Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati i koristiti recovery na Samsung telefonima? (VIDEO)

Kako instalirati i koristiti recovery na Samsung telefonima? (VIDEO)

Pričali smo vam o root-u, o CustomROM-ovima, a pisali smo i o tome kako se instaliraju pojedini CustomROM-ovi. Takođe smo pisali o Download modu i o vraćanju zvaničnog operativnog sistema na Samsung telefonima, a sada ćemo ući u detalje kada je recovery i custom recovery u pitanju i pokazati vam kako da ga instalirate na Samsung telefonima.

Ovo je tema koju retko ko isprati sa punom pažnjom a od krucijalnog je značaja za one koji vole da se “igraju” sa CustomROM-ovima. Svaki zadatak ili posao mora da ima dobro utvrđenu proceduru rada kako bi se posao odnosno zadatak uspešno obavio. To važi i za proces instaliranja recovery-a na Samsung telefonima.

 



Moramo prvo da razjasnimo jednu stvar, instaliranje custom recovovery-a je odgovoran posao i ako se dogodi mala greška veoma lako se možete naći u nevolji. Pre nego što podignete jedra bilo bi pametno da dobro istražite šta je custom recovery, čemu služi, gde ga preuzeti i kako ga instalirati.

Fabrički recovery i pristup istom

Postoje fabrički recovery sistemi koji su tu kako bi korisnik mogao da svoj telefon vrati na fabrička podešavanja ako nešto krene po zlu. Preko njih ne možete instalirati CustomROM, modifikaciju ili bilo šta drugo.

Jako je bitno da znate da nemaju sve marke telefona fabrički recovery. Nekim telefonima je jedini recovery onaj koji vi instalirate. Takođe, instalacija recovery-a je bukvalno na svim markama telefona različita tako da ne možete primeniti jedno univerzalno uputstvo. Korisnici se često zbune kada im govorimo da moraju da “uđu” u recovery i odrade nešto, ne znajući da on postoji, a ako imaju fabrički recovery korisnici ne znaju da mu pristupe.

Dakle, pristupanje recovery-u je još jedna stavka na koju morate da obratite pažnju. Za većinu telefona pristup je različit i uvek ga možete potražiti na Google-u.

Čemu služi custom recovery

Custom Recovery je pre svega namenjen za instaliranje CustomROM-ova, modifikacija, tweek-ova i slično. Preko njega čak možete root-ovati telefon ili instalirati neku drugu verziju recovery-a. Custom recovery sadrži mnoštvo korisnih opcija, a vi ćete najverovatnije koristiti samo par njih.

Kako koristiti custom recovery

Kada pristupite custom recovery-u posebnom kombinacijom tastera najčešće ćete koristi dve kategorije i dve funkcije sa početnog ekrana.



Prva kategorija je “Install ZIP” u okviru koje ćete koristiti sledeće opcije:

  • Install ZIP from SD card” je opcija pomoću koje pristupate internoj memoriji telefona gde možete pronaći datoteku koju želite da instalirate (eng. flash).
  • Install ZIP from external SD card” je opcija pomoću koje pristupate MicroSD kartici gde možete pronaći datoteku koju želite instalirati.

Znači sistem je jednostavan, kada želite da instalirate nešto, prvo se setite gde je datoteka sačuvana pa se onda u odnosu na to odlučite za neke od ove dve funkcije.

Druga je “Advanced” preko koje ćete koristiti samo jednu funkciju, a to je “Wipe Davlik Cache”. Ovo ćete koristiti u situacijama kada morate odraditi potpuno čišćenje uređaja pre instalacije novog CustomROM-a.

Ostale dve funkcije koje smo spomenuli da ćete koristiti su takođe na početnom ekranu custom recovery-a. Njih takođe koristite kako bi ste kompletno očistili uređaj pre ili nakon instaliranja CustomROM-a. Te funkcije su “Wipe Data Factory” i “Wipe Cache”.



Sasvim je normalno da vas custom recovery za svaku željenu aktivnost upita da li ste sigurni da želite da to uradite i u tim situacijama ćete morati da potvrdite na “Yes”.

Kako preuzeti custom recovery

Kada je preuzimanje u pitanju to je možda i najlakši posao. Sve što treba da uradite je da utvrdite koji je model vaš telefon i da na Google-u ukucate primera radi “Download CWM (TWRP) recovery for > vaš model telefona < Kako bi ste utvrdili tačnu oznaku vašeg telefona potražite to na kutiji ili ispod baterije. Kada preuzimate custom recovery gledajte da to bude .TAR formatu kako bi Odin3 mogao da “vidi” custom recovery.

Kako instalirati custom recovery

Instaliranje je možda i najkomlikovaniji deo sve dok ne pronađete odgovarajuće uputstvo. Naime, pominjali smo već jednom da je procedura instaliranja za svaki model telefona različita, a da ne govorimo o markama. Za HTC je procedura totalno drugačija od Samsung-a, od Sony-a, od LG-a i tako dalje. Na nekim uređajima je to lakše obaviti, na nekim ne. Mi smo rešili da vam pokažemo kako da instalirate custom recovery na Samsung telefonima. U 90% slučajeva procedura je identična s`tim da je custom recovery datoteka uvek različita. To znači da za svaki Samsung telefon morate preuzeti odgovarajući recovery, na već pomenuti način, pa ga preko programa Odin3 instalirati na jedan univerzalan način kada su Samsung uređaji u pitanju.



Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju je Odin3 verzija. Na ovom LINKU možete utvrditi koja Odin3 verzija odgovara za vaš model telefona i preuzmete ga sa neta.

Mi smo vam pripremili video koji će vam malo detaljnije pokazati kako se to radi i kako se custom recovery koristi, pogledajte:

Napomena: 

Da bi ste instalirali TWRP recoveri preuzmite sa interneta TWRP recovery koji je za vaš model telefona (preuzeta recovery datoteka mora biti u .TAR formatu) i instalirajte ga na isti način kao što se instalira CWM recovery.