Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako aktivirati naprednu Google zaštitu i izbegnete hakovanje!

Kako aktivirati naprednu Google zaštitu i izbegnete hakovanje!

Evo kako da aktivirate dodatnu, veoma naprednu Google zaštitu i tako onemogućite bilo kakav vid hakovanja.

Uvek je dobro piti oprezan, pa čak i paranoičan kada je reč o internet sigurnosti. Google već pruža veliki broj sigurnosnih zaštita kao što su obaveštenja pri logovanju na nalog, na novim uređajima.

 



Isto tako, dobro poznata sigurnosna provera, ali i često korišćena, je dvofaktorska autentikacija.

>> Kako aktivirati verifikaciju u dva koraka i opciju Google Upit? <<

Da se razumemo, u velikom broju slučajeva je verifikacija u dva koraka sasvim dovoljna da se osigura Google nalog. Međutim, za neke malo zabrinutije korisnike koji barataju sa jako bitnim informacijama, Google je predstavio naprednu zaštitu naloga koja se naziva “Advanced Protection”.

“Odlučili smo se za ovaj nesvakidašnji potez zato što postoji nekolicina naših korisnika čija je bezbodnost naloga veoma bitna i čija je privatnost pod velikim rizikom od napada.” Objavio je Google nakon što je lansirao novi vid zaštite naloga i dodao: “To na primer mogu biti korisnici koji se bave novinarstvom, osobe koje pripremaju političare za naredne izbore, žrtve nasilja koji razmenom email poruka pokušavaju da se izvuku i još mnogi drugi profili čija je privatnost od krucijalnog značaja.”

Novi, napredni sistem zaštite onemogućava pristup nalogu hakerima čak i kada saznaju lozinku. Kako i zašto to nije moguće, objasnićemo vam vrlo lako: potrebno je imati fizički sigurnosni ključ tj. USB koji će vam omogućiti prijavljivanje na nalog. Ta zaštita se konkretno naziva:

- FIDO Universal 2nd Factor (U2F)

To znači da sigurnosna provera u dva koraka ne zahteva unos koda koji vam prilikom prijavljivanja stiže SMS-om ili na email, već zahteva prisutnost unikatnok USB ključa koji samo vi posedujete.



Kod uređaja koji ne poseduju klasičan USB konektor, tu je Bluetooh uređaj koji se povezuje sa telefonom, tabletom ili laptop računarom kako bi se odobrio pristup nalogu.

Napredna zaštita Google naloga uključuje nekoliko mogućnosti koje doprinose efikasnijoj zaštit, a to sui:

- Fizički sigurnosni ključ

- Ograničen pristup podacima i njihovo deljenje



- Blokiranje lažnih pristupa nalogu

Dakle, potrebno je aktivirati dodatnu, naprednu zaštitu Google naloga i kupiti fizički USB ključ, za uređaje koji poseduju USB konektor, ili Bluetooth “clicker” ključ, za one uređaje koji ne poseduju USB konekor. Ostalo je već inuitivan proces. Više o tome gde možete kupiti ključeve pogledajte na ovom LINKU.

Čisto da napomenemo da se na dnu Google stranice koju smo vam priložili na ovom LINKU imate  taster “Imam 2 bezbednosna kljča” gde nastavljate taj “intuitivan proces” koji smo pomenuli.



Više informacija o svemu možete pročitati na zvaničnoj Google strani posvećenoj naprednog sigurnosnoj proveri.