Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Prizma aplikacija. Ubica Instagram filtera!

Ovo je Prizma aplikacija. Ubica Instagram filtera!

Poslednjih dana iOS korisnici su baš ponosni i dični! A kako ne bi bili kada potpuno besplatno mogu da preuzmu i koriste popularnu Prizma aplikaciju.

Svi smo barem jednom preuzeli takozvane “cartoon” aplikacije koje navodno našim fotografijama pružaju novi izgled koji podseća na crtež. Te aplikacije su svakako zanimljive, ali nisu ni blizu onog što smo mi zamišljali da ćemo dobiti kada ih upotrebimo.

Uvek je nešto falilo. Uvek je nedostajao taj neki detalj koji bi fotografiju načinio remek delom. Kada slikar uzme četkicu u ruke i krene sa slikanjem, rezultat je očaravajuć, makar on naslikao nešto sasvim obično i jednostavno.Isto je i sa našim fotografijama. Kada primenimo neki “cartoon” filter, fotografija postane “crtež” ali ne onakav kakav bi jedna ruka mogla da napravi. Međutim, Prizma je prva aplikacija kojoj je to pošlo za “kodom” i koja bez problema uspeva da uradi ono što hrani vijuge naših “umetničkih” mozgova…

Naime, Prizma koristi algoritam koji ne podrazumeva klasično primenjivanja filtera koji je unapred definisan. Ne, ne! Taj algoritam zapravo skenira fotografiju i informacije koje dobije skeniranjem uz pomoć veštačke inteligencije procesuira kako bi kasnije aplikacija kreirala unikatan filter namenjen samo za tu fotografiju, naravno u skladu sa stilom filtera koji je prethodno izabran.

Šta? Ovo je sve previše zbunjujuće i bojite se da nećete da se snađete? Ne birinite jer je korisnički izgled aplikacije nalik svim jednostavnim aplikacijama ovog karaktera. Recimo da je sličan korisničkom izgledu današnje Instagram aplikacije.

Evo koji su to koraci do veoma zanimljive fotografije koja izgleda kao da je delo nekog poznatog slikara. U našem slučaju, “umetnik” je naš prijatelj Miloš M. zajedno sa svojom porodicom i iPhone 6 telefonom.

1. Prvo i najosnovnije je preuzimanje i instaliranje same Prizma aplikacije. Na priloženom linku je možete direktno preuzeti sa App Store prodavnice:

>> Prizma <<2. Zatim je pokrenite pa odaberite fotografiju koju želite da uredite.

3. Kada učitate fotografiju, rotirajte ili je isecite prema svom ukusu. Ovo vam omogućava da uklonite deo fotografije za koji vi smatrate da ne bi trebalo da bude prikazan.

4. Zatim odlučite koji filter želite da primenite. Imate nekoliko različitih, a “Mononoke” je jedan od najčešće korišćenih. Takođe, pomenuti filter vašu fotografiju pretvara u sliku.5. Dodirnite na filter koji želite da primenite i sačekajte da algoritam tj. Prizma aplikacija preradi fotografiju.6. Nakon primenjivanja filtera prikazaće vam se kako fotografija izgleda pre čuvanja kako bi mogli da izaberete neki drugi filter ukoliko niste zadovoljni odabranim filterom.

 

7. I na kraju, ukoliko ste uspešno primenili filter koji odgovara vašem ukusu, jednostavno ga sačuvajte na memoriju telefona ili podelite na društvenim mrežama.

To je to! Kao što vidite, nije teško koristite Prizma aplikaciju. Primeri različitih filtera pogledajte OVDE u punoj rezoluciji.

Kako saznajemo, do kraja meseca će se pojaviti i aplikacija za Android platformu. Shodno tome, iskoristite priliku i uživajte u Prizma aplikaciji dok ne postane dostupna za Android i dok Prizma filteri ne preplave internet!

Prema informacijama koje TWN ima, Prizma će uskoro dobiti podršku i za primenjivanje filtera na video snimke. OVDE ekskluzivno možete pogledati kako će to izgledati.

Sve u svemu, sigurni smo da će aplikacija biti sve bolja i bolja vremenom. Probajte je i pišite nam utiske na “Google Prostoru” (eng. google space) koji smo otvorili za vas. Pridružite nam se OVDE i podelite vaše mišljenje ili Prizma fotke sa nama.