Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su saveti i trikovi koje treba da znate o YouTube aplikaciji!

Ovo su saveti i trikovi koje treba da znate o YouTube aplikaciji!

Evo šta treba da znate o YouTube aplikaciji kako biste iskoristili njen pun potencijal! YouTube jeste odličan servis, međutim uz ove savete može biti još bolji i korisniji! 

YouTube je dobro poznat sajt koji je podignut još odavno! Njegova prva namena nije bila za kačenje i deljenje video snimaka, međutim kada je tvorac YouTuba polako nailazio na pojedine probleme, odlučio se da promeni svoju zamisao i YouTube osposobi upravo za video društvenu mrežu.

Kada je Google prepoznao potencijal YouTube sajta, on ga je odmah otkupio. Od tada, YouTube raste neverovatnom brzinom, pa sad on važi za najveći video streaming servis. Prosečan korisnik svakodnevno barem jedan video pogleda na ovoj društvenoj mreži. Što se pametnih telefona tiče, u proseku, korisnik čak 50% interneta preko paketa potroši na YouTube-u!



Znate i samo da svaki Android uređaj dolazi sa već instaliranom YouTube aplikacijom ali to ne znači da se ona može smatrati kao bloatware! Jednostavno, svi vole YouTube! A kako je ne bi voleli kada je veoma jednostavna za korišćenje. Toliko jednostavna da se retko ko ikada uputi u podešavanje ove aplikacije i prilagodi je po svom ukusu. Shodno tome, mi ćemo vas možda danas i podstaći da posetite tu misterioznu lokaciju: podešavanje YouTube aplikacije!

Sačuvajte video za pregled u režimu bez interneta

Počećemo sa jednom funkcijom koja je u svetu itekako korišćena, ali i veoma “izforsirana” od strane samog YouTube-a  Za ovu funkciju je čak išla i reklama na TV-u što je izmeđuostalog i prva YouTube reklama na TV-u. Čak ni YouTube Red projekat nije imao TV reklamu.

Sve u svemu, ova funkcija omogućava YouTube korisnicima da sačuvaju video snimke za kasnije pregledanje u režimu bez interneta.  Ako je video omogućen za preuzimanje, od strane tvorca, pojaviće se taster za čuvanje videa. Sve sačuvane video snimke možete pogledati u “Bez interneta” (eng. offline) isečku. Detaljnije na priloženom linku.

>> YouTube je počeo da pruža offline pregled video klipova! <<

Ograničite korišćenje paketnih podataka

Super je pregledati video snimke nu 720p ili 1080p, baš su odličnog kvaliteta! Međutim, visoka rezolucija “jede” veliku količinu paketnih podataka. 5 minuta nekog muzičkog video spota može utrošiti čak 60 do 70 MB, bez problema. A kačenje video snimka na YouTube tek troši paketne podatke, bez obzira što je “upload” u pitanju.

Kako biste ekonomično koristili YouTube i tako uštedeli malo interneta za ostale aplikacije, počnite da koristite sledeću opciju u podešavanjima YouTube aplikacije. Dakle, pristupite podešavanjima i u nizu opcija pronađite onu koja određuje u kojoj će se rezoluciji prikazivati video snimci. Tu je potrebno podesiti da YouTube aplikacija prikazuje video snimke u FullHD i HD rezoluciji samo kada je telefon povezan sa WiFi pristupnom tačkom. Na taj način ćete uštedeti minimum 35% paketnih podataka.



Pregledajte 360° snimke

U martu 2016. godine, YouTube je omogućio pregled video snimaka koji su snimljeni pomoću 360° kamera. Gledanje tih snimaka je nešto revolucionarno, tu nema sumnje. Ipak, slobodno možemo reći da su ti snimci još bolji na pametnim telefonima i pojedinim tablet računarima.

Zahvaljujući senzorima kao što su kompas i slično, pametni telefoni i 360° snimci su pravo uživanje za avanturiste i istraživače. Pomeranjem telefona levo desno, dok 360° snimak teče, u mogućnosti ste da vidite levo i desno, gore i dole, kao da ste u igrici ili u nekom 3D okruženju! :D Celo iskustvo oduzima dah! Detaljnije na priloženom linku:

>> YouTube je upravo postao drugačiji! (VIDEO) <<



Promenite svoju ciljnu grupu na bazi lokacije

Ako promenite lokaciju u kojoj se nalazite, YouTube će vas svrstati u drugu ciljnu grupu i predlagati vam sadržaj namenjen regionu u kom se nalazite, odnosno lokaciji koju ste prethodno podesili.

Podrazumevana vrednost je lokacija koja se vuče na bazi GPS i WiFi modula. Nekada čak utiče i Google Maps aplikacija na to. Da biste promenili to, uputite se u podešavanja YouTube aplikacije i dodirnite na isečak “opšta podešavanja” (eng. general settings), zatim u okviru opcije “lokacija sadržaja” (eng. content location) podesite lokaciju koja odgovara vašim interesovanjima.

Uključite prevod

Prevod može biti itekako koristan i u situacijama kada gledate video snimke koji nisu stranog porekla. Tačnije, kada ste u busu, kod prijatelja na dosadnoj žurci, kod matorih u poseti ili gde god već, nije baš prikladno gledati snimke sa najglasnije pojačanim tonom. Sa druge strane, nije interesantno gledati bilo šta ako ne razumete ili ne čujete ništa…  



Rešenje za ovu neprijatnost su upravo prevodi. Većina video snimaka, koji dolaze od strane ozbiljnih YouTube kanala, dolaze sa prevodom na isti ili druge jezike. Kako biste uključili prevod potrebno je dodirnuti tri tačkice taster za dodatne opcije i potom u iskakajućem panelu dodirnuti na “prevod/naslovi” (eng. caption). Tada će vam se izlistati svi dostupni prevodi, vi samo odaberite koji vama odgovara…

Ukoliko pristupite podašavanjima YouTube aplikacije primetićete da postoje opcije koje cam mogu pomoći da prilagodite veličinu prevoda, stil i slično...