Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li treba kupovati telefone sa 4K rezolucijom?

Da li treba kupovati telefone sa 4K rezolucijom?

Nemojte previše razmišljati o tome da li ćete pogrešiti. Ovde imate odgovor na sva vaša pitanja vezano za 4K rezoluciju!

Ako pogledamo šta se sve zbivalo prethodnih meseci zaključićemo da su se mnogi telefoni sa 4K ekranima pojavili, tu i tamo. Uglavnom, ti telefoni ne nose naziv nekog Giganta, ali bez obzira na to ti telefoni će nam mnogo reći koliko su oni, zajedno sa svojim baterijama i karakteristikama, spremni za novu generaciju ekrana.Takođe, iz svega toga postavlja se pitanje “da li su nam stvarno potrebni 4K ekrani?”

 



Još u aprilu, Sharp je predstavio IGZO 4K ekran dijagonale 5.5 inča, koji će potencijalno biti predodređen “AQUOS” liniji telefona. O tome smo i mi izveštavali, nešto detaljnije možete pročitati na priloženom linku:

>> Sharp je napravio ekran dijagonale 5.5 inča sa čak 806 gustinom piksela!? <<

Zatim, nekoliko meseci kasnije, ZTE Star 3 je predstavljen od strane kineske kompanije. U pitanju je Android telefon sa ekranom od 5.5 inča rezolucije 3840*2160. Ekrani  koje su predstavili ZTE i Sharp kompanije imaju 806 i 808 ppi odnosno gustinu piksela što  ih čini pionirima.

Ako odbacimo na stranu problem sa baterijom koji će u početku svakako uticati na to da li će 4K ekrani brzo zaživeti, moramo priznati da su dostignuća koja su do sada postignuta u tom polju impresivna! No, ako izuzmemo hvalisanje i obaranje rekorda koji podrazumeva preko 800 ppi na ekranima do 5.5 inča, da li će nam ti 4K ekrani u praksi biti od značajnije koristi?

Sve ukazuje na jedan prost odgovor, a to je “Ne”. Još kad je Apple predstavljao svoj iPhone 4. Steve Jobs je rekao da nema potrebe za pametnim telefonima koji imaju ekrane sa gustinom piksela većom od 300 ppi. jer ljudsko oko ne može da primeti razliku. Ipak, vlasnici Samsung Galaxy S6 telefona se srčano hvališu sa svojim uređajem koji ima ekran visoke rezolucije tj ekran sa skoro 600 ppi. Apple recimo smatra da njihovi korisnici ne daju preveliku važnost tome pa su svom novom iPhone 6 telefonu omogućili rezoluciju koja podrazumeva 326 ppi a iPhone 6 Plus telefonu, koji ima malo veći ekran, su podarili 401 ppi.

>> Samsung Galaxy S6 - Test <<



>> LG i Samsung nam spremaju revoluciju pametnih uređaja! <<

Vidljivost tih sitnih piksela zavisi od oštrog oka korisnika i toga koliko on drži telefon blizu svojih očiju. LG je, primera radi, sproveo istraživanje vezano za svoj LG G3 telefon i došao do zaključka da korisnici od 20 do 30 godina starosne granice, u najčešćem slučaju svoj telefon drže na 25 do 30 cm razdaljine od svojih očiju, što objašnjava zbog čega korisnici ipak mogu da razlikuju gustinu piksela između recimo 450 i 550 ppi.



>> Zaboravite na Note Edge! LG će imati ekrane zakrivljene na obe strane! <<

Raymond Soneira, CEO kompanije DisplayMate Tehnologies, je malo detaljnije objasnio kako ljudsko oko detektuje rezoluciju.

Rezolucija mrežnjače oka ima ugaonu meru koja podrazumeva 50 krugova po stepenu” rekao je za PC Mag. “jedan krug po stepenu je ono što mi možemo da vidimo u obliku par linija što je zapravo dva piksela. Shodno svemu ovome, ugaona rezolucija oka je 0.6 lučnih minuta po pikselu.



Raymod je hteo da kaže:

Pa, ako držite iPhone na standardnoj razdaljini od vaših očiju koja je od prilike 12 inča, vaše oči će registrovati maksimum 477 piksela po inču. Kada biste približili telefon na 8 inča, vaše oko bi moglo da prepozna neverovatnih 716 ppi (ppi - piksela po inču). Dakle, neophodno je da telefon udaljite od svojih očiju na 18 inča kako bi vaše oko registrovalo 318 ppi a ne više.

Ovo je jako slično onome što je LG zaključio kroz svoje istraživanje koje je sproveo.

Čak i sa 2K/QHD rezolucijama, potrebno je da se one implementiraju u ekrane na fablet uređajima kako bi se napravila razlika između dobrog FullHD i QHD ekrana. Prema predstavljenim vodećim telefonima ove godine, ispostavilo se da je dijagonala od 5 do 5.5 inča idealna za sve korisnike. Stoga, teško je reći da je na toj dijagonali 4K rezolucija nešto što će ekran načiniti boljim ili uopšte telefon.

>> Samsung predstavio nove providne i ogledalo ekrane! <<

Međutim, tržište pametnih telefona se kreće na bazi onoga šta delom korisnici žele ali i delom onoga šta kompanije imaju da ponude u odnosu na svoje rivale. Zato moramo da skinemo kapu proizvođačima telefona koji nas nisu obmanuli nekim nebitnim stvarima, pogotovo HTC-u jer je na svom novom vodećem telefonu spakovao 1080p ekran dok su svi ostali “gurali” 4K.

Sa druge strane, poštujemo kompanije kao što je LG i Samsung što su smelo rešili da istraže novo polje tehnologije i naviknu nas na to. Forsiranjem 4K ekrana na pametnim telefonima će doprineti implementirane istih na tablet uređaje, nadamo se po pristupačnim cenama. Sudbina ovih ekrana je slična sudbini bežičnog punjenja. Da bi se bežično punjenje uređaja našlo na tablet uređajima potrebno je da se lepo pokažu prvo na pametnim telefonima. Naravno, nije jedina stvar ali je svakako na listi. 

*Dodato 11.10.2017

Budući da je VR (eng. virtual reality) počeo da dobija veili broj platformi i uređaja koji su VR spremni, onda su ekrani sa 4K rezolucijom itekako neophodni. Danas se pametni telefoni koriste kao prenosivi VR računari te je jako bitno da budu moćni, kao što jesu, i da imaju ekran što više rezolucije, kao što je slučaj u poslednjih godinu dana. Predlažamo vam da pročitate srodne članke:

- Kako napraviti VR uređaj od kartona? [Google Cardboard Headset]

- Najbolje Google Cardboard Headset aplikacije!

- Asus je predstavio nove ZenFone AR i ZenFone 3 Zoom telefone! [CES 2017] (VIDEO)

- Google Daydream View su "Android naočare” za virtuelnu realnost! (VIDEO) 

Kao neko ko voli inovacije, mi se svakako radujemo 4K rezoluciji na svim uređajima, pogotovu na onim čija je dijagonala preko 5.5 inča. Ako nas pitate da li treba striktno uzimati uređaje sa 4K rezolucijom, naš odgovor je “da, ali ako taj uređaj ima 8 ili više inča”. Nemojte nas pogrešno razumeti, 4K rezolucija je samo plus, ali ako je to jedino oko čega se dvoumite oko dva telefona koji imaju dijagonalu do 5.5 inča, onda zaboravite na 4K.

>> HTC One M9 - Test <<