Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

5G konekcija nam je sve bliža!

5G konekcija nam je sve bliža!

Qualcomm je spreman! Tehnologija je razvijena. Samit u lisabonu je poslužio za mali provod čelnika velikih kompanija ali i "guruku" giganta kao što je Qualcomm da 5G konekcija bude lansirana do kraja 2019 godine! 

Stalno se govori o tome kako će unapređena 5G mobilna konekcija biti uskoro lansirana. Neka preciznija nagađanja su da će se to dogoditi 2019 godine, što je prilično daleko budući da je 4G već dugo prisutan.

 



Poenta je u tome da ne zavisi sve od proizvođača telefona tj. od toga da li će njihovi telefoni imati module koji podržavaju novu 5G tehnologiju. Zavisi mnogo i od infrastrukture mrežnih operatera i njihove spremnosti da ulože u to.

Srećom po nas krajnje korisnike, dogodila se još jedna prekretnica na “3GPP RAN Plenary” skupu u Lisabonu. Tu su se sve bitne kompanije sastale i diskutovale o budućnosti mobilne telefonije. Dok je, kako ga zovu, 5G NR (new radio) standard već formiran, skup u Lisabonu koji je predvodio Qualcomm je služio za ubrzavanje svetskog lansiranja nove 5G mreže.

Svima je u suštini jasno da je “zasebna” 5G mreža spremna za komercijalno korišćenje i da ta tehnologija (suštinski bazirana na LTE tehnologiji) može biti veliki korak napred u odnosu na sam 4G.

Zasebni 5G bi trebalo u celosti da bude usavršen do leta što će eventualno zameniti 4G LTE, navodi Qualcomm. Budući da je nova 5G tehnologija zasnovana na 4G LTE-u, mrežni operateri neće biti prisiljeni na ogromna ulaganja u infrastrukturu kao ranije.