Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati i koristiti Microsoft Edge za Android?

Kako instalirati i koristiti Microsoft Edge za Android?

Pogledajte kako da instalirate i koristite Microsoft Edge na Android telefon ili tablet i iskoristite njegove prednosti.

Instaliranjem Microsoft Edge pregledača za Android na telefon ili tablet možete da delite obeleživače, istoriju pregledanja i čitanje sadržaja sa Windows 10 računarima sa aktivnim Edge pretraživačem.

 



Ako ste na Android-u koristili pregledače Google Chrome ili Mozilla Firefox, možda ćete želeti da pređete na Microsoft Edge za neke od aktivnosti pregledanja.

Kako preuzeti i instalirati Microsoft Edge za Android

1. Preuzmite Microsoft Edge u Google Play prodavnici ili sa priloženog linka:

>> Microsoft Edge za Android <<


2. Kada otvorite aplikaciju, od vas će biti zatraženo da se prijavite pomoću Microsoft naloga. Ako ga nemate, odaberite Preskoči.

3. Zatim se od vas traži da dodelite dozvole za aplikaciju i imate mogućnost da Edge učinite podrazumevanim pregledačem koji se otvara kada dodirnete neki link tj. web vezu.

Početno podešavanje aplikacije Edge za Android

Pored glasovnih pretraga uz pomoć Cortane i pregledavanja bez arhiviranja u režimu InPrivate, Edge za Android podržava većinu istih funkcija kao i Edge za Windows.



ADBLOCK PLUS

Microsoft se udružio sa Adblock Plus-om da bi kreirao softver za blokiranje oglasa za Edge. Funkcija Adblock Plus za Edge nije dodatak ili nezavisna aplikacija. Umesto toga, ugrađen je u Android pregledač. 

  1. Dodirnite elipse ( ... ) u donjem desnom uglu Edge-a.

  1. Odaberite Podešavanja.

  1. Odaberite Blokatori sadržaja da biste uključili i isključili Adblock Plus.



Ova funkcija uklanja oglase i druge elemente koji vam se nađu na putu prilikom čitanja na mreži. Ako veb stranica podržava prikaz čitanja, pored trake URL-a videćete ikonu otvorene knjige. Izaberite ga za prebacivanje prikaza. Slika zaglavlja ostaje vidljiva. Ostala grafika, vidžeti i stilizovani fontovi zamenjuju se običnim tekstom.

Funkcija liste za čitanje čuva zanimljive veb stranice ili članke koje ćete kasnije pročitati. Izaberite ikonu Hub pored trake URL-a (izgleda kao zvezda sa tri linije koje pucaju iz nje), izaberite ikonu liste za čitanje (hrpa knjiga), a zatim izaberite veb stranicu da biste je dodali na listu za čitanje.

NASTAVITE NA RAČUNARU

Omogućavanjem Nastavi na računaru, možete da pregledate veb na Edge-u za Windows 10 odakle ste stali u Edge-u za Android. Pre nego što iskoristite ovu funkciju, instalirajte Windows 10 Fall Creators Update na svoj računar. Takođe ćete morati da koristite Edge za Windows 10 da biste telefon povezali sa Microsoft nalogom pomoću postupka u više koraka. Ovaj postupak zahteva da preuzmete aplikaciju pod nazivom Microsoft Launcher za Android.



Kako sinhronizovati Microsoft Edge na različitim uređajima

Evo kako da sinhronizujete listu za čitanje, istoriju, favorite i obeleživače na različitim uređajima:

1. Na Windows računaru izaberite ikonu Windows u donjem levom uglu. Izaberite ikonu profila, a zatim izaberite Promeni postavke naloga.

2. Izaberite Sinhronizuj svoja podešavanja.

3. Prebacite prekidač za podešavanja sinhronizacije na Uključeno.

4. Na Android uređaju izaberite Još > Podešavanja.

5. Dodirnite svoj nalog.

6. Izaberite Sinhronizacija i prebacite prekidač na Uključeno .

Delite sa Nastavite na računaru

Podešavanje deljenja sadržaja putem Nastavite na računaru takođe zahteva dodatne korake:

1. Na Windows računaru izaberite ikonu Windows, a zatim izaberite zupčanik da biste otvorili meni Postavke.

2. Izaberite Telefon.

 

3. Izaberite Dodaj telefon.

 

4. Izaberite Android, a zatim odaberite Prvi koraci, a zaim Nastavi.

5. Unesite svoj broj telefona, a zatim izaberite Pošalji . Microsoft šalje vezu u tekstualnoj poruci na vaš Android telefon.

6. Na Android telefonu pronađite SMS poruku, a zatim dodirnite link. Otvoriće se stranica za preuzimanje aplikacije Microsoft Phone Companion na Google Play-u.

7. Izaberite Instaliraj ili Ažuriraj, u zavisnosti da li je na vašem telefonu već bila instalirana aplikacija ili ne.

8. Otvorite aplikaciju Microsoft Phone Companin i prijavite se pomoću svog Microsoft naloga, a zatim sledite uputstva za dodeljivanje dozvola aplikaciji.

9. Kada se od vas zatraži da podesite aplikaciju na računaru, izaberite Moj računar je spreman .

10. Izaberite Dozvoli > Gotovo.

Sada možete da pristupite pregledaču Edge na telefonu i računaru pomoću Microsoft naloga na oba uređaja. U podešavanjima za Windows 10, sada biste trebali da vidite svoj telefon naveden u okviru Povezani telefoni.