Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati preinstaliranu ili sistemsku aplikaciji iako telefon nije root-ovan?

Kako izbrisati preinstaliranu ili sistemsku aplikaciji iako telefon nije root-ovan?

Evo kako da izbrišete, tačnije uklonite neku sistemsku ili preinstaliranu aplikaciju, a da pritom niste uslovljeni da prethodno root-ujete svoj Android uređaj.

Istina je da se na Google Play prodavnici mogu pronaći aplikacije za brisanje preinstaliranih ili sistemskih aplikacija bez root-a, ali one su mahom namenjene konkretnim modelima telefona. To znači da ne možete iskoristiti jednu istu aplikaciju kako bi uklonili preinstalirane ili sistemske aplikacije sa bilo kog telefona.

 



Ono što želimo da kažemo je da ne postoji univerzalna alatka za brisanje svih nepoželjnih aplikacija sa telefona. Međutim, postoji univerzalna procedura koju možete primeniti na bilo koji telefon zarad brisanja aplikacija koje vam nisu potrebne.

>> Kako izbrisati sistemsku ili preinstaliranu aplikaciju!? [ROOT] <<

Što je najbitnije, nije potrebno prethodno root-ovati telefon. Evo kako procedura izgleda i šta treba da uradite:

1. Prvo što treba da uradite je da instalirate USB drajvere za vaš uređaj. Njih možete pronaći OVDE.

2. Potom preuzmite i instalirajte ADB i Fastboot drajvere i alatke. Njih možete takođe pronaći OVDE.

3. Sada na telefonu aktivirajte kategoriju “Opcije programera”. A ako ne znate kako se to radi, OVDE imate detaljno uputstvo.



4. Zatim aktivirajte opciju “USB otklanjanje grešaka” koja se nalazi unutar kategorije “Opcije programera”. U slučaju da vam je to komplikovano i da ne možete da se snađete, OVDE imate detaljno uputstvo.

5. Povežite sada svoj telefon sa računarom i podesite ga da bude u režimu za razmenu podataka (MTP prenos datoteka).

6. Sada na računaru pristupite ADB fascikli i pokrenite komandni prozor. Dok držite “shift” taster, desnim klikom preko praznog polja fascikle inicirajte padajući panel. U okviru njega ćete imatu opciju “Open command windows here” na koju treba da kliknete.



7. Jednom kada se pojavi komandni prozor, unesite sledeću komandu “adb devices”.

8. Po unosu pomenute komande, na telefonu će se pojaviti upit koji će od vas tražiti da dozvolite komunikaciju između telefona i računara. Vi to naravno potvrdite.



9. Sada ponovo unesite komandu “adb devices” kako bi vam se prikazao serijski broj vašeg uređaja. Ukoliko se broj ne prikaže, onda verovatno drajveri nisu dobro instalirani ili neki korak niste pravilno primenili.

10. Ukoliko se serijski broj prikaže, onda ste spremni za sledeći korak, a to je unos komande “adb shell”.

11. Kako biste saznali naziv paketa aplikacije unesite komadnu “ pm list packages | grep '<OEM/Carrier/NAZIV APLIKACIJE>' " i prikazaće vam lista paketa aplikacije koju želite da uklonite.

12. U slučaju da vam je komplikovano da na ovaj način pronađete naziv paketa aplikacije, onda sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA , treba da preuzmete i instalirate aplikaciju “App Inspector”.

Kada pokrenete App Inspector aplikaciju pojaviće vam se lista svih aplikacija koje imate u telefonu. Kako biste saznali naziv paketa aplikacije koju želite da izbrišete, jednostavno je pronađite na listi, dodirnite na nju i prikazaće vam se naziv paketa ispod naslova “Package name”.

13. Sada kada znate naziv paketa aplikacije, potrebno je uneti sledeću komandu unutar komandnog prozora kako uklonili željenu aplikaciju: “pm uninstall -k --user 0

To je to! Uspešno ste uklonili aplikaciju koja vam nije potrebna! Ono što je bitno da znate je da se na ovaj način može prouzrokovati privremeni, softverski kvar telefona. To se dešava kada se izbrišu aplikacije koje su neophodne za rad pojedinih servisa ili same Android platforme. Shodno tome, jako je bitno da vodite računa šta brišete. Uglavnom, ukoliko brišete samo preinstalirane aplikacije, onda nema razloga za brigu.

Iako u naslovu ovog teksta piše da se radi o brisanju aplikacija, ova procedura zapravo pokazuje kako se aplikacije trajno blokiraju za rad i uklanjaju iz korisničkog izgleda same Android platforme. To znači da će sve uklonjene tj. blokirane aplikacije biti vraćene jednostavnim fabričkim resetom uređaja. A dok su aplikacije uklonjene tj. u fazi blokade, one ni na jedan način ne opterećuju rad Android platforme i samim tim ne koriste bateriju.