Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Brzi saveti za bolje fotografisanje!

Brzi saveti za bolje fotografisanje!

Evo na šta treba da obratite pažnju i čime da se poslužite kako bi fotografija načinjena mobilnim telefonom bila kvalitetnija.

Svi smo mi danas fotografi, samo nismo svesni toga. Koliko samo fotografija napravimo u toku dana koristeći kameru svog telefona? Nekada fotografije budu super, a nekada i ne. Sve zavisi od toga šta fotografišemo i koliko smo se potrudili da sve bude kako treba.

 



U današnjem tekstu smo hteli da vam skrenemo pažnju na par stvari koje mogu da vam pomognu da postanete još bolji fotograf nego što jeste. Uglavnom su to neki vrlo jednostavni trikovi i saveti.

>> 5 saveta za najbolju fotografiju načinjenu pomoću pametnih telefona! (VIDEO) <<

>> Predstavljamo vam 5 najboljih aplikacija za fotografisanje! <<

>> Evo kako da uz pomoć ovih trikova napravite neverovatne fotografije! <<

Savet I

Ono što je možda i najveći nedostatak današnjih kamera kod telefona je to što nije moguće napraviti kristalno jasnu fotografiju u pokretu. To znači da bi trebalo da izbegavate fotografisanje u hodu, a pogotovo u toku trčanja. Šanse da fotografija u tim uslovima bude jasna i oštra su vrlo niske.

Jednostavno se zaustavite na kratko, okinite fotografiju i nastavite dalje. A ako baš ne možete da se zaustavite, onda telefon držite sa obe ruke i pokušajte da stabilizijute vaše kretanje kako bi fotografija bila koliko toliko oštra i bistra.



A ako baš često fotografišete ili snimate putem telefona u hodu ili prilikom trčanja, onda savetujemo da sebi kupite “gimbal” kako bi maksimalno stabilizovali telefon kojim okidate.

Savet II

Hmm… Da li uopšte razmišljate o fotografiji pre nego što je okinete? Oni koji su nekada koristili foto-aparate sa filmom koji se razvija znaju koliko je bitno da sve bude kako treba pre okidanja. Sećate li se tog osećaja? Imate li ga i dalje, sada kada na telefonu možete da uskladištite gomilu fotografija, izbrišete ih ako vam se ne dopadaju i okinete novu?

>> Kako da napravite dobru fotku? <<



>> Kako napraviti sjajne Instagram fotografije!? <<

>> Kako napraviti “Live Photos” tj. žive fotografije na bilo kom telefonu? <<

Ako ne plaćamo skupo razvijanje filma i ako nismo ograničeni memorijom, to ne znači da ne treba razmisliti pre okidanja fotografije! Vi kao vlasnik svog telefona najbolje poznajete mogućnosti njegove kamere. Zato je bitno da razmislite koji je kadar najbolji tj. sa koje strane je pametno fotografisati. Dobro je poznato da ekspozicija može biti problem kod telefona pa je uvek preporučljivo fotografisati nekog iza koga se ne nalazi previše svetla pozadina ili sunce recimo. Kamere pametnih telefoni jednostavno nisu sposobni da se izbore sa tim. Možda par modela mogu, ali to je sve.



Dakle, naš savet je da pre okidanja brzo razmislite gde da se pozicionirate, da li da uključite HDR režim, da li da dodate nešto ili možda oduzmete. Često fotografije budu drastično bolje uz neki scenario tj. kada su planske i dobro razmotrene.

Savet III

Ok, sada se ne možete izvući i reći kako vaš telefon ne može da napravi dobru fotografiju. Današnji telefoni poseduju gomilu različitih režima koji mu omogućavaju da napravi sjajne fotografije.

Pa… Ako je kamera vašeg telefona malo slabija, to ne znači da ne postoje režimi koji mogu doprineti boljoj fotografiji. Primera radi, ako želite da napravite fotografiju u slabim uslovima osvetljenja, onda potražite i iskoristite “noćni režim”. A ako je osvetljenje super, a želite da fotografija ispadne što bolje, onda bi mogli da se poslužite sa režimom “selektivni fokus” koji poznat i kao “Bokeh mode”.

A ako imate neku karakterističnu situaciju, onda je “profesionalan” režim idealno rešenje. U tom režimu možete ručno podesiti fokus, ekspoziciju, balans bele boje, saturaciju, ISO i još mnogo toga. Shodno tome, jako je bitno da izaberete i koristite odgovarajući režim za situaciju u kojoj se nalazite pri fotografisanju.

Savet IV

Da, bitno je razmisliti pre okidanja, izabrati odgovarajući režim i tek onda okinuti. Ali tu nije uvek kraj. Vrhunske fotografije su neretko naknadno dorađene i doterane. Znamo da Instagram ima sjajne filtere, ali to nije dovoljno kako bi fotografija bila adekvatno “post-procesuirana”.

