Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati Knox sa Samsung telefona i šta je tačno Knox?

Kako izbrisati Knox sa Samsung telefona i šta je tačno Knox?

Evo kako da deaktivirate i izbrišete Knox na Samsung Galaxy telefonima. Takođe, pročitajte šta je to Knox i čemu služi.

Samsung Knox je sigurnosni sistem koji je uključen u okviru svakog Android operativnog sistema koji pokreće veću broj Samsung Galaxy telefona, počevši od verzije 4.3. Međutim, zbog raznih problema na koje su korisnici nailazili, Knox na pojedinim uređajima kao što su Galaxy S6 i S6 Edge, dolazi kao neaktivan. Ipak, to ne znači da je isti slučaj sa ostalim, malo starijim modelima. Kod njih je Knox instaliran i aktivan. U današnjem tekstu ćemo pričati šta je to Knox, kako ga deaktivirati i izbrisati.

 



Šta je to tačno Knox?

Samsung je lansirao Knox u septembru 2013. godine. Svrha ovog sigurnosnog sistema je da se korisnicima omogući zaštita njihovih uređaja, bez obzira da li ih koriste za posao ili zabavu. U startu, BYOD tj. “bring your own device” okruženje je podrazumevalo alatke koje mogu eliminisati rizik od curenja ličnih podataka ili od špijuniranja. Prvi uređaji koji su imali ovu postavku sigurnosnih alatki su telefon Galaxy Note 3 i tablet Galaxy Note 10.1. Kasnije, svi Samsung Galaxy si uređaji koji su bili nadograđeni na Android 4.3 verziju su dobili sigurnosni sistem koji danas znamo kao Knox.

androidpit computer developer 1

Zašto toliko kontroverzi oko Knox-a?

Razlog zbog čega mnogi ne vole Knox je njegov agresivni pristup prema korisnicima koji žele da modifikuju zvanični Android operativni sistem koji pokreće Samsung Galaxy uređaje. Naime, Knox detektuje svaku modifikaciju što aktivira brojač. Brojač služi kako bi serviseri mogli lako da utvrde da li je bilo nekih modifikacija ili ne i tako utvrde da li je došlo do narušavanja garancije.

Naravno, mali je broj onih koji žele da se bave ozbiljnom modifikacijom Android-a svog Galaxy telefona, ali je zato mnogo onih koji bi voleli da root-uju svoj telefon. U početku, nije postojao način da se telefon root-uje, a da se pritom Knox brojač ne aktivira.

Otuda TriangleAway aplikacija koja taj brojač restartuje. Međutim, brojač je implementiran u okviru bootloader-a, a Knox sigurnosni sistem ograničava aplikacije kao što su SuperSU ili TriangleAway da koristi podatke od sigurnosnog značaja te mnoge aplikacije koje zahtevaju root često nisu u celosti u funkciji. Prosto rečeno, neophodni podaci za restartovanje brojača koji su potrebni TriangleAway aplikaciji nisu na raspolaganju jer ih Knox “drži zaključanim u svojoj bazi”.



U praksi, a i po zakonu, niko ne sme da vam ukine garanciju zato što ste modifikovali operativni sistem otvorenog koda, kao što je Android. On je potpuno besplatan i legalno otvoren za sve modifikacije. Međutim, Samsung ipak ima taj prostor da odbije servisiranje i ukine garanciju ukoliko se utvrdi da je šteta načinjena modifikovanjem zvaničnog operativnog sistema.

Upravo tada TriangleAway stupa na scenu svojim sposobnostima. Kada dođe do hardverskih problema, a vaš telefon pokreće neki custom rom ili je možda modifikovan u smislu da poseduje custom recovery ili pristup root-u, onda je vreme da restartovanje brojača i slanje uređaja na servis. Dakle, prvo se restartuje brojač pa se instalira zvanični firmware i sve je spremno za servis.

Ali, ali, ali… Zbog Knox-a nije moguće restartovati brojač tek tako. Zato je bitno prbo ga deaktivirati ili izbrisati.



Kako deaktivirati i izbrisati Knox

Postoji nekoliko metoda za deaktiviranje Knox-a i brisanje njegovih alatki tj. aplikacija. Mi vam prilažemo jednu koja je praktično univerzalna, a što stalih tiče, njih možete pogledati OVDE.

1. Pronađite Knox aplikaciju, pokrenite je i pristupite podešavanjima.

2. Zatim dodirnite na “Knox podešavanja” (eng. knox settings).



3. Izaberite “Izbriši Knox” (eng. uninstall knox)

4. Prilikom brisanja Knox bićete upitani da napravite rezervnu kopiju. Vi to naravno i učinite ukoliko prethodno niste sačuvali fotografije, video snimke, kontakte, muziku i slično.

5. Ukoliko napravite rezervnu kopiju putem Knox aplikacije, ona će biti sačuvana na memoriji uređaja u okviru Knox facikle

6. Prilikom kreiranja rezervne kopije, Knox će od vas zatražiti da unesete lozinku koju ste ranije postavili za ovaj sigurnosni sistem. Kada je uneste, dodirnite na taster “Nastavi” (eng. continue).

7. Zatim dodirnite na “Sledeće” (eng. next) i sve vaše datoteke će biti sačuvane pre nego što se Knox izbriše.

8. I na kraju dodirnite na “OK” kako bi završili sa brisanjem.

Ukoliko ste i dalje sumnjičavi da je Knox ipak ostao prisutan u vašem sistemu, onda odradite sledeće:

1. Root-ujte svoj Samsung Galaxy telefon. OVDE imate uputstvo ukoliko ne znate kako se to radi.

2. Zatim instalirajte RootExplorer aplikaciju, dodelite joj root dozvole i u polje za pretraživanje ukucajte “Knox”.

3. Sve što se pojavi od “Knox” datoteka selektujte i izbrišite.

4. Restartujte telefon i to je to!

E sada, ukoliko vam navedene metode ne ulivaju poverenje ili deluju komplikovano, onda će vam ova putem custom recovery-a možda bolje poslužiti

1. Prvo napravite rezervnu kopjiu jer će vaši lični podaci biti izbrisani.

2. Zatim preuzmite datoteku “Knox remover V2.1” sa ovog LINKA i sačuvajte je na memoriji telefona.

3. Prebacite se u custom recovery i flešujte preuzetu zip datoteku.

4. Izbrišite sve Knox datoteke putem RootExplorera na prethodno objašnjen način i restartujte telefon.