Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako skratiti, podeliti ili rotirati video online? (VIDEO)

Kako skratiti, podeliti ili rotirati video online? (VIDEO)

Evo kako da besplatno konvertujete HEIC format videa u MP4 i tako sačuvajte prostor ili olakšajte dalje editovanje videa. Pomoću “Online UniConverter” alatke možete učini još mnogo toga, kao što je kreiranje GIF-ova, skraćivanje ili rotiranje videa, kompresovanja videa i još mnogo toga.

 

Usled sve veće prisutnosti korisnika na internetu, sasvim je očekivano da se češće javlja potreba za deljenjem video sadržaja na društvenim mrežama. Međutim, nekada je potrebno popraviti ili doraditi taj video i to može biti vrlo komplikovan proces ukoliko se ne koriste odgovarajući alati.

 



Na našim računarima i telefonima stvarno možemo instalirati mnoštvo alata koji nam omogućavaju da, primera radi, skratimo video ili ga podelimo u više delova. No, tu se izbor opcija ne završava. Mnoge aplikacije za video obradu koje se mogu preuzeti sa Google Play prodavnice nude veliki izbor alata koje mogu lako zbuniti korisnike koji žele samo neke osnovne stvari.

Mi smo danas rešili da vas upoznamo sa jednom online alatkom koja vam omogućava da vaš video “doterate” koristeći neke osnovne funkcije. Radi se o “Online UniConverter” alatki kojoj možete pristupiti putem adrese: 

>> www.media.io <<

Bitno je da znate da je Online UniConverter alatka besplatna za korišćenje i sadrži sve osnovne funkcije za brzo uređivanje Instagram Story ili recimo Facebook videa. Evo kako se “Online UniConverter” koristi!

Trenutno organizujemo "giveaway" tj. poklanjamo 3 licence za Wondershare UniConverter program tako da ne zaboravite da se pridružite nagradnoj igri jer imate priliku da besplatno dobijete licencu za jedavn vrlo moćan alat:

>> Facebook Giveaway <<

Odabir alatki za na Online UniConverter-u.

Jednom kada pristupite www.media.io adresi na raspolaganju ćete imati nekoliko alatki za uređivanje videa ili fotografije. Kako biste odabrali alatku koja je vama neophodna, potrebno je kliknuti na “Online Tools” opciju koja boravi u gornjem delu ekrana, u produžetku samog Online UniConverter logoa.



Klikom na pomenutu opciju aktivirate padajući panel gde možete da odaberete alatku. Tu ćete imati izbor osnovnih alata za video, audio, foto i pdf uređivanje.

Čemu služe alati za video uređivanje?

Ukratko ćemo samo upisati čemu služe alati koje Online UniConverter nudi za video uređivanje.

Video Converter



U slučaju želite da promenite format vašem video zapisu, onda bi trebalo da koristite alat “Video Converter”.

Klikom na tu alatku u padajućem panelu pristupate online strani gde možete konvertovati svoj video.



U levom delu ekrana ćete imati veliki “plus” taster na koji kada kliknete imate mogućnost da dodate video sa memorije svog računara.

Nakon odabira video datoteke će vam se prikazati opcija za odabir formata u koji želite da ga konvertujete.

Lista formata je prilično duga. Ne mogu se naći baš svi video formati, ali najkorićeniji su tu.

Jednom kada odaberete format u koji želite da konvertujete svoj video, jednostavno kliknite na veliki taster “Convert”.

Proces konvertovanja može potrajati u zavosnosti od veličine video datoteke i formata u koji ga konvertujete. Nakon što se proces završi, dobićete mogućnost da preuzmete konvertovanu video datoteku klikom na novonastali “download” taster. 

Ono što bi trebalo da znate je da možete konvertovati video datoteke koje su veličine do 100 MB i do dve video datoteke odjednom.

U slučaju da ipak želite neke dodatne opcije, bolje performanse i veći prostor za konvertovanje više datoteka odjednom, onda preporučujemo da sebi obezbedite istoimeni program za računar. Mi ćemo na našoj Facebook strani uskoro podeliti 3 licence za taj program tako ne zaboravite da na zapratite!

Video Compressor

U slučaju da želite da kompresujete video datoteku i tako smanjite koliko će ona zauzimati memoriju vašeg uređaja, onda je dobro da koristite alatku “Video Compressor”.  

Klikom na tu alatku u padajućem panelu pristupate online strani gde možete ubaciti svoju video datoteku.

U levom delu ekrana ćete imati veliki “plus” taster na koji kada kliknete imate mogućnost da dodate video sa memorije svog računara. 

Nakon dodavanja video datoteke bi trebalo da se pojave nekoliko opcija za podešavanje kompresije.

Prva je “Resolution”. Pomoću nje možete promeniti rezoluciju. Što je rezolucija niža, video datoteka će manje memorije zauzimati.

Sledeća opcija je “Reset size”. Tu birate koliko će procenata video datoteka biti kompresovana tj. koliko će megabajta ona na kraju zauzimati.

I na kraju imate opciju “Format”. Tu, kao što sam naziv opcije govori, birate u kojem će formatu video datoteka biti sačuvana.

Jednom kada podesite sve opcije kako vama odgovara, kliknite na veliki taster “Compress”. Proces kompresovanja video datoteke može potrajati usled kompleksnosti zadatka. Nakon uspešne kompresije videa pojaviće vam se taster “Download” putem kojeg možete preuzeti svoj kompresovani video.

