Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Najbolja besplatna navigacija za telefon ili tablet! [Android, iOS] (VIDEO)

Najbolja besplatna navigacija za telefon ili tablet! [Android, iOS] (VIDEO)

Verujemo da ste se do sada načitali ovakvih i sličnih naslova. Možda je on previše istrošen, ali nakon dobrog razmatranja rešili smo da iskoristimo baš taj naslov jer precizno odgovara sadržaju tj. onome što ćemo vam u daljem tekstu napisati. Zato pročitajte koja je najbolja, potpuno besplatna, navigacija za Android telefon!

Navigacione aplikacije su od velikog značaja čak i onima koji ne putuju previše. Uz pomoć njih se mnogi orijentišu u prostoru, odnosno gradu u kom žive, borave ili rade. Pomoću tih aplikacija se danas mogu pratiti rute tramvaja, autobusa, podzemnih vozova i slično. Mnogo je koristi takvih aplikacija onima koji ne putuju ili nisu česti vozači. Možete li zamisliti kako one mogu biti korisne onima kojima je to posao? Taskisti recimo na te aplikacije gledaju kao na “bukvar”. One su im na početku od krucijalnog značaja kako bi im pomogle oko ulica, naselja ili pak gradova, a kasnije služe kao podsetnik i najbolji prijatelj jer obaveštavaju o radarima, prekoračenju brzine i slično.

 



Kod kamiondžija su navigacioni sistemi glavni izvor štednje vremena ali i novca. Neki navigacioni sistemi koji komuniciraju sa internetom i GPS-om u isto vreme umeju da izveštavaju o stanju na putevima što direktno utiče na pređenu kilometražu kamiondžija, tačnije na utrošeni benzin i izgubljeno vreme. Nije to jedini način koji pomaže kamiondžijama da efikasnije obave svoje trase, dovoljno je to što ih navigacioni sistemi uvek navedu na pravi put.

>> Šta je GPS, a šta AGPS, i kako to radi? <<

>> Kako instalirati iGO navigaciju na Android uređaj!? <<

>> Kako koristiti Google Maps bez interneta? <<



Dakle, utvrdili smo da su navigacioni sistemi tj. aplikacije od velike koristi gotovo svim korisnicima pametnih telefona. Međutim da li ti korisnici umeju da procene koje su aplikacije najbolje, i što je bitnije, da li oni znaju kako da instaliraju te aplikacije?

Korisnici Android uređaja imaju čitav dijapazon kvalitetnih aplikacija na Google Play prodavnici ili internetu uopšte. Često je zbunjujuće i teško izabrati onu najbolju. Mi smo rešili da po nekim kriterijumima, za koje mi smatramo da su odgovarajući, izdvojimo jednu najbolju navigacionu aplikaciju.

Ti kriterijumi podrazumevaju sledeće: da se aplikacija lako instalira, da ima moderan ali intuitivan korisnički izgled, da poseduje što više kvalitetnih i korisnih funkcija, da se mape lako preuzimaju i da su uvek ažurne i tačne, da sadrži srpski jezik, da je aplikacija besplatna, da se navigacija može koristiti uz internet i bez njega.

Jedna takva aplikacija, koja ispunjava najveći deo navedenih kriterijuma, nam dolazi iz najneočekivanije kompanije za koju mnogi veruju da je ugašena. Radi se o čuvenoj kompaniji Nokia koja stoji iza fantastične, potpuno besplatne i nezavisne aplikacije “Here”. Sigurni smo da ste do sada čuli mnogo puta o njoj. Mi smo u par navrata pisali o tome da postoji, da je dobra, ali nismo želeli da je previše hvalimo jer tada nije bila baš kompletna, barem što se našeg regiona tiče. Sada, kada Here ima kvalitetne mape regiona, koje su pre svega precizne, kada ima srpsko glasovno navođenje koje može koristiti svima oko nas, dakle našim komšijama, slobodno možemo i želimo da kažemo da je ova aplikacija vrhunska! Za sada nema bolje!



*Dodato 12.11.2016.

U međuvremenu, Nokia je prodala Here Maps aplikaciju proizvođačima automobila: BMW, Audi i Mercedes. Ubrzo nakon prodaje, sama aplikacija je doživela neke izmene. Najprimetnija promena je sam naziv i dodavanje "U blizini" opcija. Sada se Here Maps naziva HERE WeGo.



Pre nego što nastavimo dalje, moramo da razjasnimo zašto je Here najbolja navigaciona aplikacija. Naravno da na Google Play prodavnici postoji mnogo, takođe vrhunskih, navigacionih aplikacija kao što su Sygic, Garmin, Navigon i slično. Razlog zašto neku od njih nismo naveli kao "čvrsto utemeljenog kralja" među navigacionim aplikacijama je to što im uvek nešto “zahvali”. Ili su "freemium", što znači da su besplatne za preuzimanje, dok se plaćaju neke funkcije tokom korišćenja, ili imaju neku drugu manu. Primera radi, neke od ovih aplikacija se veoma teško instaliraju. Mape nisu baš ažurne. Ne mogu raditi u potpunosti bez interneta. Nisu prilagođene za naš region i slično. Ukoliko smatrate da smo pogrešili, “krunisavši” Here “kraljem” navigacionih aplikacija za Android uređaje, slobodno nam skrenite pažnju i razuverite nas. Ali pre nego što to uradite proverite da li vaš “novi kralj” ispunjava sve kriterijume koje smo naveli.

