Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta sve možete uraditi pomoću tablet računara?! (VIDEO) [Android, iOS]

Šta sve možete uraditi pomoću tablet računara?! (VIDEO) [Android, iOS]

Ovo su 8 uzbudljivih stvari koje mogu tablet računari! 

Tableti su odavno prevazišli ulogu gedžeta, kao i ulogu nekog mini računara… Oni danas dolaze sa procesorima koji su toliko brzi i stabilni da tablet računarima omogućavaju neke napredne mogućnosti pri radu ili zabavi.

 



Bez obzira da li već koristite tablet dugo, ili ste tek kupili jedan, ovih osam trikova će vas iznenaditi i naterati da ponovo zavolite svoj tablet.

Tablet u svojstvu ekrana za DLSR kameru

Mnogo je zgodnije i prilagodljivije napraviti dobru fotku koristeći prostran ekran popu onog koji poseduje tablet. U odnosu na onaj ekran koje kamere imaju u okviru svoje šasije, tablet mu dođe kao 32 inčni TV. Zar nije lepše gledati film na velikom TV-u, nego na malom ekranu laptop računara?

>> Aplikacija “Manual Camera” pretvara vaš telefon u DSLR kameru! <<

Isto je i sa kamerom! Samim tim, povezivanje tabler računara sa DLSR kamerom se olakšava rad i kreiraju znatno preciznije i kreativnije fotografije. Vezu je moguće uspostaviti putem kabla ili WiFi konekcije. Kasnije je dovoljno pokrenuti iPhoto ili Adobe Photoshop Lightroom i uživati u kreiranju novog i zanimljivog sadržaja.

Tablet u svojstvu igračke konzole

Moćni, gejmerski tablet računari nisu ništa novo! nVidia pravi fantastične tablet računare namenjen za gejmere. Međutim, i ostali tableti se mogu koristiti kao igračke konzole, bez obzira na performanse koje tablet pruža. Naravno, to koje igre ćete moći da igrate zavisi od karakteristika. Ipak, gejming na tabletu bez gamepad-a nije tako zgodan. Ko još može da uživa koristeći ekran na dodir dok igra Fifu 2016 ili slično? U tom slučaju, gamepad spašava dan!



>> Sve o nVidia Shield porodici! <<

>> Kako koristiti telefon kao gamepad tj. džojstik? <<

Postoje gamepadovi koji se mogu putem Bluetooth-a povezati sa tablet računarom. Na taj način, vaš tablet računar postaje mobilna igračka konzola! Koliko je samo ovo cool?!



Tablet u svojstvu telepromtera

Ukoliko radite na televiziji, često držite predavanja, održavate YouTube kanal, ili bilo koji drugi internet kanal, onda je telepromter idealni lični asistent za vas. Kako? Pa tablet može da se postavi odmah ispod kamere koja vas snima kako bi vam prikazivala tekst koji treba da izgovarate, a da pritom na snimku izgledate kao da gledate u kameru.

Telepromter koriste mnogi profesionalci jer uz pomoć njega oni mogu fluidno da izgovaraju duge linije ili se podsete teksta koji su spremili za snimanje. Postoji gomila Android ili iOS aplikacija koje tablet konvertuju u pravi telepromter, a mi ćemo izdvojiti po jednu za obe platforme:

>> Best Prompter Pro - iOS <<



>> Teleprompter Pro - Android <<

Tablet u svojstvu uređaja za video animaciju

Tablet računari lako mogu postati papir na kom možete crtati. Uz pomoć odgovarajuće stylus olovke, to postaje lako kao “mačiji kašalj”. No, beleške nisu ništa novo. To je još odavno dostupno na brojnim uređajima. Međutim, animiranje putem iscrtavanja je nešto sasvim drugačije. Naime, zahvaljujući aplikacijama kao što su “Doceri”, u mogućnoti smo da iscrtavamo razne karaktere, skice ili bilo šta drugo i tako napravimo animaciju poput crtaća. Savetujemo da se obrobate u ovome, veoma je zanimljivo. Možda otkrijete svoj novi talenat.

