Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

“Nearby Sharing” je novi, mnogo bolji način za razmenu datoteka između telefona! (VIDEO)

“Nearby Sharing” je novi, mnogo bolji način za razmenu datoteka između telefona! (VIDEO)

Google promenio naziv “Fast Share” funkcionalnosti u “Nearby Sharing” i omogućio svim Android korisnicima da mnogo lakše razmenjuju fotografije, video zapise ili bilo koje druge dokumente!

Razmena datoteka između telefona se iz godinu u godinu uobličava raznoraznim metodama, aplikacijama i tome slično. Pa ako se sećate, prvo su se koristili Infrared senzori kako bi prebacili pesmu sa jednog telefona na drugi, pa kasnije Bluetooth i na kraju smo počeli da koristimo WiFi. 

 



Što se razvoja aplikacija tiče, imali smo nekoliko vrlo korisnih koje su nam olakšavale ceo taj proces prebacivanja datoteka sa jednog telefona na drugi. Android Beam je recimo koristio NFC tehnologiju kako bi upario dva telefona i automatski obavio sve što je potrebno da bi se omogićio transfer. U praksi je to izgledalo tako što bi korisnici samo spojili svoja dva telefona i fotografija bi se automatski prebacila. 

Ipak, celo to iskustvo razmene datoteka između telefona je Apple usavršio do te mere da takozvana AirDrop funkcija radi gotovo savršeno. Google i Microsoft su imali neke svoje pokušaje, ali to ipak nije bilo do te mere prihvaćeno i korišćeno.

Sada imamo priliku da svedočimo novoj aplikaciji koja će se uskoro pojaviti na našim Android telefonima, a naziva se “Nearby Sharing”. Naime, ona će nam omogućiti da razmenjujemo datoteke bilo kojeg tipa, raznih veličina na vrlo jednostavan i pre svega pozdan način. 

Nešto slično ovoj aplikaciji su kompanije Xiaomi, Samsung ili Oppo već razvile. Međutim, Android telefoni ostalih brendova su uskraćeni za takav neki servis. Ali ne zadugo jer će sa Google Play prodavnice biti moguće preuzeti Google Files aplikaciju sa ugrađenom “Nearby Sharing” funkcijom. 

>> Files Go je nova aplikacija koja upošljava veštačku inteligenciju! <<



Novinari iz redakcije XDAdevelopers.com su imali prilike da se pozabave najnovijom verzijom Google Files aplikacije koja se još nije pojavila na Google Play prodavnici. Udubivši se u samo strukturu aplikacije otrkili su to da će u buduće moći da se razmenjuju datoteke između telefona koristeći Google Files aplikaciju. Naravno, Google Files će upošljavati Bluetooth i WiFi protokole. 

Prema informacijama koje do sada imamo, uz pomoć Nearby Sharing funkcije uspešno je prebačena datoteka od 3.6 GB sa jednog telefona na drugi. Više o tome kako aplikacija funkcioniše pogledajte u videu: