Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako premestiti aplikacije na MicroSD karticu?

Kako premestiti aplikacije na MicroSD karticu?

Pogledajte kako da na tabletu ili telefonu premestite aplikacije na MicroSD karticu i tako oslobodite memoriju svog Android uređaja!

U situacijama kada imate mnogo aplikacija i igrica, vaš telefon lako ostane bez slobodne memorije. Dosta telefona srednja i niže klase nema baš previše prostora za instalacione datoteke. Imajte na umu da se interna memorija virtuelno deli na dva dela. Jedan deo je za instalacione datoteke, a drugi za klasične datoteke koje se ne skladište putem instaliranja (muldimedijalne datoteke i slično).

 



Znate onu sitaciju kada imate slobodnog prostora, a Google Play prodavnica vam pri pokušaju instaliranja aplikacije govori kako ste bez slobodnog prostora? E to je baš zato što je dodeljeni deo interne memorije za aplikacije popunjen. U tim situacijama je najlakše rešenje da sve svoje krupne aplikacije prebacite na MicroSD.

Mi ćemo vam pokazati korak po korak kako da prebacite aplikacije (koje se mogu prebaciti) na MicroSD. Moramo vas prvo uputiti da to prebacivanje ne podrazumeva kompletno premeštanje svih sistemskih datoteka željene aplikacije. Kada vi prebacite aplikaciju na MicroSD jedan operativni deo pređe na MicroSD, a onaj sistemski deo koji je u korenu povezan sa radom i sinhronizacijom Android-a ostaje na telefonu. Recimo kada prebacite neku igricu na MicroSD, onaj deo koji se povremeno koristi u toku rada igrice i koji ne utiče na lošu sinhronizaciju će biti prebačen, a onaj značajan za fluidan rad igrice ostaje na telefonu.

Ukoliko odstranite MicroSD karticu sa svim prebačenim datotekama, većina aplikacija neće biti funkcionalne sve dok istu MicroSD karticu ponovo ne ubacite u telefon. Nadamo se da vam je sada sve ovo jasno kako bi smo krenuli sa uputstvom koje će vam pomoći da oslobodite memoriju svog telefona.

1. Idite u podešavanje vašeg telefona.

2. U podešavanjema pronađite kategoriju “menadžer aplikacija”. Na nekim Samsung telefonima ova kategorija je smeštena u isečku “još”.  



3. U okviru kategorije “menadžer aplikacija” na vrhu stranice imate naslov “SD Kartica” na koji treba da dodirnete.

4. Kada dodirnete na naslov “SD Kartica” izlistaće vam se sve aplikacije koje se mogu prebaciti na MicroSD karticu. Kliknite na praznu kockicu neke aplikacije kako bi ste je štiklirali.



5. Kada kliknete praznu kockicu pojaviće vam se nova stranica gde imate taster “Premesti na SD kart.”



6. Klikom na taster “Premesti na SD kart.” započinjete premeštanje.

7. Kada premeštanje završi vratite se korak unazad. Primetićete da je nakon prebacivanja aplikacije ona štiklirana. Kako bi ste sve aplikacije sa liste prebacili samo ponovite postpunak koji smo sada pokazali.

Postoje dodatni načini koji rasterećuju memoriju: brisanje sistemskih aplikacija, podešavanje MicroSD kartice da se ponaša kao interna memorija, celokupno prebacivanje na MicroSD karticu. Za sve ove navedene načine je neophodan root-ovan telefon.