Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je Open Source aplikacija ili operativni sistem?

Šta je Open Source aplikacija ili operativni sistem?

Dok čitate naše tekstove nailazite na izraz "open source" ili "izvorni kod" i slično. Neki naši pratioci veoma dobro znaju šta to znači a šta ne, zato smo mi detaljno pojasnili o čemu se radi.

Open source je izraz koji se koristi za opisivanje softvera koji se isporučuje korisnicima potpuno besplatno i bez ograničavanja na način kako se koristi, menja ili deli. Tačnije, izvorni kod je potpuno dostupan korisniku na način da ga korisnik može potpuno prilagođavati svojim potrebama.

 



Open Source projekti se obično razvijaju u krugu zajednice, što znači da bilo koji pojedinac ili kompanija može učestvovati u procesu razvoja. Odbor najčešće upravlja projektima, a sav razvojni rad podleže ocenjivanju zajednice. Veliki projekti mogu uključivati hiljade pojedinačnih programera i na desetak velikih kompanija i svi oni rade na određenim aspektima softvera.

Open Source1

Pristalice Open Source-a tvrde da softver razvijen na taj način nastoji da bude snažan, siguran i fleksibilan. Razlog tome je sledeći: mnogo programera pomaže testiranju samog softvera i ispravljanju grešaka. Osim toga, budući da mnogo programera u određenom trenutku radi na projektu, sigurnosni problemi imaju tendenciju da budu otkriveni i ispravljeni vrlo brzo, ponekad u nekoliko sati.

Osim toga što je besplatan, mnoge organizacije usvajaju Open Source kod, jer daje početnu prednost njihovom projektu. Kao primer uzećemo kompaniju koja razvija aplikacije za planiranje (Scheduling), ta kompanija može uštedeti sate programiranja tako što će iskoristiti kod iz Open Source-a npr. Sunbird kalendara.

Neke od prednosti Open Source softvera su:

  • Široka raznolikost aplikacija koje su ujedno i besplatne.
  • Problemi, tipa sigurnosnih propusta, imaju tendenciju da budu otkriveni i vrlo brzo popravljeni.
  • Softver koji je dostupan je vrlo visokog kvaliteta.
  • Često je moguće prilagoditi softver te tako zadovoljiti specifične zahteve brzo i po niskoj ceni.
  • Firme mogu zadržati vlasništvo nad bilo kakvim promenama koje su napravljene nad softverom.

Neki nedostaci povezani sa Open Source-om su:



  • Može biti teško zadržati softver ažurnim jer se neke aplikacije menjaju gotovo svakodnevno.
  • Usluge podrške, kao što su trening, ponekad su skupe ili ih je teško uopšte dobiti.
  • Takođe ponekad postoje problemi kompatabilnosti, s` obzirom na formate datoteka.
  • Neke softverske licence zahtevaju da sve promene koje je napravila neka kompanija budu vraćene Open Source zajednici. U nekim slučajevima, ovo direktno utiče na konkurentnu prednost, te u krajnjem slučaju na same kvalitete aplikacije odnosno programa.

Tabela prikazuje različite open-source aplikacije koje su dostupne za poslovne korisnike. Kao što je prikazano, sve glavne kategorije programa su pokrivene.

Tabela1