Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako aktivirati "Opcije Programera"? [Developer Options]

Kako aktivirati "Opcije Programera"? [Developer Options]

Imate želju da iskoristite sve opcije Android uređaja, ali niste sigurni gde da počnete? Dozvolite nam da vam predložimo Android-ove “Opcije Programera” tj. “Developer Options”!

Prvo ćemo vam pokazati kratko upustvo kako da aktivirate opcije programera, a kasnije ćemo vam i objasniti koje su to benefiti koje donose aktiviranjem.

 



Aktiviranje "Opcije Programera"

Primer koji možete videti je napravljen na Samsung-ovom TouchWiz Android 4.4.2 interfejsu, međutim lokacija koja se traži je ista na svim verzijama interfejsa.

1. Pristupite podešavanju svog telefona.


2. Zatim u gornjem desnom ćošku naći ćete isečak “još”, dodirnite tu.


3. Na dnu liste imate naslov “O uređaju”, uđite tu.




4. Zatim na listi informacija o telefonu nađite “Broj podverzije”.


5. Brzim i čestim dodirima po naslovu “Broj podverzije”, aktiviraćete opcije programera.




6. Vratite se korak unazad i ukviru isečka “još” primetićete novi naslov “Opcije Programera”




7. Kao što vidite procedura aktiviranja ove opcije je lagana i ne zahteva neko stručno znanje. 

Benefiti "Opcije Programera"

Pre nego što krenete da koristite opcije programera budite oprezni jer možete poremetiti podešavanja koje će vam kasnije smetati. Molimo vas da ne uključujete i podešavate ono za šta niste sigurni šta je, jer posle verovatno nećete uspeti da se setite kako da ih isključite. Ako ste baš radoznali, beležite sve promene koje načinite ukoliko nešto krene naopako.

Kao što sam naziv govori, opcije programera su alatke i podešavanja koje su namenje kao pomoć programerima pri testiranju svojih aplikacija. Oni uz pomoć određenih opcija mogu da pronađu greške i nedostatke pri radu. Primera radi, opcija "Prikaži lokaciju dodira" pruža precizan prikaz dodira. Dok je korisnicima pri svakodnevnom korišćenju telefona ova opcija potpuno beskorisna, programerima je ovo jako bitna i neizostaviva opcija.

Aplikacije poput Helium BackUp zahtevaju aktiviranu opciju "USB debugging" tj "USB otklanjanje grešaka". Ova opcija je dostupna samo za programere, tako da je neophodno imati aktivirane opcije programera kako bi naknadno aktivirali USB otklanjanje grešaka.

Postoji mnogo razloga koji će vas navesti da aktivirate opcije programera, mi ih nećemo nabrajati ali ćemo svakako reći da je ovo prvi korak ka naprednijem korišćenju Android platforme!