Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti Android telefon kao bežični eksterni SDD?

Kako koristiti Android telefon kao bežični eksterni SDD?

Evo kako da namestite vaš telefon da bude USB Flash memorija tj. HDD/SSD, a da pritom ne morate da ga povežete kablom. 

Pametni telefoni su danas postali primarno rešenje za mnoge potrebe jednog čoveka… Ranije, telefon je služio samo za pozive i poruke. Malo nakon toga je preuzeo ulogu MP4 player-a, a za kasnije znate i sami šta se izdešavalo…

 



U poslednje vreme, pametni telefoni dolaze sa internom memorijom koja nije ni malo zanemarljiva! Primera radi, sada svaki malo bolji telefon ima oko 64 GB interne memorije! To može fino da se iskoristi, zar ne? Mi predlažemo da podesite svoj telefon tako da on postane bežična USB flash memorija!

Odmah da se razumemo, mnogo je aplikacija koje omogućavaju razmenu podataka sa telefona na računar i obrnuto. O nekim smo vam pisali i koliko vidimo po vašim komentarima, zadovoljni ste kako one funkcionišu. Ipak, Pocketshare aplikacija je malo drugačija.

>> Kako najbrže, bez kabla, prebaciti datoteke sa telefona na računar? (VIDEO) <<

>> Kako najbrže i najlakše prebaciti slike, muziku ili video snimke sa računara na telefon? (VIDEO) <<

Radi se o aplikaciji koja funkcioniše pomoću WiFi konekcije. Tačnije, ona povezuje računar sa telefonom koristeći kućni ruter. Uz prethodno podeševanje računara, koje se vrši samo jednom, svaki put kada zaželite da prebacite nešto na telefon ili obrnuto, dovoljno je da pristupite vašem računaru, tamo gde su vam particije, i uvidećete novu particiju koja je obično imenovana čudnim nazivom. Sve će izgledati kao da ste povezali USB flash memoriju, samo bežično.

Ali, bežična USB memorija ne postoji! Sve ovo nije ništa potpuno novo. To je zapravo “NAS” što je skraćenica od “Network Attached Storage”, a to u grubom prevodu znači, “memorija povezana putem bežične mreže”.



Kako podesiti Pocketshare aplikaciju i računar?

*Napomena

Bitno je da vaš računar i telefon budu povezani na isti ruter tj. WiFi pristupačnu tačku, bez obzira da li je internet dostupan ili ne.

Sećate se da smo spomenuli da računar treba da se podesi kako bi mogao da prepozna telefon kao “NAS”, odnosno bežičnu USB flash memoriju? Pa, u suštini nema tu mnogo podešavanja! Prvo na telefon preuzmite i instalirajte Pocketshare aplikaciju sa ovog LINKA.



Ukoliko imate Mac računar, onda će vam se automatski pojaviti nova particija. Što se Windows računara tiče, potrebno je pokrenuti Pocketshare aplikaciju i pristupiti podešavanjima dodirom na mali mehanički točkić koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

Potom dodirnite na “Help” kategoriju koja se lista kao prva u nizu.



Ispod “Windows” naslova ćete imati posebnu “ftp” adresu koju treba da ukucate unutar panela za adresiranje fascikla.

Dakle, kliknite na “This PC” ikonicu i u panelu za adresiranje fascikla unesite “ftp” adresu koju vam je aplikacija na telefonu priložila.

Kada to obavite, pojaviće vam se fascikla “Pocketshare” kojoj treba da pristupite. Unutar nje ćete imati datoteku “pocketshare_windows.bat” koju prvo treba da kopirate na radnu površinu vašeg računara!

Potom desnim klikom preko “pocketshare_windows.bat” daoteteke inicirajte padajući panel sa dodatnim opcijama i kliknite “Run As Administrator”.

Sačekajte da se obave određene operacije. Ukoliko vas računar upita da izvrši neke izmene, vi naravno to potvrdite i to je ceo posao!

Sada jednostavno ponovo kliknite na “This PC” i na listi će vam se pojaviti nova particija koju na bez problema možete preimenovati!

Kako koristiti telefon kao USB flash memoriju?

Ako znate da koristite standardan “USB memory stick”, onda nećete imati problem sa ovim improvizovanim. Šalu na stranu, sve dok vaš telefon ima instaliranu “Pocketshare” aplikaciju i sve dok je on na istoj mreži kao i računar, bežična USB flash memorija će se prikazivati i biti spremna za korišćenje.

Prenos podataka vršite jednostavim prevlačenjem datoteka ili “Copy-Paste” sistemom. Sigurni smo da oko toga nećete imati problema.

Ono što smo mi primetili je da se na računaru ne prikazuje tačna količina slobodnog prostora za skladištenje. Takođe, aplikacija crpi bateriju te vas savetujemo da je držite zaustavljenom sve dok vam ne zatreba. 

Na kraju moramo da zaključimo to da pametni telefoni polako otimaju "posao" i USB flash memorijama, barem onim koji su sporiji i malog kapaciteta.