Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pretvoriti običan TV u pametni televizor za samo 20€?

Kako pretvoriti običan TV u pametni televizor za samo 20€?

Vaš TV je cool, ali ipak nije tako “bistar” kao što biste želeli da bude? OK, ne morate da se “izujete” 400€ za nov televizor, već je dovoljno da “naoružate” pojedinim gedžetima!

Pametni televizori su odlično rešenje za mnoge stvari. Život stvarno bude mnogo, ali baš mnogo zgodniji kada imate “Smart TV” na koji, u par dodira, možete da podelite ekran sa telefona ili tablet računara.

 



Takođe, moguće je nezavisno od telefona ili tablet računara koristiti mnoge aplikacije na pametnim televizorima što automatski eliminiše brojne nepogodne situacije. Zašto da tražite telefon koji ste spustili negde i zaboravili na njega kada možete putem svog daljinca pristupiti YouTube-u i pogledati poslednji video sa našeg kanala recimo.

Ili ako slušate radio koji ne možete da “nahvatate” pomoću antene svog muzičkog stuba, onda je TuneIn aplikacija idealno rešenje jer putem TV-a možete da je pokrenete kako bi preko interneta mogli da pronađete bilo koju radio stanicu, pa čak i onu sa Islanda…

*Napomena

Izašla je nova verzija TV Program aplikacije koja vam omogućava da na najzgodniji način budete u toku sa filmovima, serijama i utakmicama. Postoji verzija za iPhone, ali i za Android telefone! Aplikaciju možete preuzeti sa priloženih linkova:

>> Android - TV Program <<



>>iOS - TV Program <<

Ukoliko želite da saznate nešto više o samoj TV Program aplikaciji, pogledajte video recenziju na priloženom linku:
 
>> Najbolji način da budete u toku sa svim filmovima, serijama, utakmicama! (VIDEO) <<

E sada, bitno je da razgraničite par stvari. Mnogi (pa i mi sa njima jer nemamo izbora) pojedine televizore nazivaju pametnim samo zato što imaju par dodatnih opcija ili mogućnosti. Pravi pametni televizori su oni koji imaju mogućnost preuzimanja aplikacija sa marketa ili televizori koji imaju Android TV operativni sistem. Mi smo pisali o tome i ako vas zanima ta tema, više informacija možete pronaći na priloženim linkovima:

>> Sve što treba da znate o pametnim televizorima! <<



>> Sve o Android TV platformi i uređajima! <<

Uglavnom, ono što ćemo vas mi posavetovati i što ćemo vam mi predložiti može načiniti vaš TV mnogo pametnijim od onih VOX, FOX, Vivax i slično. Kako? Verujte, vrlo lako i po povoljnim cenama.

Ogradićemo se i u startu razjasniti to da vam nećemo pokazati kako da instalirate Android TV na televizor koji imate, ali ćemo vam zato predstaviti neke veoma zanimljive alternative. Pa da počnemo prvo od najosnovnije alternative.



HDMI Gedžeti

Ukoliko vaš TV ima HDMI ulaz, onda je on kompatabilan sa gedžetima koji su u većini slučajeva izuzetno povoljni. Ti gedžeti su tu kako bi TV-u omogućili gomlu dodatnih opcija, pa i to da koristite aplikacije.

*Napomena

Čak i ako imate stariji tip televizora, takozvani “sandučar”, niste uskraćeni za korišćenje HDMI gedžeta jer postoji jedan mali uređaj tj. konverter koji HDMI ulaz konvertuje na činčeve odnosno AV. Njega možete kupiti po ceni od 8.5$ na ovom LINKU.

Uglavnom, ti HDMI gedžeti, kako ih mi nazivamo, se mogu podeliti u dve grupe. Miracast/Airplay ili Chromecast.

Micrcast/Airplay

Miracast/Airplay TV dongle je zgodniji ukoliko želite da u svakom momentu podelite celi ekran svog pametnog telefona, tablet računara ili čak desktop računara, a da pritom sve funkcioniše fluidno i bez greške.

Ljudi se obično odlučuju za ovakav tip gedžeta jer je povoljniji i jer u realnom vremenu (koliko je god to moguće) prenosi sliku sa bilo kog uređaja na TV. Naravno, na raspolaganju su i druge opcije koje omogućavaju pregled youtube snimaka direktno na TV, bez učitavanja na telefonu, tabletu ili računaru.

Ukoliko ipak želite maksimalno realni prenos slike sa uređaja na TV, u tom slučaju računajte na to da ćete morati da izdvojite više novca za malo kvalitetniji Airplay dongle. Za početak, dok se ne upoznate sa gedžetima ovog tipa, savetujemo da sebi kupite “Vsmart V5II EZcast Smart TV” koji košta 20$. Neki sledeći korak je možda EZCast TV Dongle Dual Band 5GHz koji košta 33$.

Chromecast

Za Chromecast ste verovatno i čuli do sada budući da se radi o Google-ovom proizvodu. Mi imamo Chromecast prve generacije i oduševljeni smo njime. Doduše, naše potrebe nisu toliko napredne po tom pitanju, ali opet, za ono što je nama potrebno, Chromecast itekako obavlja odličan posao.

