Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android 5 LolliPop na testu!

Android 5 LolliPop na testu!

Posle nedelju dana od kako je Android 5 LolliPop kod nas na testu, slobodno možemo doneti zaključak da ćete ga obožavati. Pročitajte zašto!

Android 5 LolliPop ima mnogo novih opcija i promena, a “matrijal design” je jedna od najvećih.

"Materijal design" je u suštini potpuno redizajnirani Android interfejs koji se najbolje može opisati u jednoj reči - animacija! Blago rečeno sve što dodirnete donosi nešto na ekran ili ga skloni, pa tako znate odakle animacija dolazi i kuda ide. Što je i poenta "material design"-a. Recimo, već na loskcreen-u jednostavnim otključavanjem u pozivanje ili kameru dobija se animacija koja prati prevlačenje prsta. Primetićete naravno svuda neke animacije i prelaze, ne samo na lockscreenu već na svakom koraku.  



Sledeća velika promena je novi notifikacioni bar koji je reorganizovan.

Jednim prevlačenjem prsta na dole spušta se bar gde se može videti vreme, datum, status baterije i profilna slika. U produžetku se mogu naći sva obaveštenja kao i u ranijim verzijama, samo što se sada tu nalazi i taster za brisanje svih obaveštenja odjednom. Za razliku od ranije verzije ovo je korisni dodatak koji nas je poštedeo dosadnog pojedinačnog brisanja.

      

Prevlačenjem sa dva prsta na dole direktno se dolazi do panela sa skraćenicama. U njemu se nalazi taster za kontrolu osvetljenja ekrana i tasteri za uključivanje WiFi i Bluetooth modula. Neke nove stvari koje nisu bile u KitKat-u su tasteri za lampu, što je super, taster za zaključavanje orejentacije ekrana i taster za deljenje ekrana, odnosno screen cast.



Takođe prevlačenjem sa dva prsta na dole preko notifikacionog bar-a animirano se prikazuju dodatne informacije. Tu se mogu videti razne informacije gde se pri dodiru na njih pristupa apllikaciji. Dakle tu su vreme, nadolazeći alarm, status baterije, taster za podešavanje telefona i taster za promenu profila. Sada možete da imate više naloga na jednom telefonu u isto vreme kao na tabletu. Dakle možete dodati dva naloga, tri, četri ili koliko već želite.

Ako trebate da pozajmite telefon na dan, dva, nekome, tada možete izabrati profil "gost" na kom nisu instalirane aplikacije koje vi imate i na kom se ne mogu videti vaši multimedijalni podaci. Praktično, kao da ste prijatelju dali nov telefon. Kasnije kada se prebacite nazad na svoj profil vraćaju se notifikacije vezane za vaš nalog.



Lock screen sada prikazuje notifikacije kao na iOS-u, samo što se prevlačenjem ne briše obaveštenje i odlazi u aplikaciju koja obaveštava, već se prevlačenjem samo briše, a duplim dodirom se pristupa aplikaciji. Jako zgodno kod notifikacija je to što kada dodirnete i zadržite prst preko njih, time pristupate podešavanju gde možete podesiti da li će vas u buduće ponovo obavešavati ili ne. Što je super, jer ako vam dosađuje neka aplikacija čestim obaveštenjima koje ne želite, lako je možete ućutkati.

Kada dodirnete taster za pojačavanje tona tu je sada i skraćenica za tri različita "ne uznemiravaj" mod-a. Ako ostavite na "sve" to je normalan mod koji vas obaveštava o svemu. Recimo ako podesite na "prioritet" dobijaćete samo bitna obaveštenja i zvoniće vam samo alarm, a ako podesite "nijedan" taj mod neće dozvoliti ni jednoj aplikaciji da zazvoni i ostaviće vas u potpunoj tišini. Takođe možete izabrati koliko vremena želite da mod "prioritet" ili "nijedan" bude aktivan. Imate izbor između 45 min, 1 sat, 2 sata, 3 sata, 4 sata ili 8 sati. Ako odaberete mod "prioritet" moćićete da izaberete šta to može da vas obavesti. Na listi dozvoljenih se mogu naći "događaji i podsetnici", "pozivi" i "poruke", a alarm se podrazumeva kao dozvoljeno obaveštenje.



Fabričke aplikacije su isto dobile novi izgled. Jedna od njih je i dialer koji je poprimio "Material Design" rekonstrukciju i sada je pun animacija koje ga stvarno na najbolji način krase. Jedino što je malo nezgodno je mali tasterčić za prekidanje veze jer je veoma sitan za tako bitnu operaciju koju obavlja. Tu su još mnogo sitnih unapređenja koja ni nakon dužeg korišćenja ne možete lako primetiti. Kao što je isključivanje ekrana pri zaključavanju, gde se ako pažljivo posmatrate može primetiti kako slika tamni i prelazi u crno belu boju.

Kada prvi put podešavate telefon odnosno postavljate nalog na Android 5 LolliPop sistemu, proces je jako brži i jednostavniji od KitKat verzije. Posebno ako imate autentikaciju u dva koraka.

Android beam na Android-u 5 omogućava deljenje datoteka bilo kog tipa, dok ste ranije mogli da delite samo linkove i slike. Tastatura je takođe redizajnirana i dodirivanje slova je malo drugačije iskustvo u odnosu na ranije Android tastature. 

Jedna od boljih funkcija je “smart lock”. Ona omogućava uparivanje sa bilo kojim pametnim uređajem radi kreiranja sigurne okoline. Pa recimo ako postavite pametan sat za sigurnu okolinu, bezbednosni korak gde trebate uneti lozinku, šablon ili pin, se isključuje čim telefon primeti i upari se sa satom.

Multitasking prozor vam daje pregled aktivnih aplikacija, a ono što ga izdvaja od ranijih verzija je pregled web aktivnosti po odvojenim stranicama. Isto se može primetiti prisustvo google search bar-a u multitasking prozoru, što je po malo zbunjujuće. Novi sat, verovali ili ne, menja boju pozadine u zavisnosti od doba dana. Tako da danju sat ima pozadinu plave boje nalik plavog neba, a noću tamno ljubičaste poput zvezdanog neba.

Evo još jedne veoma korisne opcije a to je “screen pining”. Recimo da prijatelj hoće da pozajmi telefon od vas, kako bi obavio par poziva, a vi niste sigurni šta će prijatelj učiniti, tj. da li će  stvarno pozvati nekog ili će bez dozvole brljati po porukama. U cilju da se to izbegne, u sigurnosnim podešavanjima se može naći i aktivirati screen pining. On omogućava da se u multitasking prozoru nadje i pinuje aplikacija, što telefon uslovljava da koristiti samo pinovanu aplikaciju. Što u prevodu znači da “screen pining" zaključava telefon ali dozvoljava korišćenje samo predhodno pinovane aplikacije. Tako se može izbeći neprijatna situacija, naravno pretpostavljajući da prijatelj ne zna kombinaciju tastera za izlazak (taster za korak unazad i taster za mutlitasking prozor). Ovo je super opcija kada trebate da detetu date da igra igrice. U toj situaciji dovoljno je da pinujete igricu i bićete sigurni da dete neće slučajno obaviti međunacionalne pozive ili bilo šta drugo.

Konkretne zamerke za sada nememo, performanse su fantastične i čini nam se da je ovo najfluidnija verzija do sada. Stvarno se ne može primetiti da bilo koja animacija ili aplikacija baguje ili koči bez obzira koliko je telefon opterećen.