Kroz dalji tekst upoznaćemo vas sa nekim korisnim funkcijama HERE WeGo aplikacije, pomoći vam da je instalirate i pravilno je podesite.

Kako instalirati i koristiti Here navigacionu aplikaciju

Za početak je preuzmite. Kao što smo i naveli, preuzimanje aplikacije je krajnje jednostavno. Sve što je potrebno da uradite je da pretražite HERE WeGo aplikaciju preko svog telefona na Google Play prodavnici i preuzmete je. A možete je jednostavno preuzeti i klikom na priloženi:

>> HERE WeGo <<

*Dodato 12.05.2016.

HERE WeGo aplikacija je dostupna i za iOS uređaje te je možete preuzeti sa priloženog linka:

>> HERE WeGo <<

Ranija verzija Here Maps aplikacije je zahtevala registraciju, međutim nova HERE WeGo to ne zahteva. Možete se prijaviti ali to nije obavezno. Sada je još lakše postaviti HERE WeGo budući da korisnik nije u obavezi da se prijavljuje. Kada pokrente HERE WeGo, dočekaće vas stranica dobrodošlice. Tu je i plavi taster “Kreni!” koji vas vodi direktno u aplikaciju.

Treba imati na umu i to da je ranija verzija aplikacije bila na engleskom jeziku. Sada, HERE WeGo ima korisnički izgled koji je transkriptovan na srpski jezik što je za mnoge korisnike veoma značajno.

Kada se nađete na početnom ekranu HERE WeGo aplikacije, a to je zapravo ekran koji prikazuje vašu lokaciju na mapi, aplikacija će vas upitati da definišete adresu vašeg doma. Sve što treba da uradite je da dodirnete na “Uradite to odmah” ili da preskočite ukoliko vam to nije bitno.

 

Odmah nakon dodira na “Uradite to odmah” pojaviće vam se stranica sa adresom koja je ispisana na bazi vaše lokacije. Ukoliko je to adresa vašeg doma, jednostavno dodirnite na nju ili je unesite ručno. HERE WeGo će vas kasnije upitati da postavite skraćenicu na početnom ekranu što vi možete uraditi štikliranjem opcije “Dodaj prečicu do početnog ekrana” i dodirom na plavi taster “Postavi”.

Kada to obavite i postavite adresu vašeg doma, vreme je da se preuzmu mape. Prvo pristupite dodatnim opcijama dodirom na “tri crtice” taster u gornjem levom uglu ili prevlačenjm prsta preko ekrana sa leve na desnu stranu.

Zatim dodirnite na kategoriju “Preuzimanje mapa” kako bi mogli da preuzmete mapu za vašu državu, region ili čak celi kontinent. To koje ćete sve mape preuzeti zavisi apsolutno od vas i slobodne memorije vašeg telefona. Uglavnom, po dodiru na pomenutu kategoriju, pojaviće vam se stranica gde vam je jasno prikazano koliko slobodne memorije imate. Takođe, preuzimanje mapa je besplatno i one se mogu koristiti bez interneta.

Kako bi preuzeli bilo koju mapu, potrebno je dodirnuti na plavi taster “Preuzmi mape”, pa na željeni kontinet. Tada će vam se izlistati svi kontinenti: Afrika, Australija/Okeanija, Azija, Evropa, Južna Amerika, Severna i Centralna Amerika.

Uvek možete preuzeti mape celog kontinenta, ali zašto biste to radili kada će one vam uvek biti na raspolaganju pa kada zatrebaju lako ćete ih preuzeti. Za početak preuzmite mapu zemlje u kojoj živite. Dakle, dodirnite na “Evropa” kategoriju i pronađite zemlju u kojoj živite kako biste preuzeli mapu.

Kada skockate mape, potrebno je preuzeti glasovno navođenje koje će biti na jeziku koji vama odgovara. Kako bi to obavili vratite se na početni ekran, pa pristupite dodatnim opcijama i dodirnite na kategoriju “Postavke”.

Potom dodirnite na “Opcije glasa” pa na plavi taster “Odaberi glasove". Svi poreuzeti glasovi će se prikazivati u okviru kategorije “Opcije glasa” kako bi naknadno, kada to zatreba, mogli da menjate jezik glasovnog navođenja.

Dok preuzimate željeni glas niste u mogućnosti da se vratite korak unazad, kao u slučaju preuzimanja mapa. Srećom, svi ti jezivi glasovnog navođenja ne zauzimaju mnogo, u proseku 5 MB, te neće morati dugo da čekate.

