Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Čemu služe sve one opcije Odin3 alatke?

Čemu služe sve one opcije Odin3 alatke?

Evo čemu služi PIT Button, Re-Partition, Flash Lock, Phone Bootloader Update i slične opcije koje Odin3 v3 alatka poseduje! Pokušaćemo da vam objasnimo šta sve te opcije znače i kada ih treba koristiti.

Odin3 je veoma moćna i korisna alatka koja korisnicima Samsung uređaja omogućava da “flešuju” nov operativni sistem. Tačnije, omogućava im da instaliraju nov, ali zvaničan firmware koji dolazi sa uređajem direktno iz kutije. Dakle, ne custom ROM već zvanični Android operativni sistem.

 



Ova alatka se obično koristi za popravku operativnog sistema Samsung uređaja. Sa njim možete rešiti neke probleme kao što su greške Google Play prodavnice ili neke druge sistemske aplikacije.

Često se koristi za instalaciju neke nove Android verzije ili pak šta više za instaliranje nekog custom recovery-a ili za root-ovanje telefona. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam što bolje približimo Odin3 i objasnimo kako on funkcioniše i čemu služe sve njegove opcije.

Za početak ćemo vam reći da vaš Samsung telefon mora biti prebačen u “Download” režim kako bi mogao da komunicira putem kabla sa računarom. Proces prebacivanja Samsung uređaja u “Download” režim zavisi od samog modela. Uglavnom je to kombinacija tastera za isključicanje/uključivanje telefona, tastera za utišavanje tona telefona i tastera za početni ekran.

Jednom kada je telefon prebačen u “Download” režim i putem USB kabla konektovan sa računarom, potrebno je pokrenuti Odin3 alatku. Ukoliko prethodno sam Windows 10 nije instalirao neophodne drajvere, onda ćete to morati sami da uradite. Na priloženom čanku imate drajvere za sve Samsung uređaje:

>> USB drajveri za sve Android uređaje! [Samsung/Sony/LG/HTC/Asus/Huawei] <<

Ako je sve kako treba, u gornjem levom delu Odin3 alatke ćete imati potamnjen prozorčić u kojem uglavnom prvo piše “0:[COM1]”. To znači da računar vidi telefon i da je on spreman za modifikovanje.



OK, početna strana Odine3 alatke sadrži pet “Files [Download]" ocpija:

> BL - Pomoću ovog tastera možete flešovati datoteku koja će izmeniti Bootloader vašeg uređaja. Savetujemo da vodite računa šta flešujete o koje datoteke koristite kako ne biste napravili problem.  

> AP - Putem ovog tastera možete flešovati individualne delove operativnog sistema. Nekada se ovaj taster nazivao kao “PDA”. Najčešće se ovaj taster koristi za flešovanje novog Android operativnog sistema za Samsung uređaje.



> CP - Ovaj taster je tu za flešovanje komponenti uređaja.

> CSC - Ovaj taster se koristi za flešovanje celih ili pojedinačnih slika koje koriste “Product code” (CSC). Obično se koristeći ovaj taster reparira određeni segmenti sistema.

> UMS - Za ovaj taster nemamo informaciju čemu služi.



Pored “Log” isečka se nalazi i isečak “Options” koji sadrži gomilu korisnih opcija. Pa hajdemo da prodiskutujemo koja opcija čemu služi:

> Auto Reboot - Ova opcija se štiklirana kao podrazumevana i tu je da automatski restartuje uređaj po završetku instaliranja novog operativnog sistema.

> Re-Partition - Kada štiklirate ovu opciju, interna memorija (eMMC) će biti popravljena ukoliko poseduje neke greške. Prilikom korišćenja ove opcije potrebno je uneti i “PIT” datoteku. Noviji firmware-i za Samsung uređaje dolaze sa ugrađenom “PIT” slikom.

> F. Time Reset - I ovo je štiklirano kao podrazumevano, a služi za resetovanje brojača koji govori koliko je puta telefon flešovan.

> Flash Lock - Sve što znamo o ovoj opciji je to da je ne treba koristiti ukoliko vas neko ko dobro poznaje flešovanje Android-a već ne navodi da to uradite.

> LED control - Nije nam poznato čemu ovo služi.

> T Flash - Nije nam poznato čemu ovo služi.

> Phone Bootloader Update - Kada ovo štiklirate, Odin3 će odraditi nadogradnju ili reparaciju boot softvera i firmware uređaja. Sve ovo je jako slično nadogradnji BIOS-a na računaru.

> Phone EFS Clear - Ako ovo štiklirate, Odin3 će izbrisati sva “EFS podešavanja” i iznova izgraditi novu, čistu verziju. Ovo je vrlo korisno ukoliko izgubite IMEI uređaja.

Pretpostavljamo da vam je sada lakše da se upustite u modifikovanje vašeg Samsung uređaja sada kada znate šta otprilike znače sve te opcije i tasteri. Imajte na umu da sve modifikacije koje obavite nad Samsung uređajem možete poništiti flešovanjem zvaničnog operativnog sistema koristeći Odin3. Na taj način vraćate softverski pokvaren telefon u početno, ispravno stanje.

Predlažemo da pogledate članak koji smo priložili:

>> Kako vratiti zvanični Android na Samsung telefonima? (VIDEO) <<