite uslove korišćenja i da se prijavite na svoj nalog.

U međuvremenu ćete biti informisani o tome ko će sve biti u mogućnosti da koristi Family Library servis, kako možete plaćati proizvode i usluge i kako možete postaviti ograničenje pri kupovini aplikacija, igrica, filmova, tv emisija i knjiga kako članovi porodice ne bi napravili haos.

Zatim ćete biti upitani da li želite da vaše prethodne kupovine budu omogućene za korišćenje ostalim članovima porodice ili ne. Možete dozvoliti ostalilm članovima da koriste sve što ste kupili tako što ćete odrediti jednu po jednu prethodno ostvarenu kopovinu ili sve odjednom.



Ovo je u suštini proces prijavljivanja i inicijalnog prilagođavanja…

Podešavanje porodične metode plaćanja

Kako biste dozvolili da ostalim članovima da koriste porodični budžet za Google Play prodavnicu. Duduše, postoji šansa da će vas Google kroz ovaj proces provesti u prvom koraku koji smo upravo opisali, ali u slučaju da to ne uradi, evo šta vam je činiti.

Da biste to učinili, potrebno je pristupiti dodatnim opcijama dodirom tao što ćete prevući prstom sa leve strane ekrana na desnu. Potom jednostavno dodirnite na svoj nalog pa na “Payment Methods”. Ukoliko ste ranije već podesili svoje kreditne ili debitne kartice, pojaviće vam se lista svim karticama. Na dnu liste imaćete opciju “Change family payment plan” na koji da dodirnete pristupate iskakajućem prozoru gde možete da odaberete koja će to kartica zapravo biti dostupna za porodično korišćenje.



Dodavanje članova porodice

Kako biste mogli da dodajete članove porodice potrebno je da kreirate grupu unutar katergorije “Family”. Svi članovi te grupe imaće pristup svim opcijama Family Library servisa. Kako biste to učinili, ponovo pristupite dodatnim opcijama prevlačenjem prsta sa leve strane ekrana na desnu i dodirnite na vaš nalog pa na “Family”. Čim to obavite pojaviće vam se dve opcije: Manage family members i family library settings. Vi naravno treba da dodirnete na “Manage family members” opciju i dodirom na “+” taster da dodate osobe koje želite da budu članovi vaše Family Library servisa…

Odlučite da li će naredne kupovine automatski biti dostupne članovima

Budući da ste postavili sve što je potrebno da Family Library servis funkcioniše, sada je vreme da podesite to šta će sve od sadržaja biti dostupno ostalima.



Znači, pristupite dodatnim opcijama kao i uvek do sada, potom dodirnite na soj nalog, pa na kategoriju “Family” i na kraju na “Family Library settings” opciju. U novootvorenoj stranici bi trebalo da vam se prikažu sledeće kategorije: Apps & Games, Movies & TV i Books. U pomenutim kategorijama imaćete sve što ste do sada kupili. Samim tim, u mogućnosti ste pojedinačno da odredite da li će neka aplikacija biti nedostupna za ostale ili ne.

No, ako želite da sve bude dostupno za članove i tako ostane u buduće, onda je možda “auto choice” opcija idelna za vas. Ona će automatski omogućiti da sve kupovine budu dostupne vašim članovima porodice. Treba da imate na umu to da možda nije pametno aktivirati ovu opciju samo ukoliko kupujete sadržaj koji je za odrasle jer ako u članovima porodice imate one najmlađe, oni će to moći da koriste.

To je to što se tiče podešavanja. Kao što vidite, nije previše teško!

Kako sve izgleda nakon podešavanja

Kao kao menadžer Family Library servisa, ispod svake kupljene aplikacije na Google Play prodavnici imaćete prekidač putem kog možete omogućiti da sadržaj bude dostupan ostalim članovima porodice. Znači jedan dodir na prekidač i omogućili ste kupovinu svojoj porodici. Ne može biti jednostavnije.

Moramo dodati i to da neće sve kupovine biti dostupne za dodavanje na “Family Library” servis jer programeri aplikacija koje ste kupili nisu dužni da to omoguće ukoliko je kupovina ostvarena pre drugog jula, 2016. godine.


Za one koji su samo članovi porodice, a nisu menadžeri, korisničko iskustvo se svodi na “Family Library” isečak koji mogu pronaći unutar Google Play prodavnice pod okrivljem kategorije “My apps & games”. Ispod isečka “Family Library” biće izlistane sve kupovine koju je menadžer servisa podelio sa vama.

Naravno, ukoliko nasumično pristupite aplikaciji ili sadržaju koju je prethodno menadžer servisa kupio i dodao na listu dostupnih za korišćenje članovima porodice, pojaviće vam se ikona i obaveštenje da je možete koristiti jer nalazi na “Family Library” listi…