Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti gesture umesto navigacionih panela? (VIDEO)

Kako koristiti gesture umesto navigacionih panela? (VIDEO)

Tasteri za korak unazad, za pregled nedavno korišćenih aplikacija i za vraćanje na početni ekran.

Apple je oduvek koristi gesturu za korak unazad. I Huawei je zamenio kapacitativne tastere za korak unazad i za pregled nedavno korišćenih aplikacija upravo gesturama. Google planira sa novom verzijom Android-a isto to da učini. Razlog je jednostavan: više prostora za ekran i fluidnije korisničko iskustvo.

 



U današjem tekstu smo želeli da vam skrenemo pažnju na aplikaciju koja vam omogućava da ukolonite tastere za navigaciju sa ekrana i počnete da koristite gesture umesto njih. U pitanju je tvorevina programera sa XDAdevelopers.com foruma koja dolazi potpisana kао “Navigation Gestures”.

>> Kako aktivirati navigacione tastere na ekranu telefona? [BEZ ROOT-A] <<

>> Kako podesiti i koristiti gesture navigacionog panela? <<

>> Kako promeniti ulogu fizičkim tasterima na telefonu ili tablet računaru? <<

Osim toga što aplikacija donosi gesture umesto navigacionog panela, ona omogućava korisnicima da sami prilagode izgled i funkcionalnost gestura. Takođe, Navigation Gestures aplikacija, za razliku od njoj sličnih, može da sa ekrana u celosti ukloni fabrički panel sa navigacionim tasterima.

Za one koji imaju root-ovan uređaj, proces instalacije je vrlo jednostavan:



- Preuzme se Navigation Gestures aplikacija sa Google Play prodavnice

- Dodele se neophodne root dozvole

- Aktivira se prekidač

Mežutim, oni koji poseduju uređaj koji nije root-ovan takođe mogu koristiti ovu aplikaciju, ali uz pomoć određenih ADB komandi. U proloženom videu imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da osposobite Navigation Gestures aplikaciju pomoću ADB-a, bez root-a:



Navigation Gestures aplikacija ima paket besplatnih funkcija, ali ima i nekoliko funkcija koje se plaćaju. Da se razumemo, ovo nije “navlakuša” aplikacija gde su one realno korisne funkcije zaključane. Ne! One funkcije koje se plaćaju su odnose na:

- gesturu za podeljeni ekran

- za spuštanje notifikacionog panela



- za pokretanje panela sa opcijama za gašenje telefona

- za kontrolu pesme koja se reprodukuje na telefonu

Što se tiče toga kako aplikacija izgleda, kako se koristi i kako se prilagođava, pogledajte video koji smo priložili:

Smatramo da je ova aplikacija sjajna jer rešava problem kod telefona čiji se ekrani prostiru preko cele njihove prednje površine. Tada nema prostora za kapacitativne tastere te se oni iscrtavaju na ekranu. Naravno, iscrtavanje navigacionog panela na ekranu telefona smanjuje prostor za prikazivanje aplikacije, filma, fotografije, itd.. Ovaj problem će nativno biti rešen kada se pojavi nova verzija Android-a, ali samo za one uređaje koji uopšte dobiju tu novu nadogradnju. Navigation Gestures aplikacija uklanja navigacioni panel i postavlja mali, tanak plutajući taster koji služi kao polje preko kog se iniciraju gesture.