Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC u Srbiji predstavio novi HTC U11! [Cena, dostupnost i karakteristike]

HTC u Srbiji predstavio novi HTC U11! [Cena, dostupnost i karakteristike]

HTC U11 premijerno predstavljen u Srbiji. Evo kako je ceo događaj protekao i kakve smo prve utiske stekli o njemu.

HTC već duži niz godina donosi inovacije te su njihovi telefoni često bili prvi koji su pružali nešto drugačije, nešto bolje. Ako se sećate, prvi bolji Android telefoni su upravo bili HTC telefoni. Naravno, HTC voli da se pohvali time da su prvi lansirali telefon sa WiFi konekcijom, prvi koji su napravili "touchscreen" uređaje tj. prvi koji su napravili potpuno metalni telefon. Nije da nemaju čime da se pohvale, zar ne?  Ali… U poslednje vreme, situacija se zakomplikovala...

 



Nakon nekoliko pokušaja da HTC napravi nešto novo, nešto drugačije, interesovanje za njihove telefone je opalo. Naš lični utisak je da eksperimentisanje nije direktno uticalo na to. Čvrsto verujemo da je cena tih uređaja u velikoj meri uticala na to da se novi korisnici ne odluče, za recimo HTC One M9 ili HTC One A9.

Međutim, eksperimentisanje je ipak na kraju donelo rezultate. HTC U11 je pionir po pitanju par aspekta, kako HTC za pojedine svoje telefone voli da kaže, a sa druge strane je itekako iskusni igrač. HTC U 11 je rezultat velikog truda da se napravi razlika. 

Na proslavi dvadesetog rođendana HTC kompanije i predstavljanju novog HTC 11 telefona u Srbiji, imali smo prilike da se bolje upoznamo sa tim “čudom”. On nas je prvo oduševio nakon njegove svetske premiere, pre svega zbog odličnih karakteristika, a sada je na nas ostavio još čvršći pozitivni utisak.



Dopada nam se kako je HTC ovaj put "sklopio kockice", a što je najbitnije, to se neće odraziti na njegovu cenu. HTC obećava da će HTC U11 biti u cenovnom rangu ostalih flagship telefona ili čak povoljniji.

Dakle, oko cene ne treba brinuti. A ne treba brinuti ni oko svih drugih aspekata koje čine jedan telefon flaghip-om. Dizajn je definitivno inovativan, a čini ga sada već dobro poznata kombinacija materijala: “liquid glass” i metal.

Naravno, cela zadnja površina je prekrivena staklom koje je sačinjeno od sedam slojeva. Dizajn je gotovo isti kao i kod HTC U Ultra telefona. Metal čini ram telefona gde se praktično stapaju dve staklene površine. Jedina razlika kod dizajna između HTC U Ultra i HTC U11, koja se odmah može primetiti, je kod zadnje kamere. HTC U Ultra ima izbačenu kameru, dok HTC U11 ne. 



Svi su dugo čekali otpornost na vodu i prašinu kod premium HTC telefona, a sada konačno mogu i da računaju na to zahvaljujući IP67 sertifikatu. HTC tvrdi da su i ranije njihovi telefoni bili napravljeni tako da mogu izdržati razna izlaganja vodi i prašini, samo nisu želeli da to ozvaniče dok ne naprave telefon koji će korisnici moći da potope kada god zažele.

Ekran je LCD5 što garantuje odlično korisničko iskustvo. Prikaz slike je bistar i obogaćen bojama koje nikako nisu previše izražene. Rezolucija ekrana je Quad HD (1440*2560), a to je i više nego dovoljno za njegovu dijagonalu koja je 5.5 inča.



Moramo reći da HTC nije ispratio trend koji su nametnuli LG i Samsung kompanije, pa se tako ekran HTC U11 telefona ne prostire od ivice do ivice. Njegova prednja popvršina je krajnje standardnog izgleda i moramo priznati da ne mami uzdahe.  

