Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je kernel?

Šta je kernel?

Ako provodite vreme čitajući tekstove mnogih Android foruma, stranica i blogova, sigurno ste primetili da se često pominje “kernel”. Kernel nemaju samo Android uređaji, već ga iOS, MAC, Windows i BlackBerry uređaji takođe poseduju, zapravo svi operativni sistemi višeg nivoa imaju kernel. Onaj o kome ćemo mi govoriti je Linux kernel koji Android koristi. Pokušaćemo da vam pojasnimo šta je to kernel i čemu služi.

Tačno je da Android uređaji koriste Linux kernel, međutim taj kernel nije identičan sa kernelom koji se nalazi u okviru Linux operativnog sistema. Postoji mnogo specijalnih kodova ugrađenih u Android kernel, a programeri iz Google-a koji održavaju kernel Android-a imaju svoj način izrade. OEM-ovi odnosno kompanije koje proizvode uređaje koji koriste Android platformu, takođe moraju dati svoj doprinos kako bi se izgradio dobar kernel.

 



Tačnije oni praktično moraju da usklade rad komponenti sa kernelom koji je spona između uređaja i operativnog sistema. To je razlog što individualnim programerima treba mnogo vremena da prerade nove Android verzije i osposobe ih da stabilno rade na starijim uređajima. U prevodu to znači: ako imate Windows XP računar sa veoma dobrim karakteristikama, želite Windows 7 na njemu, a nemate drajvere, onda bez obzira na tehničke mogućnosti, jednostavno Windows 7 ne može da radi dobro na toj mašini. Pa recimo drajveri napravljeni da rade sa Gingerbread kernel-om se neće podudarati sa kernel-om Ice Cream Sandwich Android verzije. A to je jako bitno jer je glavna funkcija kernel-a da kontroliše rad komponenti uređaja.

U pitanju je datoteka puna kodova, sa mogo mogućnosti pri izradi, ali na kraju, kernel je samo spona između komponenti uređaja i operativnog sistema. Kada operativni sistem zada komandu hardveru tj. komponentama uređaja, šalje se zahtev kernelu koji ga on kasnije realizuje. Bukvalno sve što uradite na svom pametnom telefonu je povezano sa kernelom. Od svetline ekrana, pozivanja, do jačine zvuka, pa čak i ono što iscrtavate po ekranu je naposletku povezano sa kernel-om. Kernel zamislite kao jednu osobu koja radi u staroj telefonskoj centrali i povezuje pozive koji se obavljaju između dve strane.

Nije toliko teško shvatiti šta je kernel i čemu služi, međutim kako funkcioniše nadogradnja kernela? Zapravo, to je veoma jednostavno. Mnogi customROM-ovi zahtevaju instlaciju kernela koji je specijalno napravljen da bude “spona” između uređaja i customROM-a. Nekada nije neophodno instalirati specijalan kernel jer u tim slučajevima custom rom nije toliko izmenjen da fabrički kernel ne može da ga “prepozna” i uspostavi komunikaciju između customROM-a i komponenti uređaja. U zavisnosti od uređaja, do uređaja kernel se instalira na različite načine, nekad preko recovery-a, a nekada preko računara. To je već druga duga priča.

Ako se pitate šta je to customROM, recovery i root, onda obavezno posetite priloženi link:

Šta je ROOT, Recovery i CustomROM