Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Tor internet pregledač od sada dostupan i za Android uređaje!

Tor internet pregledač od sada dostupan i za Android uređaje!

Čuveni Tor internet pregledač je postao dostupan za Android uređaje, u ALPHA verziji…

Kako studije, tako i statistika govori da polovina svetskog internet saobraćaja dolazi upravo sa telefona. To je ogroman broj korisnika koji su na neki način izloženiji opasnosti u odnosu na onu drugu polovinu korisnika koji internetu pristupa putem računara.

 



To govorimo jer su internet pregledaču koji se koriste na računarima daleko sigurniji od onih koji se koriste na telefonima. No, postoje neka rešenja koja korisnicima mogu pomoći da budu bezbedni prilikom “surfovanja” na internetu. Jedno od skorijih je zapravo čuveni internet pregledač: Tor!

Ako ste neko prati “tech” dešavanja, onda vam je Tor sigurno poznat kao jedan od najbezbednijih internet pregledača za računare. Šta više, Tor je jedno vreme važio za internet pregledač koji obično koriste internet kriminalci zbog toga što ne ostavlja tragove. Samim tim, jasno da je Tor internet pregledač ne narušava samu privatnost svog korisnika.

No, budući da je Tor za Android uređaje u ALPHA fazi, sasvim je očekivano da on na nekim uređajima neće raditi perfektno. Za sada čak postoji i preduslov za korišćenje Tor pregledača na Android uređaju. Naime, da bi pristupili Tor internet pregledaču, potrebno je podesiti proxy aplikaciju, tačnije Orbot. Bez toga on neće raditi kako treba.

Međutim, regularna verzija Tor internet pregledača neće zahtevati Orbot kako sve radilo kako treba. BIće dovoljno samo instalirati jednu aplikaciju, a ne dve, kao što je sada slučaj.

Naravno, jedna od najpoznatijih funkcija Tor internet pregledača će se naći na Android verziji, a to je blokiranje takozvanih “trakera” (eng. trackers) koji omogućavaju praćenje korisnika nakon što on napusti sajt. Isto tako, kolačići se kod Tor internet pregledača automatski brišu nakon napuštanja sajta. Oni koji budu pokušali da prate ili nadgledaju aktivnost korisnika će samo videti da je Tor internet pregledač i ništa drugo.



Tor takođe otežava kreiranje “digitalnog otiska” koji je baziran na ponašanju korisnika na internetu. To radi tako što tri puta šifruje vaše podatke prilikom “surfovanja” internetom. Putem Tor-a je čak moguće pristupiti sajtovima koji su u vašem regionu blokirani.

Ako ne želite da čekate standardnu verziju Tor internet aplikacije te odmah želite da probate ALPHA verziju, onda pristupite priloženom linku i preuzmite je sa Google Play prodavnice:

>> Tor (ALPHA) <<

>> Orbot (Proxy) <<