Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako utvrditi naziv neke biljke - Najbolje aplikacije za botaničare!

Kako utvrditi naziv neke biljke - Najbolje aplikacije za botaničare!

Evo koje aplikacjie bi trebalo da koristite kako biste saznali kako se neki cvet tj. biljka naziva. Takođe, aplikacije o kojima ćemo pisati vam mogu pomoći na razne načine, odnosno da saznate mnogo toga o raznim biljkama.

Botaničari se ne služe toliko digitalnim pomagalima kako bi završili neke poslove. Ipak oni ne mogu da zasade biljku ili da zemlju natope vodom koja je neophodna za pravilno razvijanje biljke.

 



Ali za nekog ko želi da postane botaničar, pametni telefoni mogu biti od ogromne koristi, pogotovo ako se koriste odgovarajuće aplikacije. Postoje aplikacije koje raspolažu informacijama o tome kako se koja biljka sadi, na koji način se gaji, čime se mogu zaštiti i slično. Čak je moguće indentifikovati biljku koristeću određenu aplikaciju i kameru telefona.

Sa ciljem da vas ohrabrimo da postanete svesni svog okruženja i da počnete malo više da brinete o biljkama, pišemo o vam o aplikacijama koje će od vas načiniti “gušter-botaničara”.

Agrobase

Ovo je veoma ozbiljna aplikacija za farmere i ljude njima sličnim. Poseduje ogromnu bazu biljaka, tipova trave, štetočina i napsti koje mogu ugroziti zdravlje biljke. Pored toga što aplikacija može raditi bez internet konekcije, u trenutku kada se spoji sa internetom, moguće je pristupiti dodatnim informaijama o biljkama, njenim fotografijama, određenim trikovima i slično.

Možda je Agrobase naprednija aplikacija za početnike, ali je defitnivno bogata kvalitetnim sadržajem koji može potkrepiti požutu za znanjem bilo kojeg potencijalnog botaničara tj. farmera.

FlowerChecker

Oni koji žele da pomoću svog telefona ustanove kako se naziva cvet ili biljka na koji su upravo naišli, FlowerChecker je idealna alatka za to. Ona je između ostalog i jedna od najpopularnijih aplikacija za indentifikovanje cvetova i biljaka putem kamere telefona.



Međutim, aplikacija nije besplatna za korišćenje. Tačnije, indetifikacija svake biljke će vas koštati negde oko 1$. Razlog tome je što svako vaše skeniranje cveta indetifikuju stručnjaci, odnosno najbolji botaničari širom planete, a ne algoritam aplikacije. Samim tim, novac koji vi platite ide direktno tim ljudima, naravno uz određen procenat tvorcima aplikacije.

Mi ovu aplikaciju preporučujemo svima da je imaju kao “kec iz rukava” kada naletite na neki veoma redak cvet ili vrstu biljke.


Offline Survival Manual

Iako ova aplikacija nije namenjena konkretno botaničarima, onda može biti od velike koristi jer poseduje veoma veliku bazu informacija za preživljavanje u prirodi. To podrazumeva i informacije o tome koje su biljke otrovne, koje mogu delovati lekovito, kako iskoristiti određene biljke i napraviti melem i lekovitu tečnost, a koje biljke možete pojesti i tako preživeti.

Smatramo da je ova aplikacija može pružiti neke vrlo korisne informacije o biljkama na jedan potpuno drugačiji način.



PictureThis

Ako ipak ne želite da plaćate za indetifikaciju određenog cveta, onda se možete osloniti na aplikaciju PictureThis koja koristi sopstven algoritam. Sve što treba da uradite je da okinete fotografiju cveta, sačekate par sekundi i rezultati pretrage će vam biti prikazani.



Nekada nije moguće dobiti odgovor zbog određenih grešaka, ali to je svedeno na minimum jer je baza kojom aplikacija raspolaže ogromna. U svakom slučaju, besplatna je u celosti i za apsolutno ništa nećete biti primorani da plaćate.

Plantix

Plantix je aplikacija koja će vam pomoći da uzgajate biljke od samog početka. Ona vam nudi gomilu detaljnih informacija o tome kako sami posadite seme biljke, da vodite računa o njemu dok biljka ne iznikne, kao i kako kasnije održavati biljku.

Ono što je takođe super kod ove aplikacije je to što vam ona nudi mogućnost dijagnostikovanja zdravlja vaše biljke koristeći kameru telefona. Tako možete saznati da li je biljka bolesna i kako da je tretirate.

Kao i kod svake uspešne platforme, zajednica korisnika je jako bitna stvar. Plantix je jedna od onih aplikacija koja ima ogromnu zajednicu širom planete. Samim tim, postoji deo aplikacije koji je tu u svojstvu foruma ili kao neke male društvene mreže gde je moguće razmeniti mišljenja, fotografije, iskustva i slično.

What`s That Flower

Ako ste više za istraživanje cvetova na stari dobri način, onda je ovo aplikacija super rešenje. Ona ne indetifikuje cvet tako koristeću kameru vašeg telefona, već je potrebno da sami pronađete neophodne informacije koristeći dostupnu bazu.

Ova aplikacija je super za one koji žele da istražuju cetove tako što jednostavno prelistavaju bazu i čitaju u njima.