>> Kako ulepšati selfie fotografije na telefonu kao "profesionalac"? (VIDEO) <<

>> Kako napraviti profesionalnu fotografiju pomoću iPhone-a? <<

>> Kako ulepšati fotografiju na pametnom telefonu? <<

Aplikacije kao što su Snapseed ili VSCO Cam su idealne za korigovanje boje, oštrine, kontrasta, osvetljenja senke ili preosvetljenih delova fotografije. Dakle, pored tih nekih osnovnih alatki za isecanje, rotiranje i dodeljivanja filtera, pomenute aplikacije poseduju i set alatki koje mogu dublje korigovati fotografiju.

Savet V

E sada, nije uvek najpametnije uposliti sve moguće režime i opcije i nadati se najboljem rezultatu. Treba prepoznati to kada je idealan trenutak za HDR. HDR je fantastičan režim i na današnjim telefonima je mahom podrazumevano aktivan.

Međutim, HDR može biti štetan po fotografiju. Niste znali to? Pa, ako fotografišete nešto što je u pokretu, fotografija će verovatno biti mutna ukoliko je HDR aktiviran. To je zato što kamera beleži nekoliko fotografija sa različitom ekspozicjiom kako bih kasnije spojila i pružila najbolji rezultat tj. fotografiju. A kada se nešto kreće, tih nekoliko fotografija koje kamera napravi u HDR režimju neće biti identične te će krajnji rezultat biti mahom zamućena fotografija.

>> Kako montirati klipove na telefonu? <<

>> Kako napraviti kvalitetne video snimke pomoću telefona? <<

>> Najbolje aplikacije za brzu montažu tj. etidovanje video snimaka na telefonu! <<

Sve u svemu, zapamtite ovo pa ako iskusite nelogično zamućenje fotografije pri okidanju, moguće da je to zbog Auto HDR režima. Samo ga isključite i pokušajte ponovo.

Savet VI

Otpička stabilizacija slike je sjajan pronalazak koji je kamere pametnih telefona načinio daleko kvalitetnijim. Moramo priznati da su fotografije načinjene pomoću telefona čija je kamera opremljena optičkom stabilizacijom slike, izuzetne! Veoma su retki slučajevi da one budu zamućene zbog drmusave ruke.

>> Kako napraviti time-lapse video snimke? <<

>> Kako napraviti najbolje kolaž fotografije za Instagram ili Facebook!? <<

>> Kako napraviti GIF fotografiju na telefonu? <<

Ali, to ne znači da nije pametno koristiti stativ ili tronožac. Tronožac pre svega pomaže da fotografija ne bude zamućenja zbog drmusave ruke, ali i kada treba da okinete nešto što radite, a nemate par dodatnih ruku koje mogu da okinu umesto vas. Tada je dovoljno postaviti telefon na tronožac, podesiti vremensko okidanje i nakon nekoliko sekundi potpuno sami, bez asistencije, napraviti kristalno bistru fotografiju.

Savet VII

Svi smo se često našli u situaciji da treba da fotografišemo nešto što je malo dalje od nas samih, zar ne? Prvo što nam tada padne na pamet je da zumiramo i okinemo fotografiju… To nije loše rešenje ako posedujete jedan od novijih telefona sa dual-camera postavkom od kojih je jedan telephoto.

Ali teško da većina korisnika poseduje takav telefon jer su oni novi i poprilično skupi. Naš savet je da se ipak protegnete i približite kako bi napravili bolju fotografiju. Digitalno zumiranje drastično uništava kvalitet fotografije i rezultati često budu takvi da fotografija nije upotrebljiva nakon okidanja.

Naravno, ako fotografišete nešto opasno, nikako ne prilazite. Nije rešenje da vas lav u zoološkom vrtu pojede samo kako biste okinuli fotografiju iz bliza. U tim situacijama biste mogli da razmislite o onim dodatnim objektivima koji se prave za kamere pametnih telefona.

Savet VIII

I za kraj ćemo vam reći da pre svake fotografije prvo očistite zaštitno staklo kamere telefona. Jeste čudan savet sa naše strane, ali verujte da vam iz ličnih iskustva govorimo ovo. Znamo dosta korisnika koji se nikada ne sete da pre okidanja očiste staklo kamere telefona.

A to zaštitno staklo u 90% slučajeva zaprljano otiskom ili uljem koje naše šake generišu. Najčešće je to tako zbog otiska prstiju koji se nalazi blizu kamere telefona ili zbog samog igranja igrica na telefonu jer se tada telefon položi u horizontalu.