Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati aplikaciju na iPhone-u ili iPad-u?

Kako izbrisati aplikaciju na iPhone-u ili iPad-u?

Ako ste nešto poput mene, preuzeli ste na desetine iOS aplikacija, isprobali ih, a zatim ih nikada više niste koristili. Umesto da ih ostavite da pretrpaju vaš početni ekran, trebalo bi da ih se rešite.

Brisanje aplikacija je prilično jednostavno, ali to zapravo nije objašnjeno nigde u iOS-u. Ako neiskorišćene aplikacije ostavite da stoje, mogu zatrpati početni ekran i zauzimaju nepotreban prostor. Uvek možete ponovo da preuzmete aplikaciju iz prodavnice, pa zašto je jednostavno ne biste izbrisali? 

 



Takođe možete ukloniti preinstalirane iOS-ove aplikacije koje ne koristite . Kada izbrišete aplikaciju, aplikacija i njeni podaci se uklanjaju sa uređaja. Takođe možete da uklonite aplikaciju, ali da zadržite njene podatke. Evo kako da uradite oboje.

Izbrišite aplikaciju i njene podatke

  1. Dodirnite i zadržite ikonu aplikacije na početnom ekranu dok ikone ne počnu da se pomeraju. Pazite da ne pritisnete prejako, jer ćete aktivirati 3D Touch. Počevši od iOS-a 13, morate dugo pritisnuti i dodirnuti „Rearrange apps“ ili pritisnuti i držati dok kontekstni meni ne nestane i ikone počnu da se pomeraju.

  1. Kada ikone počnu da se pomeraju, dodirnite „X“ koji se pojavljuje u gornjem levom uglu ikone aplikacije.

  1. Zatim dodirnite „Delete“ u prozoru za potvrdu. Aplikacija i svi njeni podaci se brišu, a ikona aplikacije nestaje sa početnog ekrana.

 

  1. Aplikacije takođe možete da izbrišete tako što ćete otići u Settings > General > iPhone Storage (or iPad Storage).



  1. Ovde ćete videti listu svih aplikacija na vašem iOS uređaju, kao i količinu prostora koji zauzimaju.

  1. Izaberite aplikaciju koju želite da ukolnite. Na stranici aplikacije dodirnite opciju „Delete App“, a zatim potvrdite brisanje.

Još jednom, aplikacija i svi njeni podaci uklanjaju se sa uređaja.

Uklonite  aplikaciju, ali zadržite njene podatke

Ako želite da uklonite aplikaciju, ali ne želite da izbrišete sve njene podatke, možete da je se “otarasite”(eng. Offload). Ovo briše aplikaciju, ali zadržava sve podatke koje je kreirala na vašem iOS uređaju.



Da biste se otarasili aplikacije, idite na Settings > General > iPhone Storage (or iPad Storage).

Da biste podesili iOS uređaj da se automatski oslobađa nekorišćenih aplikacija kada vam ponestane prostora, dodirnite Enable pored Offload Unused Apps.



Da biste izbacili pojedinačnu aplikaciju, izaberite je na listi malo niže. Na stranici aplikacije dodirnite opciju „Offload App“, a zatim potvrdite svoj odabir.

Ovo uklanja aplikaciju, ali zadržava njene podatke. I, naravno, aplikaciju možete ponovo instalirati bilo kada iz App Store-a.