Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako vratiti izbrisane fajlove na Windows računarima?

Kako vratiti izbrisane fajlove na Windows računarima?

Evo kako da oporavite slučajno izbrisane datoteke na Windows računarima. Procedura je krajnje jednostavna i ne zahteva previše vremena.

OK, znamo da postoje servisi za pravljenje rezervnih kopija i da nikada ništa ne treba brisati već sve čuvati na oblaku. Međutim, nismo svi tako organizovani i proračunati. Shodno tome, provuče se nekada greška pa se dogodi nešto što je “elementarna nepogoda” za samog korisnika, a to je gubitak ličnih datoteka ili još gore, gubitak datoteka koje se koriste za posao.

 



Srećom, postoji način da se te datoteke vrate, odnosno oporave. Nekada je ta procedura bila izuzetno komplikovana i teška, dok je to danas svedeno na par klika. Ali kako?

Postoje razni programi koji mogu poslužiti toj svrsi. Program koji ćemo mi danas uzeti za primer je “EaseUS Data Recovery”. Tim koji stoji iza ove, bolje reći alatke nego programa, nas je zamolio da uradimo test i upoznamo naše čitaoce sa “EaseUS Data Recovery” i pokažemo vam kako se koristi.

Pre nego što nastavimo dalje, bitno je napomenuti da je ova alatka besplatna za oporavak prvih 500 MB. To je sasvim dovoljno da se jedan korisnik uveri u pouzdanost i funkcionalnost alatke. Kasnije, za neko dalje korišćenje, neophodno je kupiti licencu koja košta 69.95$.

OK, šta činiti kada dođete u situaciju da ste izgubili neke vama bitne datoteke? Prvo što treba da uradite je da isključite uređaj i ne koristite ga. To govorimo jer sam Windows operativi sistem može pisati neke nove datoteke preko onih koje želite da oporavite, što praktično umanjuje šanse za njihovo “vraćanje u život”. Naravno, korisnici često i sami naprave problem koristeći taj deo memorije (partizicu/fasciklu) ne znajući da to dovodi do trajnog gubljenja slučajno izbrisanih datoteka.



Ako odmah niste isključili računar na kojem ste slučajno izbrisali datoteke, ne paničite jer to ne znači da je sve zauvek izgubljeno. Evo koji su vam sledeći koraci:

1. Uputite se na ovaj LINK i preuzmite probnu verziju “EaseUS Data Recovery” programa.

2. Pokrenite instalaciju dvoklikom na preuzetu datoteku i ispratite navođenje.

3. Nakon instalacije, pokrenite instaliran program dvoklikom na skraćenicu “EaseUS Data Recovery Wizard” koja boravi na radnoj površini.



4. Kada se program pokrene, pojaviće se prozor sa particijama koje se mogu skenirati zarad oporavka datoteka.



5. Odaberite koje particiju koju želite da skenirate i kliknite na “Scan” taster.

6. Program će krenuti sa pronalaženjem datoteka koje se mogu oporaviti.

7. Sa leve strane prozora  “EaseUS Data Recovery” programa se nalazi dva mala prozorčića za navigaciju kroz fascikle. Gornji prozor je za pregled brzo skeniranih dokumenata za oporavak, a donji prozor je za pregled dublje skeniranih dokumenata za oporavak.

8. Ukoliko se u toku skeniranja prikaže pronađe i prikaže ono što želite da oporavite, ne morate čekati da se skeniranje završi. Uvek ga možete zaustaviti radi oporavka već pronađenih datoteka.

9. A ako tražite konkretno fotografije, video snimke ili neki drugi tip datoteke, nakon skeniranja ste u mogućnosti da odaberete koji će to tip datotek da bude prikazan u prozoru radi lakšeg pronalaženja.

10. Jednom kada štiklirate fascikle ili datoteke koje želite da oporavite, samo kliknite na narandžasti “Recover” taster koji se nalazi u donjem desnom uglu prozora.

11. Kako bi odredili destinaciju čuvanja oporavljenih fotografija, jednostavno kreirajte novu fasciklu ili odaberite postojeću u iskakajućem prozoru koji će vam se pojaviti nakon klika na “Recover” taster.

To je to! Uspešno se oporavili slučajno izbrisane datoteke. Ukoliko imate bilo koje pitanje, pišite nam u komentarima ovog članka, a mi ćemo vam prvom prilikom odgovoriti. Za više informacija o samom programu tj. alatki, kliknite na priloženi link:

>> EaseUS.com <<