Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koristitie “Lite” verzije najpopularnijih aplikacija i tako ubrzajte telefon!

Koristitie “Lite” verzije najpopularnijih aplikacija i tako ubrzajte telefon!

Evo koje sve “lakše” verzije popularnih aplikacija ima na Google Play prodavnici, a koje mnogo brže rade od originalnih.

Android telefoni dolaze u raznim izdanjima! Sa mnogo jakim karakteristikama, ali i sa prosečnim ili sa izuzetno slabim. Izbor je ogroman! Koji god od ovih telefona da izaberete, u jednom momentu će vam zatrebati lakše verzije određenih aplikacija. Samo je pitanje trentutka.

 



Primera radi, Galaxy S5 telefon je svojevremeno bio prava “zverka” kada su performanse u pitanju. Danas je Galaxy S5 jedan pravi “old-timer”. No, ne i neupotrebivi! Uz pomoć custom ROM-a taj telefon može postati pravi zmaj. A ako vas cela priča oko root-ovanja, instaliranja custom recovery-a i custom ROM-a ne zanima, onda bi trebalo da obratite pažnju na nove, laganije verzije popularnih aplikacija.

Pa da krenemo redom:

Facebook Lite

Kao što i sami možete da pretpostavite, zvanična Facebook aplikacija je prilično zahteva i zna dobro da optereti telefon, kako po pitanju performansi tako i po pitanju memorije.

Dobar broj korisnika slabijih telefona je prestalo da koristi ovu društvenu mrežu jer nisu u mogućnosti da instaliraju ili normalno koriste Facebook aplikaciju. Svestan toga, Facebook je rešio da napravi i lansira slabiju verziju dobro znanu kao “Facebook Lite”.

To se dogodilo još 2015. godine, a u samom startu Facebook Lite aplikacija nije bila dostupna za sve pa smo mi tada napravili uputstvo koje zaobilazi taj problem.

Danas je situacija drugačija te Facebook Lite aplikaciju možete preuzeti direktno sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:



>> Facebook Lite <<

Messenger Lite

Iako je u okviru Facebook Lite aplikacije bilo moguće dopisivanje bez prelaska na Messenger, u kompaniji su se odlučili za sledeći korak: Messenger Lite.

Čini nam se da je to pravi potez jer je sama Messenger aplikacija vrlo korisna. Čini nam se da su se svi brzo navikli na nju i da se nikada ne bi vraćali na staro, odnosno na dopisivanje direktno iz Facebook aplikacije.



Messenger Lite dosta toga od opcija ne poseduje, ali je ipak zadržala one najbitnije: audi pozivanje, video pozivanje, stikere, emotikone, grupno dopisivanje, razmena fotografija i sl.

Messenger Lite takođe možete preuzeti na Google Play prodavnici ili direktno sa priloženog linka:

>> Messenger Lite <<



Instagram Lite

Čak je i Instagram dobio “laganu” verziju. Ona je prilično slična originalnoj, ako izuzmemo deljenje priča i video snimaka. Verovali ili ne, Facebook je toliko “oslabio” Instagram Lite da prosto nije moguće dopisivati se putem nje.

Dakle, najbitnije je dostupno, dok ono ne tako bitno i ne baš. Ako nas pitate, dopisivanje bi treblo da bude dostupno. Pogrešan je potez što to nisu omogućili u okviru Instagram Lite verzije.

Uglavnom, Facebook ne odustaje od toga da njihove najpopularnije i najbitnije aplikacije dobiju i “Lite” verziju. Po svemu sudeći, taj “zalogaj kolača” koji čine korisnici sa slabijim uređajima im je itekako “sladak”!

Instagram Lite takođe možete preuzeti na Google Play prodavnici ili direktno sa priloženog linka:

>> Instagram Lite <<

Međutim, još nije moguće u našem regionu preuzeti Instagram Lite sa Google Play prodavnice tako da vam predlažemo da aplikaciju preuzemte u APK formatu sa priloženog linka:

>> Instagram Lite.apk <<

Skype Lite

Na sreću svih korisnika Skype programa, Android operativni sistem je dobio i “Lite” verziju! Microsoft je takođe shvatio da među Android uređajima ima mnogo onih sa slabijim karakteristikama i da bi se baza korisnika proširila kada bi postojala neka laganija verzija vrlo zahtevne i napredne standardne Skype aplikacije.

Aplikacija je prvo lansirana u Indiji jer to tržište u razvoju koje podrazumeva vrlo slabe Android uređaje i male internet pakete koji idu preko mrežnih operatera. Sa fokusom na taj problem Skype Lite nudi najosnovnije opcije uz dobar sistem štednje paketnih podataka.

Vrlo brzo nakon lansiranja Skype Lite aplikacije za indisko tržište, ona postaje dostupna na celoj planeti. Skype Lite takođe možete preuzeti na Google Play prodavnici ili direktno sa priloženog linka:

>> Skype Lite <<



Twitter Lite

Naravno, i Twitter se pridružuje “Lite” družini sa svojom laganijom verzijom aplikacije. Ona zauzima svega 730 kb memorije, a bazirana je na “progressive web” sistemu.

Twitter Lite nudi sistem koji štedi internet podatke pri korišćenju aplikacije. To znači da je potrebno dodirnuti na sliku nekog posta kako bi se ona prikazala. Na taj način se izbegava preuzimanje svih slika sa vremenske linije što dovodi do štednje internet podataka.

Twitter Lite takođe možete preuzeti na Google Play prodavnici ili direktno sa priloženog linka:

>> Twitter Lite <<

Ovoj listi se bez problema mogu pridružiti i Android Go aplikacije koje takože važe za “lakšu” varijantu onih originalnih, prilično zahtevnih aplikacija. Uglavnom su to Google aplikacije orijentisane oko Android Go projekta.

Više o projektu pročitajte na priloženom linku:

>> Android Go - Sve što treba da znate! <<

Što se liste “Android Go” aplikacija tiče, nju možete pogledati takođe na priloženom linku. gde ih između ostalog možete i preuzeti:

>> Sve Android Go aplikacije trenutno dostupne! <<