Tablet u svojstu uređaja koji može izmeriti brzinu, visinu ili razdaljinu

Danas vam nije preko potreban policijski radar da biste izmerili brzinu automobila koji se kreće putem.  Android aplikacija “Speed Gun” ili iOS aplikacija “SpeedClock” može poslužiti umesto radara prilikom posećivanaj nekih trka motora, automobila i slično. Naravno, uvek ga možete iskoristiti ukoliko želite da izmerite brzinu kretanja nekog vozila u vašem okruženju…

Instaliranjem svih “Smart Tools” aplikacija pretvorićete vaš tablet u digitalni “Švajcarski nož”. Te aplikacije vam mogu poslužiti kao kompas, kao uređaj za merenje razdaljine, kao konverter jedinica, kao uređaj za merenje jačine zvuka, kao uređaj za merenje vibracija, kao detektor metala i još mnogo toga… Ako do sada niste probali ovo, probajte! Možete se lepo zabaviti pre nego što im nađete neku konkretnu namenu.

Tablet u svojstvu ličnog lekara

Neverovatno je to kako se tehnologija brzo razvija. Velike kompanije kao što su Philips i Siemens poslednjih godina naporno rade na unapređenju profesionalnog zdravstvenog monitoringa putem pametnih uređaja. Oni daju sve od sebe kako bi običnim ljudima omogućili da vode računa o svom zdravlju, bez posećivanja lekara radi nekih osnovnih pregleda i testova.

Danas je moguće meriti šećer, pritisak, temperaturu i još mnogo toga zahvaljujući gedžetima koji rade uz pametne uređaje. Tržište je stvarno puno prizvoda tog tipa. Lepa vest je da mnogo toga možete uraditi samo sa tabletom, bez pomenutih gedžeta.

Philips je dizajnirao proizvod koji se zove “Vital Signs Camera” koji može izmeriti rad srca ili način disanja prostim “zurenjem” u kameru iPad-a. Ili, možete kupit nešto poput “Wireless Blood Pressure Monitoring System” gedžeta koji se može povezati sa iPhone ili iPad uređajima kako bi pratili rad srca, puls, sistolički i dijastolni broj, itd. Kasnije, podatke koje ovaj gedžet zabeleži možete pregledati u formi grafikona radi lakšeg nadgeldanja svog zdravlja. Pride, aplikacija koja se koristi uz ovaj gedžet vam na osnovu zabeleženih podataka može predložiti dijetu ili neku drugu aktivnost koja će poboljšati vaše zdravlje.

Što Android tablet tiče, Google Fit je aplikacija koja na osnovni način, uz pomoć par senzora tablet računara, može voditi računa o vašem zdravlju, odnosno kondiciji. Tablet beleži vaš prepešačen put, broji koliko ste koraka napravili ili koliko ste kilometara biciklom prešli, gde Google Fit kasnije prikazuje neke veoma korisne informacije o utrošenim kalorijama i slično. Više o Google Fit aplikaciji pročitajte na priloženom linku.

>> Google Fit je vaš fitnes trener! <<

Tablet u svojstvu skenera

Da li ste nekada svoj tablet uzeli u obzir kao kancelarijski sjener ili fax mašinu? Pa, ako niste znali, svoj tablet možete iskoristiti kako bi skenirali dokumente sačuvali ih u digitalnoj formi ili ih konfertovati u wort format radi daljeg korišćenja i uređivanja. Mi smo i ranije pisali o tome koje su to najbolje aplikacije za skeniranje dokumenata, te ćemo sada istaći samo jednu: Microsoft Lens.

U pitanju je aplikacija koja može da skenira dokument pri visokoj rezoluciji gde ga kasnije konvertuje u word dokument radi uređivanja. Naravno, to je izvodljivo zahvaljujući sistemu optičkog prepoznavanju karaktera. Znamo da zvuči kao naučna fantastika ili “otrcana promocija aplikacije”, međutim oduševićete se kada vidite kako dobro i kvalitetno skenira dokumente. Ako vam se ne dopadne Microsoft Lens aplikacija, ili više preferirate Google-ov adut u ovoj kategoriji, pogledajte priložen link i izaberite neku po svom ukusu:

>> Najbolje apliakacije za skeniranje dokumenata! [Top 5 skener apk] <<

Tablet u svojstvu prozora ka izmenjenoj ili virtuenoj realnosti

Aplikacije kao što su “Google Goggles” ili “Aurasna” mogu napraviti revoluciju kada je reč o tome kako gledate na pojedine lokacije, kako pregledate fotografije, umetnička dela, ključne istorijske događaje, bašte, zabavne parkove, fudbalske terene, značajne građevine… Samo pogledajte video koji smo priložili i bićete zapanjeni time koliko je sve otišlo daleko!