Kada završite sa preuzimanjem mapa i glasa, spremni ste da se prebacite u režim korišćenja aplikacije bez interneta, bilo bez WiFi-a, bilo bez paketnih podataka. Sve što treba da uradite je da se ponovo vratite na početni ekran, da pristupite dodatnim opcijama i da štiklirate opciju “Koristi aplik. van mreže

Naravno, bez interneta uvek možete pretražiti neku lokaciju odnosno ulicu i na taj način kreirati, korak po korak navođenje. Dakle u panelu za pretragu unesite željenu ulicu. Zatim, za direktno navođenje jednostavno dodirnite na svetlo plavu ikonicu u obliku strelice, koja će se pojaviti u okviru iskakajućeg panela na dnu ekrana.

Za neke dodatne informacije o ruti i načinu kretanja prema željenoj destinaciji, dodirnite na naziv pretražene ulice koja će se takođe prikazati u okviru panela na dnu ekrana.

Tu možete videti koliko kilometara ima od vaše trenutne lokacije do pretražene destinacije, vreme stizanja do cilja, naravno u zavisnosti od toga koji način prevoza odaberete. Za sada imate izbor između prevoza automobilom, biciklom ili pešaka. Opcije za taksi, javni prevoz ili vozila koje dele putnici (Uber) još nisu dostupne kod nas, dok u Evropi i SAD jesu.

Kada izaberete način kretanja ka željenoj destinaciji, pojaviće vam se nekoliko ruta kojim se možete kretati. Prevlačenjem prsta levo ili desno preko iskakajućeg panela na dnu ekrana, menjate rutu koja vodi ka željenoj destinaciji.

Kada se odlučite za rutu i dodirnete na plavi “Počni” taster, pojaviće vam se 3D prikaz vâs, odnosno vašeg vozila, sa informacijama o brzini vašeg kretanja, o vremenu dolaska do cilja i mogućem kašnjenju. U samom vrhu tog 3D prikaza imaćete informaciju o tome koliko ste tačno udaljeni od sledećeg skretanja i koji je naziv ulice u koju skrećete, dok je na dnu ekrana ispisan naziv ulice u kojoj se trenutno nalazite.

Uz ovaj prikaz informacija ide i glasovno navođenje koje ste ranije podesili. Kada smo već kod toga prodiskutovaćemo to koje sve dodatne opcije postoje u okviru HERE WeGo aplikacije. Kada se vratite na početni ekran i ponovo pristupite dodatnim opcijama, pronaći ćete dve kategorije: način prikaza mape i sačuvane rute. Ako izaberete "Mapa" prikaz će biti iz ptičije perspektive, a ako izaberete "Vožnja" prebacićete se u režim navigacije.

Što se sačuvanih ruta tiče, odnosno opcije "Kolekcija" tu uvek možete da pristupite ranije sačuvanim rutama koje čestko praktikujete. No, treba da uzmete u obzir to da čuvanje ruta nije moguće ukoliko prethodno ne kreirate nalog i prijavite se na njega. 

Sledeće je opcija za korišćenje HERE WeGo aplikacije u režimu bez interneta i opcija za preuzimanje dodatnih mapa. O tome smo već pisali. Ispod svega toga imate taster za podešavanje, feedback tj. povratne informacije, taster za sve informacije o tome ko stoji iza aplikacije i taster za prijavljivanje.

Kada dodirnete na taster za podešavanje pristupićete nekim mahom skromnim dodatnim podešavanjima koja se najviše odnose na prikaz informacija tokom navođenja tj. korišćenja navigacije.

Kada podesite sve što smo do sada pominjali i kada preuzmete mape koje su vam neophodne za korišćenje HERE WeGo navigacije u režimu bez interneta vi ste praktično spremni za put.

Neke novitete koje HERE WeGo od skorije uveo su opcije koje pomažu korisnicima da pronađu neke bitne lokacije kao što su pumpa, bankomati, restorani, znamenitosti, apoteke i slično. Većina tih opcija se mogu koristiti i kod nas, sem prve tri: iznajmljivanje automobila, taksi stanice, ture i vodiči.

Ove opcije su po našem mišljenju veoma korisne i mogu poslužiti onima koji ne poznaju grad baš najbolje. HERE WeGo i njene opcije “U blizini” su pogodne i za pešake i za vozače, ali štos je u tome što one zahtevaju internet kako bi radile. Dakle, bez interneta na telefonu, opcije koje se nalaze unutar kategorije “U blizini” se ne mogu koristiti. Više o tome kako se koristi HERE WeGo navigacija kao i njene “U blizini” opcije pogledajte u našem videu koji smo snimili za vas:

Nadamo se da smo uspeli da vam što više približimo to zašto je Here aplikacija najbolja navigaciona aplikacija za Android uređaje. Trudili smo se ujedno i da vam pokažemo kako se instalira i koristi tako da se iskreno nadamo da smo vam olakšali celokupan posao potrage i postavljanja navigacione aplikacije za vas. U prilogu ćemo vam dostaviti linkove koji vode ka nekim drugim navigacionim aplikacijama za koje smatramo da su takođe vredne pomena pa izvolite probajte ih.

>> Najbolje besplatne navigacione aplikacije za Android uređaje koje rade u offline režimu! <<

>> 3 najbolje navigacione aplikacije! <<