Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako aktivirati USB otklanjanje grešaka i čemu to služi!? (VIDEO)

Kako aktivirati USB otklanjanje grešaka i čemu to služi!? (VIDEO)

Ako mislite da vam ovo nikada neće trebati, grdno se varate! U današenjem tekstu rešili smo da objasnimo šta je to "USB otklanjanje grešaka" (eng. USB Debugging) i čemu to uopšte služi.

Za početak ćemo vam reći da se ova opcija može naći na svim telefonima. Jeste da je ona u većini slučajeva skrivena ali to ne znači da ju je teško pronaći! Za početak da vas upoznamo sa tim šta je "USB Debugging mod".

 



USB Debugging mod je nešto za šta ne smete da ne znate ukoliko ste Android korisnik. Primarna funkcija ovog stanja je da se utvrdi konekcija između Android uređaja i računara sa Android SDK (eng. software development kit) postavkom. To omogućava mnogo stabilniju komunikaciju sa računarom koja se obavlja putem USB kabla.

Šta je USB Debugging mod

USB Debugging mod se u nekim Android verzijama krije u okviru kategorije koja nije vidljiva. Ta kategorija se naziva “opcije programera” (eng. developer options). Da bi ste razotkrili tu kategoriju morate da odradite jedan kratak i jednostavan proces. Upustvo za to možete pronaći OVDE. Obzirom da se USB Debugging nalazi pod okrivljem kategorije “developer options” nije ni čudo što je to usko vezano sa nekim ozbiljnijim radnjama. Tačnije, USB Debugging mod uspostavlja direktnu vezu između Android uređaja i računara radi omogućivanja nekih aktivnosti na nivou programiranja u uređivanja nekih sistemskih datoteka i aktivnosti.

Čemu USB Debugging mod služi

Kao što iz priloženog možete zaključiti, USB debugging mod je očigledno važna opcija. Ali zašto? Verovatno vam se po glavi mota ideja da USB Debugging mod odobrava pristup nekim pipavim delovima Android uređaja? Ali kojim delovima i kakav je to pristup?

Radi se o pristupu koji samo USB Debugging omogućava dok je Android aktivan i u procesu, a on direktno vodi na onaj “sprat” gde su “zaposlene” sve sistemske datoteke. Da budemo malo jasniji, to je stanje u kom vi imate razrešene ruke potput situacja u kom vi kodirate novu aplikaciju. Šta to znači? To vam praktično omogućava da putem USB kabla kopirate neke apliakcije direktno u sistem radi testiranja odnosno korišćenja. U zavisnosti od verzije Androida i dostupnih alatki, USB Debugging mora biti uključen da bi programer mogao da pregleda interne izveštaje.

Ipak to nije sve čemu služi USB Debugging! Tu su i neki benefiti koji nisu vezani za razvijanje i programiranje. Primera radi, pomoću Android SDK set alatki sa računara možete ostvariti direktan pristup prema telefonu što vam omogućava da obavljate razne poslove kao i da pokrente CMD terminal radi unošenja ADB komandi. Te komande koje idu preko CMD terminala vam mogu pomoći da popravite softverski pokvaren telefon. Dakle, USB Debugging je jako moćna alatka za korisnike avanturističke prirode.

Da li vam je ovo i dalje previše koplikovano? Mi znamo kako to da vam uprostimo! Da li ste nekada čuli za CustomROM, root, Recovery, menjanje Android sistema i slično? Da bi ste to sve to mogli da radite, u nekom trenutku neophodno je da aktivirate USB Debugging tj USB otklanjanje grešaka. 



Evo nekoliko zanimljivih linkova:

>> Kako “rutovati” telefon? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S5 <<

>> Kako instalirati zvanični, potpuno stabilni, Android 5 LolliPop na Galaxy S4 GT-I9505 <<



Kako aktivirati USB Debugging (USB otklanjanje grešaka)

1. Prvo što treba da uradite je da ne zaboravite da razotkrijete kategoriju “opcije programera” (eng. developer options). To smo vam već pominjali u prethodnom delu teksta ali nećemo biti lenji pa ćemo vam ovde priloćiti LINK sa uputstvom koje objašnjava kako da to obavite:

>> Kako aktivirati “Opcije Programera” (Developer Options)? <<



2. Ako ste sve obavili kako treba uputite se ka podešavanjima vašeg telefona.

3. U podešavanjima se spustite niz listu gde treba da pronađete razotkrivenu kategoriju “Opcije programera” (eng. developer options). Ako ste je pronašli, pristupite joj.

4. U gornjem desnom uglu imate prekidač koji treba da prebacite na “DA” (eng. On) ukoliko već nije.

5. Kada aktivirate opcije programera na listi pronađite naslov “USB otklanjanje grešaka” (eng. USB debugging mod).

6. Da bi ste aktivirali tu opciju neophodno je da štiklirate praznu kockicu u produžetku naslova “USB otklanjanje grešaka”.


To je to, uspeli ste da aktivirate USB Debugging mod. Kao što smo već nagovestili, opšte nije teško aktivirati je samo je bitno znati gde je smeštena. Takođe naš cilj je bio da vam objasnimo šta je ustvari USB Debugging mod i čemu služi.