Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako se instalira Magisk i šta je Magisk? [Systemless]

Kako se instalira Magisk i šta je Magisk? [Systemless]

Evo kako da omogućite brojne modifikacije na svom telefonu na systemless bazi. Ovo je idealna aplikacija ukoliko vam je potrebna opcija jednostavnog aktiviranja ili deaktiviranja root-a.

Android je operativni sistem otvorenog koda što znači da svi koji žele mogu da ga modifikuju prema svojoj želji, naravno ukoliko to umeju. Međutim, mnogo je znatiželjnih, radoznalih, smelih i spremnih na učenje i eksperimentisanje. Otuda i modifikacije, CustomROM-ovi, root-ovanje, custom recovery i slično.

 



Kao što znate, Google se svake godine trudi da što više osigura svoj operativni sistem kako bi se izbegli razni problemi. To automatski znači da su root i ostale modifikacije praktično postali veoma težak postao za programere. Najnovije root rešenje, kao i rešenje za mnoge druge modifikacije su “Systemless metode”. Brojne su pogodnosti “Systemless” metoda, a nešto više o tome možete da pročitate na priloženom linku:

>> Šta je “Systemless Root” i koje su njegove prednosti? [Šta znači "systemless" prefiks?] <<

*Napomena

Kako bi shvatili važnost ovog moda preporučujenmo da pročitate tekst “Šta znači "systemless" prefiks?”.

Sve u svemu, polako na “površinu interneta” izlaze zanimljive systemless modifikacije. Ovaj put smo želeli da vam govorimo o “Magisk-u”. U pitanju je novi način korišćenja systemless modifikacija. Ono što je posebno kod Magisk menađžera je to što on uspeva da omogući običnim modifikacijama da funkcionišu na systemless bazi! Jednom kada ga instalirate, brojni obični moduli i modifikacije se mogu koristiti kao da su systemless.

Evo cele liste mogućnosti Magisk-a:

- Magic Mount: Ova funkcija pored mogućnost menjanja sistemskih datoteka i fascikla pruža i opciju dodavanja novih datoteka i fascikla. To znači da skoro sve modifikacije mogu da se pokrenu na systemless bazi.

- Multiple Entry Points: U slučaju da Magic Mount opcija ne bude dovoljna za vaše napredno korišćenje telefona, ova opcija će vam omogućiti nekoliko faza u kojim je dozvoljen unos kodova i skripti. Na ovaj način ćete bukvalno moći da aktivirate šta god želite, kad god želite, jer ona pouzdano blokira boot proces pre nego što skripta završi.



- Magisk Manager: Ova opcija vam omogućava da kontrolišete svoj root status. To je odlično jer neke aplikacije ne mogu raditi ukoliko detektuju da je telefon root-ovan. Na ovaj način vi možete da deaktivirate root kada vam je to potrebno. Takođe, u mogućnosti ste da manipulišete i svojim Magisk modovima tj. Xposed modovima.

- Važne modifikacije poput pristupa root-u, Xposed modovi i slično se mogu osloniti na Magisk.

- Magisk.img datoteka (mesto gde se čuvaju svi vaši systemless modovi) će automatski poprimiti promene kapaciteta kako bi mogla da podrži i modove većeg kapaciteta. Isto tako, nakon uklanjanja krupnih modova, kapacitet magisk.img se automatski vraća na staro.

Instalacija Magisk-a podrazumeva izmenu boot.img datoteke. Dakle, ukoliko vam je bootloader zaključan, potrebno ga je otključati kako bi mogli da instalirate Magisk. Naša preporuka je da vratite telefon na fabrički Android, ukoliko već koristite neki CustomROM pa tek onda da instalirate Magisk. Ukoliko već ne želite da se vraćate na fabrički Android, onda treba da izbrišete sve vezano za root i Xposed installer (/system/xbin/su, /data/su.img, /sbin/su). Inače, custom recovery je neophodan za instalaciju Magisk-a. Prilažemo vam korak-po-korak uputstvo za instalaciju Magisk-a:



Kako instalirati Magisk

1. Prvo na memoriju svog telefona preuzmite i sačuvajte priloženu datoteku:

>> Magisk <<

2. Prebacite se u TWRP Recovery i odradite potpunu “nandroid” rezervnu kopiju.



3. Potom dodirnite na “Install” taster, pronađite Magisk V12 datoteku, dodirnite na nju i prevlačenjem strelice potvrdite instalaciju.

4. Po završetku instalacije, jednostavno ponovo pokrenite svoj telefon.

5. Sa Google Play prodavnice preuzmite i instalirajte Magisk Manager aplikaciju, pokrenite je i odradite proveru dodirom na sva tri panela. Ako su vam prva dva panela zelene boje, onda ste sve uradili kako treba.

6. Što se SafetyNet panela tiče, dakle trećeg po redu, on će biti zelene boje onog trenutka kada sakrijete root. Ako ne znate kako se to radi, OVDE imate detaljno uputstvo.

To je to! Ako ste sve odradili kao što smo naveli, uspešno ste instalirali Magisk i sada možete da koristite brojne modove na systemless bazi. Pratite nas jer ćemo uskoro pisati o Magis modovima. Ukoliko igrate pokemone, postoji mod i za tu igru. Nećemo pisati o tom modu ukoliko neko to od nas ne zatraži.