Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako uključiti i koristiti bezbednu fasciklu na Samsung telefonima?

Kako uključiti i koristiti bezbednu fasciklu na Samsung telefonima?

Evo kako da prebacite sve svoje podatke, ali i aplikacije, unutar bezbednog foldera i tako dodatno sačuvate svoju privatnost.

Bezbedna fascikla (eng. secure folder) je korisna funkcija na Saamsung telefonima koja Vam omogućava da sačuvate vaše datoteke i aplikacije van domašaja drugih ljudi. Mi Vam otkrivamo kako da je aktivirate i kako da je koristiite.

 



Kako funkcioniše bezbedna fascikla

Samsung-ova bezbedna fascikla je aplikacija koja vam omogućava da sakrijete deo telefona. Koristi Samsung-ovu zaštitnu platformu Knok za kreiranje novog početnog ekrana koji je zaštićen lozinkom ili biometrijom vašeg uređaja. Aplikacijama i datotekama koje smestite u direktorijum nije moguće pristupiti ako ne otključate bezbednu fasciklu.

Možete da dodate postojeću aplikaciju utelefonu u bezbednu fasciklu da biste stvorili kopiju aplikacije. Ova aplikacija neće imati nijednu vašu postojeću datoteku, predmemoriju i prijave, tako da je to u suštini nova instalacija aplikacije. Takođe možete da dodate nove aplikacije iz Galaxy Store-a ili Play Store-a da biste ih instalirali samo u Secure Folder.

Datoteke u bezbednoj fascikli se takođe ne mogu otvoriti bez autentifikacije. Te se datoteke neće pojaviti u redovnim pretraživačima datoteka ili u vašoj aplikaciji Galerija. Samo aplikacije koje su već u bezbednoj fascikli mogu pristupiti vašim skrivenim datotekama.

Aktiviranje bezbedne fascikle na Vašem uređaju

Pre nego što pokušate da omogućite bezbednu fasciklu na svom uređaju, proverite prvo da li je vaš uređaj kompatibilan. Ova funkcija funkcioniše na telefonima koji podržavaju Samsung Galaxyi Knox sa Android 7.0 Nougat i novijim verzijama. Ovi telefoni su kompatibilni sa ovom funkcijom:

  • Galaxy S Serija, počevši od S6 pa sve do S20

  • Galaxy Note Serija, počevši od Note 8 pa sve do Note 10



  • Galaxy Fold

  • Galaxy A Serija, uključujući A20, A50, A51, A70, A71 i A90

  • Galaxy Tab S Serija, počevši od S3

Pre nego što podesite bezbednu fasciklu, prvo vam je potreban Samsung nalog. Ispratite Samsung-ovo uputstvo za kreiranje novo naloga pre nego što nastavite.



Na novijim Galaxy telefonima, kao što su S20 i Note 10, aplikacija će biti unapred instalirana. Ako vaš telefon nema aplikaciju Secure Folder, možete je preuzeti u Play Store--u ili Galaxy Store-u.

Na svom telefonu idite na aplikaciju Podešavanja, a zatim izaberite Biometrics and Security> Secure Folder. Na nekim telefonima može biti meni “Lock Screen and Security” ili samo “Security.”



Od vas će se zatražiti da se prijavite na svoj Samsung nalog. Ako ga već niste napravili, napravite ga sada. U suprotnom, prijavite se na svoj nalog.

Pričekajte da uređaj stvori vašu bezbednu fasciklu. Ovaj postupak može trajati do jednog minuta. Zatim odaberite vrstu zaključanog ekrana za svoju bezbednu fasciklu. U zavisnosti od vašeg uređaja, možete odabrati šablon, PIN ili lozinku i omogućiti biometriju otiska prsta na uređaju.

Vaša bezbedna fascikla će vam biti dostupna kao i bilo koja druga Android aplikacija na vašem uređaju. Potražite prečicu aplikacije “Secure Folder” na početnom ekranu telefona ili u fioci aplikacije.

Nakon što je aktivirana bezbedna fascikla, dobro je pogledati podešavanja. Podešavanjima možete pristupiti pritiskom na dugme sa tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana Secure Folder. Odavde možete upravljati zaštićenim aplikacijama i uređivati vrstu zaključavanja, podešavanja automatskog zaključavanja, podešavanja naloga i obaveštenja. Takođe možete da prilagodite izgled i ime ikone Secure Folder u fioci aplikacije.

Dodavanje aplikacija u bezbednu fasciklu

Možete da dodate aplikacije u bezbednu fasciklu, osiguravajući da se zaštićena verzija aplikacije ne može pokrenuti bez otključavanja fascikle. Da biste to učinili, idite na bezbednu fasciklu i pritisnite dugme „Dodaj aplikacije“. Ovde možete ili dodati aplikaciju koja je već na vašem telefonu ili instalirati novu aplikaciju iz Play Store-a ili Galaxy Store-a.

Dodavanje aplikacije koja je već na vašem telefonu u stvari stvara drugu kopiju aplikacije na vašem uređaju sa sopstvenom keš memorijom i sačuvanim datotekama. Ako duplirate aplikaciju za poruke kao što je WhatsUp ili Viber, možete se prijaviti na drugi nalog u okviru bezbedne fascikle. Ove aplikacije zadržavaju svoju istoriju i keš memoriju čak i nakon što napustite bezbednu fasciklu.

Ovo se takođe odnosi na krstarenje internetom. Na primer, ako instalirate Chrome u bezbednu fasciklu, i dalje možete da zadržite istoriju, prijave i obeleživače sačuvane u zaštićenoj aplikaciji, za razliku od Incognito režima rada.

Ako dodate aplikaciju iz Galaxy Store-a ili Play Store-a, ona će postati dostupna samo u vašoj bezbednoj fascikli. Neće stvoriti kopiju na vašoj primarnoj listi aplikacija. Ovo je korisno za aplikacije za koje ne želite da budu vidljive na početnoj stranici ili dok se krećete kroz fioku aplikacija.

Premeštanje datoteka u bezbednu fasciklu

Pored aplikacija, određene datoteke možete da premestite iz telefona u sigurnu fasciklu. To se može učiniti na dva načina. Prvi način je da otvorite aplikaciju My Files ili Galeriju u fioci aplikacije. Dugim pritiskom odaberite željene datoteke i fascikle. Zatim pritisnite taster menija sa tri tačkice u gornjem desnom uglu i izaberite „Move to Secure Folder“. Od vas će se zatražiti da ponovo potvrdite svoj identitet pomoću zaključanog ekrana i tada će oni biti premešteni. Da biste pristupili ovim datotekama, koristite aplikaciju My Files ili Galeriju u okviru bezbedne fascikle.

Takođe možete otići do svoje bezbedne fascikle i pritisnuti dugme „Add files“. Odavde možete odabrati ili My Files ili istraživač slika, video, audio ili dokumenata. Zatim možete odabrati jednu ili više datoteka i pritisnuti Done“ na dnu ekrana da biste ih premestili u bezbednu fasciklu.

Imajte na umu da se datotekama preuzetim unutar bezbedne fascikle, kao što su aplikacije za razmenu poruka ili pregledači, može pristupiti samo pomoću aplikacija u bezbednoj fascikli.

Na isti način možete izbaciti datoteke iz svoje bezbedne fascikle. Idite u My Files ili u Galeriju, odaberite datoteke i pritisnite „Move out of Secure Folder“.