Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako isključiti praćenje lokacije na Android uređajima?

Kako isključiti praćenje lokacije na Android uređajima?

Evo kako da zaustavite Google da vas "špijunira". Špijuniranje može biti ozbiljan problem pogotovu ako to radi bračni partner! No, ne zna se šta je kobnije, kada vas špijunira Google, bračni partner ili kada se do tih informacija domogne lopov. U daljem tekstu pročitajte nešto detaljnije o praćenju lokacije uređaja i pogledajte kako se ova funkcija deaktivira putem računara ili Android telefona. 

Često se dešava da nešto “trpi” kada je reč o tehnologiji, ili privatnost, ili ugodnost korisnika. Upravo ta funkcija koja vam govori da u blizini ima odličan kafić koji služi kafu po vašem ukusu, obično narušava privatnost korisnika do te mere da to može predstavljati ozbiljan problem. U slučaju da vam smeta što se GPS aktivira i kada ne želite, u daljem tekstu pogledajte kako da ga deaktivirate.

 

Na koji način praćenje lokacije korisnika na Android-u funkcioniše?

U momentu kada po prvi put postavljate Android uređaj, on vas upita da li želite da delite informacije o lokaciji. Ako prihvatite to, Google će automatski početi da prati kretanje telefona i dodati sve te informacije u okviru funkcije “istorija lokacije” (eng. location history) koju kasnije možete koristiti ukoliko vam zatreba.



Kako Google navodi, praćenje kretanja korisnika pomaže brojnim Google aplikacijama da vam olakša pretragu, da vam olakša čuvanje mapi za korišćenje u režimu bez interneta ili da vam olakša svakodnevni život određenim predlozima u okviru “Google Now” funkcije.

Zašto praćenje kretanja korisnika može biti ozbiljan problem?

Tačno je da su sve ove informacije dostupne isključivo korisniku i samoj Google kompaniji, međutim ako te informacije zapadnu u pogrešne ruke, što nije redak slučaj, onda se situacija komplikuje do same srži.

Informacije o kretanju korisnika mogu govoriti o tome gde se često parkirate, gde živite, gde radite, koja vamje rutina kretanja do posla, koje lokacije poseđujete i slično. U slučaju da se lopov dočepa ovih informacija, on kasnije bez ikakvih problema može da organizuje, po svemu sudeći, veoma uspešnu pljačku.

No, ako švrljate, a supruga baci pogled na istoriju vašeg kretanja, to može biti pogubnije od pljačke. Šalu na stranu, vaša privatnost je vaša stvar, smatramo da svaki čovek treba imati svojih “5 minuta” samoće.

Koja je negativna strana isključivanja funkcije praćenja lokacije korisnika?

Ipak, istina je da će se neke najkvalitetniej funkcije izgubiti ukoliko se ova funkcija isključi. Google Now je više kao “Google Ništa” ako se funkcija praćenja lokacije izgubi jer tada Google Now ne zna vaše omiljena mesta, zapravo ne zna mnogo toga o vama i ne može mnogo pomoći a to je jedina njegova svrha.  

Kako isključiti praćenje lokacije Android uređaja?

Postoje dva načina da ovo uradite. Jedan je putem računara i evo šta treba da uradite:



NAČIN I

1. Pristupite ovom linku:

https://www.google.com/settings/accounthistory

2. U okviru naslova “Mesta koje posećujete” kliknite na “UPRAVLJAJ ISTORIJOM



3. Zatim kada vam se otvori pregled istoriju zajedno sa Google mapama, kliknite na taster “Pauziraj istoriju lokacija” koji se nalazi u donjem desnom delu ekrana.

4. Nakon deaktivacije odnosno pauziranja praćenja lokacije, vi time ne brišete sve do sada što je zabeleženo. Da biste to uradili, potrebno je da kliknete na link “istorije lokacije” koji se pojavljuje prilikom same deaktivaciej praćenja lokacije.

NAČIN II



Drugi način je putem samog Android uređaja. Evo kako da to uradite bez računara, dakle putem telefona:

1. Pristupite podešavanjima telefona.

2. Zatim na listi pronađite kategoriju “Lokacija” i pristupite joj.

3. U okviru kategorije “Lokacija” imate razne opcije. U samom vrhu imate prekidač za deaktivaciju GPS-a ali to ne znači da Google neće beležiti lokaciju dok ste povezani na WiFi ili 3G/4G. Ono što vi treba da uradite je da pristupite kategoriji “Google istorija lokacija”.

4. Zatim, u kategoriji “Google istorija lokacija”, na samom vrhu ekrana imate naslov “Uključeno” u čijem produžetku se načazi štiklirana kockica. Tu kockicu treba odštiklirati kako bi praćenje lokacije uređaja bilo deaktivirano ili kako Google volu da kaže “pauzirano”.

Nadamo se da vam je uputstvo pomoglo, ako jeste podelite tekst na svoji društvenim mrežama kako bi i ostali saznali kako se ovo radi. Takođe, pogledajte priložene tekstove koji će vam takođe pomoći da iskoristite maksimum GPS-a i korišćenje likacije:

>> Kako koristiti Google Maps bez interneta? <<

>> Kako podeliti rute preko Google Maps aplikacije? <<

>> Najbolje besplatne navigacione aplikacije za Android uređaje koje rade u offline režinu! <<

>> Najbolja besplatna navigacija za Android telefon! <<

>> Navmii navigacija je sada dostupna za Windows Phone uređaje! <<

>> Kako instalirati iGO navigaciju na Android uređaj!? <<