Prezentacije je lako držati uz Chromecast jer podržava instaliranje ili korišćenje aplikacija tog karaktera. Mada nije sve u poslu, zar ne?! Igrice su takođe tu i moguće ih je igrati na velikom ekranu. O muzici nećemo ni da govorimo. TuneIn, Google Play muzika i slične aplikacije je su baš zgodne i prava je milina koristiti ih. Samo izvadite telefon dodirnete koju pesmu ili radio stranicu želite da slušate i bum, pesma kreće!

Gledamo mi i filmove! Obožavamo Popcorn Time! Znate onu aplikaciju o kojoj smo vam pisali? Budući da ona podržava deljenje ekrana na Chromecast uređaje, gledanje filomova nikada neće biti lakše i lepše. Umesto da gledate na monitoru računara, vi jednostavno izvadite telefon, pokrente Popcorn, pronađete film i dodirnete na svojevrstan “castscreen” taster.

Ono što Chromecast razlikuje od Miracast/Airplay gedžeta je zapravo ta Google podrška za aplikacije. To je nešto što stvarno daje prednost Chromecast-u. Međutim, nedostatak je to što je deljenje ekrana telefona često propraćeno štucanjem, kočenjem, seckanjem… Za neke je i cena loša strana, pogotovu ovde kod nas jer ne postoji zvanični shop već Chromecast jedino možete pronaći na KupujemProdajem.com

Sad, postoje dve generacije Chromecast-a, prva i druga. Druga je unapređena novim operativnim sistemom, kao i hardverski pa samim tim podržava WiFi povezivanje na 5 GHz. Mi smo nekako više naklonjeni Chromecast-u, te zbog samog korisničkog izgleda, te zbog Chromecast Audio gedžeta koji se pojavio pri predstavljanju druge generacije Chromecast-a za TV.

Mada, oni koji su u mogućnosti da kupe ili poruče direktno iz zvaničnih Google shop-ova tj. od ovlašćenih prodavaca, Google Home je možda bolji izbor. Da ne bismo previše “razvukli” ovaj tekst, na ovom LINKU pročitajte zašto to mislimo.

TV Box uređaji

I na kraju ide neka malo naprednija alternativa. Nemojte nas “hejtovati” jer smo TV Box uključili kao alternativu, ali nama je to nekako jedina svrha tih uređaja. Mi smo u više navrata pisali o tim TV Box uređajima koje uglavnom pokreće Android.

Šta su ti uređaji zapravo? Oni su u suštini isto kao i tablet stim da nemaju svoj ekran i stim da im je Android prilagođen tako da ima korisnički izgled prikladan TV-u. To vam je kao da imate ogroman Android tablet. No, nemojte da se zavarate ovim informacijama i pomislite da je to isto kao i Android TV. Postoji mnogo razlika između Android TV platforme i Android platforme koja pokreće sam TV Box. Neko više preferira TV Box, neko Android TV platformu, stvar je potreba korisnika.

Sve u svemu, ukoliko sebi obezbedite jedan TV Box, vaš TV će postati pravo čudo! Bićete u mogućnosti da koristite TV kao i svoj telefon ili tablet. Bez ikakvih ograničenja. Jedino ograničenje je to što niste u mogućnosti da koristite svoj telefon kako bi manipulisali TV Box-om.

No, postoje i TV Box uređaji koje pokreće Windows 10 platforma. Tačnije, to su minijaturni Windows računari spakovani u kutijici ili `pak u HDMI dongle. Nije bito da li su u pitanju Windows ili Android TV Box uređaji, svi oni imaju razne konektore i slotove koji korisnicima omogućavaju ugodnije korišćenje uz pomoć tastature i miša. Isto tako, MicroSD je moguće povezati sa TV Box uređajem radi proširenja memorije.

Mogućnosti su sa TV Box uređajima stvarno beskrajne te ih toplo preporučujemo malo naprednijim korisnicima. Njihova cena varira u zavisnosti od proizvođača, mogućnosti ili operativnog sistema koji ih pokreće. Mi ćemo vam predložiti par TV Box uređaja pa vi pogledajte. Možda vam se dopadne neki.

Android

>> Beelink X2 - 27$ << Povoljniji Android 4.4 TV Box uređaj sa podrškom reprodukcije 4K video zapisa.

>> Sunvell Q-BOX - 55$ << Prosečan Android 5.1 TV Box, takođe sa 4K podrškom.

>> Beelink R68 - 75$ << Napredniji Android 5.1 TV Box sa osmojezgarnim procesorom i 2 GB RAM-a.

>> Xiaomi Mi TV Box 3 - 72$ << Renomirani Android 5.1 TV Box solidnih karakteristika.

Windows

>> Meegopad T05 - 83$ << Windows 10 dongle osnovnih karakteristika koji je veličine jedne USB Wireless antene.

>> VOYO V2 - 98$ << Windows 10 TV Box veoma solidnih karakteristika sa baterijom od čak 5000 mAh.

>> NEXBOX T9 - 111$ << Windows 10 TV Box sa naprednijim karakteristikama.

>> PIPO X6s - 158$ << Windows 10 TV Box sa naprednim karakteristikama.