Zadnja kamera HTC U11 telefona su ovaj put prema nezavisnom www.dxomark.com sajtu postigle najviši rezultat u svojoj kategoriji. Mi smo na kratko probali zadnju kameru, okinuli par fotografija i bili više nego zadovoljni rezultatima. Bez obzira na to što je osvetljenje bilo krajnje loše, fotografije su bile odlične. Boje su verodostojne, oštirna na maksimalnom nivou, a fokus izuzetno brz. No, više o zadnjoj i prednjoj kameri kada telefon stigne kod nas na test.

Vidite li kuda sve ovo ide? Odličan dizajn, vrlo dobar ekran, najbolja kamera i vrhunske karakteristike. Dakle, jedan kompletan telefon! Da podsetimo, HTC U11 ima Snapdragon 835 čipset koji je trenutno najmoćniji na tržištu. Raspolaže i sa Adreno 540 grafički čipom koji radi u kombinaciji sa 4 GB RAM-a, za varijantu sa 64 GB interne memorije, ili 6 GB RAM-a, za varijatnu sa 128 GB interne memorije. DualSIM model će takođe biti na raspolaganju što je svakako zgodna opcija.

Neko će se možda razočarati, ali HTC U11 ne poseduje 3.5 mm audio izlaz jer ga zamenio USB Tip C. Ako uzmemo u obzir šta dobijamo USB Tip C konektorom, uopšte nam ne nedostaje 3.5 milimetarski konektor. Oduševljeni smo kako HTC U Sonic slušalice tj. tehnologija funkcioniše i 100% smo uvereni da je “žrtva” vredna truda.

HTC nije zaboravio ni na softverski aspekt telefona te se i tu mogu primetiti unapređenja. Prvo da vam predočimo to da je HTC sa svojim Sense korisničkim izgledom oduševio mnoge jer je odlično optimizovan. Preinstalirane aplikacije su jednostavno istorija! Ono što je zapravo novitet tom, softverskom frontu su čak tri različita digitalna asistenta: HTC companion, Alexa i Google AI. Ovim postupkom HTC pruža mogućnost da korisnik sam bira koji će servis koristiti u određenim trenucima. Što bi oni rekli, “potpuna sloboda”.

Kao i na HTC U Ultra telefonu, HTC U 11 će biti opremljen sa 4 mikrofona koji mogu obezbediti fluidnu komunikaciju korisnika sa telefon na 1.5 metara razdaljine. HTC tvrdi da u malo tišim okruženjima, HTC U11 može da čuje svog vlasnika i na razdaljini od čak 5 metara!

Sjajno zar ne? A kako bi to audio korisničko iskustvo bilo još više premium, HTC je napravio 3D stereo tehnologiju reprodukovanja tona. To znači da muziku na HTC U11 telefonu možete da slušate u bilo kom položaju. Bilo da je on okrenut ekranom ili zadnjim delom prema vama, ton će biti savršen. Imali smo priliku da čujemo kako se sve to ponaša i možemo vam reću da smo stvarno oduševljeni. Kao da imate prenosiv Bluetook zvučnik koji ton reprodukuje podjednako kvalitetno svuda oko sebe.

Ali, ali, ali! To nije sve! HTC donosi novu “Stisni” (eng. squeeze) tehnologiju koja korisnicima omogućava da aktiviraju određene opcije jednostavnim stiskom telefona. Dakle, to može biti pokretanje kamera aplikacije ili bilo koje druge aplikacije trećeg lica. Što je najbitnije ta “Stisni” gestura može da se prilagodi na jači ili slabiji stisak, a ona funkcioniše i u vodi i na suvom, i sa rukavicama i bez njih.

Mnoge će obradovati informacija da je moguće podesiti “Stisni” gesturu tako da ona aktivira određene funkcije telefona. Čak će korisnici moći da snime određenu operaciju koja će biti obavelja u trenutku da se “Stisni” gestura obavi.

Što se dostupnosti tiče, HTC U11 će ovog meseca biti na raspolganju svima u Srbiji, što preko operatera, što u raznim šopovima. Više o HTC U11 telefonu pročitajte na ovom LINKU