Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako skenirati fotografije putem telefona koristeći Google Fotoskener !

Kako skenirati fotografije putem telefona koristeći Google Fotoskener !

Digitalizujte sve svoje štampane fotografije pomoću telefona, bez gubitka kvaliteta! Evo kako je Google zamislio da vi to uradite…

Google pokušava da napravi jedan “mali lični dućan” (čitaj Google Play) u kojem možete prnaći aplikaciju ili servis za svaku vašu potrebu. Doduše, taj dućan više nije mali i on se poprilično dugo gradi.

 



Da pojasnimo, Google je prvo lansirao Google Photos aplikaciju koja je u suštini samo alatka za korišćenja njihovog cloud servisa. Zatim se pojavila Google Camera aplikacija koja je upotpunjava prethodno lansirani servis, a sada imamo prilike da probamo i novu PhotoScan aplikaciju koja će svima omogućiti da skeniraju štampane fotografije pomoću svog telefona.

Ne samo to, te fotografije će se posle lako sinhronizovati sa Google Photos nalogom što je, kako Google ističe, idealan način da organizujete sve svoje fotografije, uključujući i one štampane. U čemu je štos? Google naglašava da skeniranje fotografija pomoću skenera, jednu po jednu, nije lak i brz posao, što je generalno i istina jer retko ko poseduje brze skenere. Sledeća obezhrabrujuća stavka je organizovanje tih fotografija. Prvo treba da ih sve skenirate i kad obavite sav taj naporan posao, onda ide posao dodeljivanja naziva pa pakovanje ili eventualno podizanje na neki cloud servis.

Sa PhotoScan aplikacijom to sve radite znatno brže! Zašto, skeniranje ne traje ni 10 sekundi, a sve skenirane fotografije se automatski izescaju i čuvaju na Google Photos servis. Međutim, nameće se pitanje koliko kvalitetno PhotoScan uspeva da skenira odštampanu fotografiju i kako se otarasiti presijavanja? Ipak niko ne želi fotografiju fotografije… Evo kratkog objašnjenja kako PhotoScan funkcioniše.

Naime, PhotoScan aplikacija od korisnika traži da pet puta okine fotografiju iz pet različitih uglova. Na taj način se pozicija odsjaja menja što aplikaciji omogućava da ih ukloni. Tačnije, prilikom okidanja, aplikacija zabeleži 5 različitih fotografija iz 5 različitih uglova.

Prvo što ona uradi je skeniranje i pronalaženje referentnih tačaka (eng. feature points) pomoću kojih kasnije može idealno spojiti pet različitih fotografija. Broj tih tačaka može dostići cifru od čak 4000, ali može ih biti i oko 500. Te referentne tače se obično odnosne na veoma jasne piksele fotografije. Primera radi, tamo gde se spajaju veoma taman i veoma svetli piksel je idealno mesto za referentnu tačku.  



Nakon toga, aplikacija krene sa poklapanjem tačaka na svim zabeleženim fotografijama. Savaka tačka se mora poklopiti jedna preko druge kako bi kasnije fotografija bila bistra. No, ako bi se fotografija spajala iz četri komada, ona bi nekada bila zamućena baš zbog onih različitih uglova o koje smo ranije pominjali. Zato, algoritam “razbije” fotografiju na sitnije komade kako bi idealno poravnala referentne tačke i fotografiju uopšte.

Kada se svi komadi fotografije idealno poređaju, aplikacija može vrlo lako ukloniti odsjaj jer ispod njega postoji komad fotografije gde odsjaj ne postoji. Nadamo se da smo bili jasni. Ako nismo, priloženi video Nat and Lo će vam sigurno sve objasniti:

Mi smo probali aplikaciju, koristili smo Samsung Galaxy A5 (2015) i skenirali smo fotografiju koja je načinjena 1999. godine i fotografiju koja načinjena u periodu od 1970. do 1980. godine. Google PhotoScan aplikaciju možete preuzeti sa priloženih linkova:

Android



>> PhotoScan <<

iOS

>> PhotoScan <<



Eto čisto da spomenem da se na prvoj fotografiji nalazim ja sa sestrom i ocem. Na drugoj fotografiji je moj otac i njegov otac.

*Skenirane fotografije u punoj rezoluciji pogledajte OVDE.