Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako konvertovati PDF fajlove na mobilnom telefonu?

Kako konvertovati PDF fajlove na mobilnom telefonu?

Sve što treba da znate o konvertovanju PDF datoteka na jednom mestu! Naravno, unutar ovog teksta imate i link za preuzimanje aplikacije koja to odlično radi.

S obzirom na to da tehnologija ni na trenutak nije stala sa razvojem u zadnjih 20 godina, mi se isto tako moramo prilagoditi tempu kojim se ona kreće.

 



Od kućnih kompjutera i prvih mobilnih telefona, svima poznatih po nadimku “cigla” jer su oblikom a manje-više i funkcijom podsećali na istu, do touchscreen telefona, smart satova i mikro čipovima koji sadrže više megabajta memorije nego kompjuteri koje je NASA koristila pocetkom 2000-ih tehnologija već godinama neminovno i eksponencijalno napreduje.

Nagle promene u email prometu

Početkom ove decenije imali smo priliku da primetimo nagli rast u prometu email službi, pogotovo službi koje nude online usluge. Jedna firma koja se jasno i bez konkurencije ističe u ovoj industriji je svakako Gmail. Google je 2004. godine najavio i pustio Gmail u upotrebu i u narednih 10 godina je nakupio skoro milijardu, a od 2015 i preko milijardu aktivnih korisnika, na mesečnoj bazi!!

Postalo je i više nego očigledno da je nužnost za email komunikacijom porasla srazmerno, kako našim poslovnim tako i privatnim potrebama. S obzirom na to da dobar deo email-ova koje primimo sve češće sadrže razne formate fajlova, jedan format koji je nepromenjen već dvadesetak godina i dalje se koristi s istim ako ne i većim intenzitetom nego ranije: PDF. Portable Document Format ili PDF je jedan od najčešćih tipova fajlova koji se razmenjuju putem email-a iz nekoliko razloga:

  • PDF je veoma prost i elegantan format za korišćenje i primarno služi za pregled materijala
  • Pored toga što su svojoj prirodi prilično sigurni, PDF fajlovi mogu biti zaštićeni šifrom radi dodatne sigurnosti.
  • Skoro svaki noviji mobilni telefon i kompjuter imaju mogućnost pregleda PDF fajlova
  • PDF fajlovi mogu da prime veliku količinu podataka, što je takođe jedan od razloga zašto se u mnogim oblastima koristi i za skladištenje podataka

Kako izmeniti sadržaj PDF fajlova

Uzevši u obzir sve prednosti koje PDF donosi, jedna od njegovih najvećih mana je ta što je ovaj format izuzetno težak za unošenje izmena i to ga čini dosta nepraktičnim. Iz tog razloga pojavila se potreba tržišta za programima i mobilnim aplikacijama koje omogućavaju unos novih i promenu postojećih podataka. Kao i u svakoj drugoj industriji, razne kompanije su imale višestruke pokušaje da proizvedu software koji će besprekorno konvertovati PDF u neki user-friendly format, ali se to pokazalo kao veća prepreka nego što je većina ljudi mogla da predpostavi. Zašto? Iz prostog, i doduše malo neverovatnog, razloga: tehnologija koja vrši ovu vrstu konverzije još uvek nije dovoljno napredovala. OCR ili Optical Character Recognition tehnologija je grana koja se bavi optičkim prepoznavanjem i registrovanjem slova, simbola i drugih karaktera prikazanih. Ova tehnologija je jedna od najbitnijih kada birate dobar konverter, iz prostog razloga što vam od snage ovog engine-a zavisi koliko će kvalitetan biti konvertovan fajl.

Koji formati su optimalni za konverziju i editovanje

Što se tiče unošenja izmena i novih podataka, daleko najbolji formati su .docx i .xlsx, to jest fajlovi softvera sa kojim smo već vrlo dobro upoznati, MS Word i MS Excel. Ta dva programa već duže vreme drže glavnu reč jer su pouzdani i laki za korišćenje. MS Word je optimalan za editovanje tekstova i pretežno tekstualnih PDF fajlova nakon konverzije. Sa druge strane, MS Excel je najbolji za fajlove koji sadrže dosta brojeva, listi, tabli, itd.

Koje aplikacije konvertuju PDF

Jedna od kompanija koja je licencirala vodeći conversion i OCR engine je Cometdocs, koja pored mobilnih aplikacija takodje ima i besplatno skladištenje fajlova na svom sajtu. Njihova aplikacija PDF to Word, kao i PDF to Excel su se pokazale kao izuzetno dobar izbor pri konvertovanju PDF-ova.



iOS

>> PDF to World <<

>> PDF to Excel <<

Android



>> PDF to World <<

>> PDF to Excel <<

PDF to Word je jako brza i efikasna aplikacija, sa izuzetnim interfejsom koji je pritom lak za korišćenje. U maju ove godine je izašla i treća zvanična verzija koja je sa sobom donela par velikih, i jako puno malih promena.



Jedna od najbitnijih stvari koje su uvedene ovom prilikom su integrisane usluge za importovanje fajlova u aplikaciju. Ovo možda i ne izgleda kao značajna promena, ali sa obzirom da je na iOS platformi dosta popularnija nego na Android, ovo je ogromna promena. iPhone i iPad sami po sebi nemaju sistem za pretragu fajlova na hard disku, već se otvaranje ovakvih fajlova uvek dešavalo na par drugih, veoma komplikovanih načina. Integrisane usluge omogućavaju korisniku da poveže svoj telefon sa nekoliko različitih servisa, među kojima je najpopularniji Gmail, iz već pomenutih razloga.

Još neke od funkcija koje omogućava PDF to Word:

⦁ Brza i pouzdana konverzija, nakon koje je fajl optimizovan za editovanje
⦁ Brisanje svih konvertovanih fajlova nakon 24 sata sa servera radi sigurnosti
⦁ Nema ograničenja na količinu i veličinu konvertovanih fajlova
⦁ Izgled i podaci sa PDF se identično prenose na novonastali fajl

Kao što možete videti na slici, PDF to Word nudi 6 različitih načina kojima možete odabrati način na koji ćete importovati fajl koji želite da konvertujete.

PDF to Excel je po svim kvalitetima podjednako dobar koliko i Word verzija ovog konvertera, jedina razlika je u formatu konvertovanog fajla. Ova aplikacija je najviše zastupljena u svetu bankarstva i finansija, dok je PDF to Word popularniji u svetu pisanja, blogova i pravnih poslova.

Najnovija verzija ove aplikacije je takođe napisana u programskom jeziku Swift (za iOS) tako da bez problema možemo reći da ide u korak sa svojom konkurencijom. Ako ste ipak ljubitelj Android tehnologije, možete je takođe naći na Google Play Store. Aplikacija je besplatna i osnovna verzija je dostupna za sve koji žele da je probaju!