Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati poruke i istoriju ćaskanja iz Telegram-a?

Kako izbrisati poruke i istoriju ćaskanja iz Telegram-a?

Ako ste nedavno zamenili WhatsApp za Telegram u pokušaju da zaštitite privatnost svog ćaskanja , verovatno ćete želeti da znate kako da izbrišete razgovore sa uređaja i sa servera Telegrama. Ovo nije baš tako jednostavno kao što možda mislite.

Pre svega treba razumeti kako Telegram skladišti vaše razgovore. U Telegram-u postoje dve glavne vrste ćaskanja: ćaskanje u oblaku i tajno ćaskanje. 

 



Ćaskanje u oblaku postoje između vas i drugih korisnika Telegrama (uključujući javne grupe ili kanale) i nisu šifrovani od kraja do kraja. Tajna ćaskanja se nikada ne otpremaju na server i šifruju se između pošiljaoca i primaoca.

Telegram is a Private Messaging Platform

Telegram navodi da se ćaskanja u oblaku „čuvaju šifrovana u velikoj meri, a ključevi za šifrovanje u svakom slučaju se čuvaju u nekoliko drugih centara podataka u različitim jurisdikcijama“ u pokušaju da zaštite vašu privatnost. Bez šifrovanja od kraja do kraja (gde samo pošiljalac i primalac mogu da dešifruju poruke), vaša ćaskanja mogu biti presretnuta, čak i ako su šifrovana na serveru ili u aplikaciji.

Pored toga, ćaskanja u oblaku se (kao što i samo ime kaže) čuvaju u oblaku. Ovo vam olakšava upotrebu Telegrama na različitim uređajima, jer možete lako da preuzmete razgovore i istoriju poruka.

Brisanje poruka iz Telegrama

Od Telegram-a 5.5 (objavljen u martu 2019. godine), svako može izbrisati poruku iz ćaskanja jedan na jedan sa svih uređaja. To uključuje i poruke koje ste poslali i poruke koje ste dobili. Nema vremenskih ograničenja, a poruka će biti izbrisana sa svih uređaja, uključujući Telegram server.

Ćaskanja u oblaku sa više učesnika rade drugačije. Poruke koje ste poslali sa svih uređaja možete da izbrišete samo u roku od 48 sati od slanja. Posle ovoga i dalje možete izbrisati poruku, ali ona će ostati i na serveru i na uređajima primalaca. Ako primaoci takođe izbrišu poruku, ona je zauvek nestala.



  1. Da biste izbrisali poruku, dodirnite je i zadržite, a zatim odaberite „Delete”.

    Telegram Message Long Press Menu

  1. Sada možete da birate između „Delete for me“ i „Delete for everyone“ ili sa kim god da razgovarate.

    Delete Message in Telegram for iPhone

Jedna malo zbunjujuća napomena koju vredi napomenuti je sledeća: Ako vi ili primalac koristite verziju Telegrama pre 5.5 u pojedinačnom ćaskanju, onda ste ograničeni na isti 48-časovni prozor i pravila koja trenutno važe za ćaskanje u klaudu.

Ako želite da izbrišete sve kopije takve poruke sa servera Telegrama - čak i kopiju primaoca - moraćete da zatražite od primaoca poruke da je izbriše i sa svog uređaja.



Delete Entire Conversation in Telegram

Da biste izbrisali celu konverzaciju, prevucite prstom nadesno na njoj na listi konverzacija i odaberite “Delete”. Upitaće vas da li želite da izbrišete poruke na kraju ili tokom celog razgovora.

Delete for Everyone or Just You



Ne zaboravite na push obaveštenja

Mogućnost brisanja poruke sa uređaja primaoca zvuči kao božji dar srodan Gmail-ovoj unsend funkciji, ali nije baš ono što mnogi korisnici misle da jeste. Razlog tome je što se sa push obaveštenjima rukuje drugačije.

Ako prijatelju pošaljete poruku koja ima omogućena push obaveštenja za Telegram (aplikacija za razmenu poruka nije od velike koristi bez njih), vaša poruka će se i dalje pojavljivati u njihovim obaveštenjima. Većina mobilnih uređaja briše obaveštenja nakon što ih dodirnete, ali većina i dalje sadrži veći deo dolazne poruke.

Telegram Notifications

Dakle, iako se u Telegramu neće pojaviti nijedan zapis vaše poruke, primalac može da napravi snimak ekrana svojih obaveštenja i da poruku čuva na neodređeno vreme.

Kako izbrisati sve što ste ikada poslali

Želite da izbrišete sve što ste ikada poslali? Kao krajnja opcija, možete da izbrišete ceo svoj Telegram nalog. Ali ako ste nekome poslali osetljive poruke koje sadrže privatne podatke, možda ćete morati da zatražite od njih da izbrišu svoje kopije tih poruka sa svog naloga kako bi se osiguralo da se sve kopije očiste sa servera Telegrama.

Želite privatnost? Koristite tajne razgovore

Razgovori u oblaku su zgodni, a za svakodnevna ćaskanja o onome što večerate ne predstavljaju malu pretnju. Ako se ozbiljno bavite zaštitom privatnosti, trebalo bi da koristite Telegram-ove privatne razgovore. 

>> Kako započeti šifrovano, tajno ćaskanje u Telegram aplikaciji? <<

Korisni linkovi:

>> Kako preuzeti, podesiti i koristiti Telegram aplikaciju? <<

>> Kako koristiti Telegram bez deljenja svojih kontakta? <<

>> Kako pronaći i pridružiti se Telegram kanalima? <<

>> Koja aplikacija je bolja? Signal ili Telegram? <<