Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako kalibrisati senzore na telefonu?

Kako kalibrisati senzore na telefonu?

Senzori su one male komponente koje često ignorišemo, a koje su ustvari od velikog značaja za fluidno funkcionisanje uređaja. Što je najzanimljviije, senzori su zaduženi za funkcionisanje nekih aplikacija koje mi svakodnevno koristimo. Primera radi, da ne postoje ti senzori, vek baterije telefona bi se prepolovio. Pa hajdemo da vidimo koji su to senzori koje često koristimo i kako ih možemo kalibrisati.

Senzori koji beleže pokret telefona se često koriste prilikom igranja igrica, recimo Asphalt 8 ili Real Raceing 3. Senzor za blizinu je tu za mnoge stvari, ali najčešće se koristi za isključivanje ekrana kada se uređaj nasloni na uho korisnika prilikom razgovora. Takođe, merenjem jačine spoljašne osvetljenosti se štedi baterija tako što senzor šalje informacije telefonu koje kasnije određuju koje će jačine ekran biti osvetljen.

 



Sa vremena na vreme, iz ko zna kojih razloga, senzori prestanu da rade kako treba. Uvek je dobro pokušati sa kalibracijom da se reši taj problem pa tek onda poslati uređaj na servis. Evo šta je potrebno učiniti.

Proverite da li su vaši senzori ispravni ili ne!

Kao što smo rekli, senzori su od vitalnog značaja za mnoge osnovne funkcije telefona, ali oni znaju da prestanu da rade sa vremena na vreme. Nekada, problem se javlja kad aplikacija ne pročita informacije senzora onako kako treba. Jedini način da se utvrdi da li se radi o tome je da se instalira neka druga aplikacija koja koristi iste te senzore i da se isproba. Primera radi, ako Asphalt 8 ne radi kako treba, a Real Raceing 3 da, onda je jasno o čemu se radi.

Nekada će biti potrebno da se malo dublje zađe u problem, a tada aplikacije kao što su “Sensors Multitool” ili “Sensor Test” mogu biti koristi.

Određeni telefoni, kao što je recimo Sony Xperia Z3, dolaze sa alatkama za dijagnostiku. One se mogu pronaći u podešavanjima telefona, pa unutar kategorije “o telefonu”. Tu možete da odradite dijagnostiku i utvrdite da li je neki senzor neispravan.

Za one koji nemaju ređaj sa alatkama za dijagnostiku, određeni kodovi mogu pomoći. Kako biste ih koristili potrebno je pokrenuti aplikaciju za pozivanje u uneti određene “tajne kodove”.



>> Tajni kodovi za iPhone uređaje! (VIDEO) <<

>> Tajni kodovi za pametne telefone! <<

Kalibrisanje senzora

Kalibracija senzora se ne vrši na isti način kod svih telefona. Budući da imamo baš mnogo različitih Android uređaja koje pokreće različiti Android operativni sistemi, posao kalibracije senzora nije baš tako brz i lak.



Primera radi, LG G2 dolazi sa alatkom za klibrisanje unujtar svojih podešavanja. To znači da vam neće biti potrebna neka posevećena aplikacija za kalibrisanje. Pojedini telefoni čak i ne dozvoljavaju kalibraciju senzora, bez obzira što imaju alatke za dijagnostiku. Sony recimo dozvoljava kalibraciju određenih senzora, ali ne svih, tako da je u tom slučaju potrebno preuzeti odgovarajućui aplikaciju za kalibrisanje senzora.

Ako baš ne umete da se snađete sa Google Play prodavnicom i pronađete odgrovarajuću aplikaciju za kalibrisanje senzora koji ne funkcioniše baš najbolje, onda postoji jedan malo radikalniji način da to rešite: da vratite telefon na fabričke vrednosti što će automatski kalibrisati sve senzore telefona.

Dakle, ultimativno rešenje je vraćanje telefona na fabričke vrednosti. Međutim, to automatski sa sobom nosi pravljenje rezervne kopije i gomilu drugih podešavanja i modifikacija.



>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android uređaja? <<

Ukoliko imate pristup root-u i instaliran Xposed Installer, onda na marketu možete pronaći alatke koje mogu kalibrisati sve senzore bez vraćanja uređaja na fabričke vrednosti.

>> Kako root-ovati telefon ili tablet bez narušavanja garancije! <<

Pa, vi vidite šta vam je zgodnije. Mada, ukoliko root-ujete svoj telefon i instalirate Xposed Installer, dobićete mnogo više od same kalibracije...

>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 4.0 i iznad! <<

>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 6 Marshmallow uređajima!? (Android 5.1+, Samsung TouchWiz ROM) <<

>> Kako instalirati Xposed Installer na Galaxy S6 koji radi na Android 6 Marshmallow? (VIDEO) <<