U slučaju da neželite da sačekate, možete štiklirati opciju “Notify me when it is finished” nakon čega treba da kreirate nalog. Budući da pri kreiranju naloga koristite svoj emal, onda će vam na isti po završetku kompresije videa stići obaveštenje o tome da je sve gotovo i da možete preuzeti svoj kompresovani video.

Video Editor

Kao što smo u početku ovog teksa spomenuli, koristeći Online UniConverter je moguće napraviti neke osnovne izmene kod video datoteke. Recimo, moguće je rotirati, skratiti ili obrnuti video ukoliko je potrebno. Tu su naravno i neke druge opcije o kojima ćemo upravo govoriti.

Naime, da biste urediti svoj video koristeći Online UniConverter potrebno je u padajućem panelu kliknuti na “Video Editor”.

Klikom na tu opciju pristupate online strani gde možete ubaciti svoju video datoteku. 

U gornjem desnom delu ekrana ćete imati veliki “plus” taster, na koji kada kliknete imate mogućnost da dodate video sa memorije svog računara.

Po dodavanju videa pojaviće vam se prozor putem kojeg možete pregledati sve izmene koje primenite preko videa. A što se izmena tiče, odmah ispod videa se nalaze alati:

- Trim

- Crop

- Adjust

- Rotate

- Flip

Alatka “Trim” vam omogućava da skratite trajanje videa. Možete podesiti kada će video početi, a kada će se završiti.

Alatka “Crop” vam omogućava da definišete takozvani format slike (eng. aspect ratio). Prosto rečeno, možete ručno podesiti da li će se cela slika videa prikazati ili samo dve trećine ili kako vama već odgovara. Ovo je dobro ako želite da iz kadra izbacite nešto što ne želite da se vidi.

Takođe, možete odabrati i već predifinisane formate slike kao što su 1:1 (kvadratni format videa), zatim 4:3 (stari TV format videa) i 16:9 (trenutni TV i Internet format videa).

Alat “Adjust” vam omogućava da podesite saturaciju videa, osvetljenje i kontrast. Tu su slajderi koji vam na lagan načini omogućava da korigujete prikaz videa što je od ogromne koristi.

Alat “Rotate” je tu kako bi mogli da rotirate video na levu ili desnu stranu.

Alat “Flip” je namenjen za obrtanje videa vertiklano ili horizontalno.

Jednom kada napravite sve izmene na videu, samo kliknite na plavi “Start” taster i sačekajte da se one primene. Kada se primena svih izmena završi, prikazaće vam se taster “Download” putem kojeg možete preuzeti obrađeni video.

Video to GIF

Uvek je dobro napraviti GIF od videa i koristiti ga za dopisivanje. Namena GIF stvarno može biti široka. Shodno tome, opcija “Video to GIF vam omogućava da konvertujete video datoteku u GIF ili čak da konvertujete bilo koiji video sa YouTube-a u GIF (YouTube opcija je za registrovane korisnike).

Da biste napravili GIF od videa koristeći Online UniConverter potrebno je u padajućem panelu kliknuti na “Video to GIF”. Klikom na tu opciju pristupate online strani gde možete ubaciti svoju video datoteku. 

Na ekranu ćete imati veliki “plus” taster, na koji kada kliknete imate mogućnost da dodate video sa memorije svog računara. 

Nakon što dodate video koji želite da konvertujete u GIF, biće potrebno da sačekate neko vreme kako bi se on inicijalno obradio. Po završetku te inicijalne obrade videa biće vam prikazan prozor u kojem možete u realnom pregledati kako će na kraju izgledati GIF.


Odmah pored su i neke dodatne opcije putem kojeg možete odredtiti trajanje GIF-a. To znači da možete podesiti da se samo jedan deo iz videa konvertuje u GIF. Dakle, da podesite početak i kraj koristeći slajder ili polja za unes vremenskih oznaka.

Tu je i opcija “Output size” za podešavanje rezolucije u kojoj će se sačuvati GIF. Možete definisati koliko će se sličica prikazati u sekundi tj. koji će “frame rate” GIF-a biti.

 

I na kraju imate mogućnost da dodate tekst ili sliku preko GIF-a, u svojstvu vodenog žiga. Za dodavanje teksta je potrebno kliknuti na opciju “Text Wathermark”, a za dodavanje slike treba kliknuti na opciju “Image Watermark” (za “image watermark" je potrebna licenca).


Jednom kada definišete kako će vaš GIF izgledati, samo kliknite na taster “Create GIF”. Kada se kreiranje GIF-a završi, a može da potraje, kliknite na taster “Download” kako biste ga sačuvali na memoriju svog računara. 

I na kraju imate opciju “Mute Video” pomoću koje možete ukloniti ton u videu. Tu je i opcija za ispitivanje statistike YouTube videa, ali to nije nešto što nama treba. Ono što bi trebalo da znate je da postoji i desktop verzija ovog programa koja nudi mnogo više opcija i funkcija. Međutim, potrebno je platiti licencu da biste mogli sve te funkcije i opcije da koristite. 

Možda bitnija informacija je da “Online UniConverter” ima i besplatnu Google Chrome ekstenziju koja vam omogućava da u svega par klika dođete do alatke koja vam je potrebna.