Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako dodati USB Tip C konektor na Windows 10 desktop računar?

Kako dodati USB Tip C konektor na Windows 10 desktop računar?

Evo kako da vaš Windows 10 desktop računar obogatite sa jednim USB Tip C konektorom.

Ako ste pomislili da ćemo vam pokazati kako da dodate neki USB Tip C “hub” ili konverter, onda ste pogrešili. Želimo da vam pokažemo kako da dodate konkretan USB Tip C hardver.

 



>> Šta je USB Tip C tj. USB 3.1? <<

Ova “egzebicija” vas neće koštati previše jer na internetu možete pronaći PCIe ploče sa USB Tip C konektorom do 30$ što uopšte nije previše. Dakle, cela procedura je vrlo jednostavna.

Potrebno je pronaći USB Tip C ploču koja se kasnije povezuje direktno na matičnu ploču, putem PCIe slota. Osim slobodnog PCIe slota, biće vam potreban i jedan SATA konektor za napajanje jer USB Tip C podržava povezivanje sa uređajima visoke potrošnje.

Kada sve to obezbedite, vreme je da pripremite svoj desktop računar za instalaciju. Prvo ga isključite i izvucite napojni kabel iz napajanja računara. Zatim jednostavno uklonite limčić koji se nalazi u produžetku slobodnog PCIe slota. Sada ubacite USB Tip C ploču u PCIe slot i zašrafite je za kućište računara. I na kraju, samo konektujte SATA konektor za napajanje sa USB Tip C pločom i zatvorite kućište računara.



Kada zvaršite sa instalacijom USB Tip C ploče, povežite napojni kabel sa napajanjem računara i pokrenite ga. Kako bi USB Tip C konektor bio spreman za korišćnje, potrebno je instalirati drajvere. Uz neke kartice drajveri stižu na disku, dok se za ostale kartice drajveri preuzimaju sa interneta. Sve u svemu, ako vam ne stigne disk, dovoljno je odraditit Windows Update i to će povući sve neophodne drajvere.