Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti Google Mape kao navigaciju u Apple CarPlay-u?

Kako koristiti Google Mape kao navigaciju u Apple CarPlay-u?

Ako vaš automobil podržava Apple CarPlay, a vi niste ljubitelj Apple Maps-a, ​​veoma lako možete koristiti Google Mape za navigaciju u vašem automobilu. Evo kako se koristi.

Prvo proverite da li su na vašem iPhone-u instalirane Google Mape. Dostupne su besplatno u App Store-u. Nakon toga, aktivirajte CarPlay povezivanjem vašeg iPhone-a sa vozilom kompatibilnim sa CarPlay-om. Pronađite Google mape na ekranu CarPlay-a i pokrenite ih dodirom. Šta ćete dalje raditi zavisi od toga gde biste želeli da idete.

 



Kako dobiti detaljna uputstva na Google mapama putem CarPlay-a

Kada se Google mape pokrenu, mogu pružiti detaljna uputstva glasom ka gotovo bilo kojoj lokaciji. 

  1. Dodirnite ekran dok na vrhu ne vidite dugme „Add Destination“. Kada se pojavi, dodirnite ga.

    Tap

  1. Zatim ćete videti meni koji vam omogućava da izaberete kako želite da dodate odredište. Iako ovde postoji šest tastera (plus taster na tastaturi), zaista postoje samo četiri osnovna načina za unos odredišta.

  • Recent searches(Nedavna pretraživanja): Prikazuje listu nedavno pretraženih odredišta sa kojih možete izabrati neko.

  • Gas stations, Restaurants, Grocery stores, Coffee shops(Benzinske pumpe, restorani, prodavnice prehrambenih proizvoda, kafići): Ako dodirnete jedno od ovih, prikazaće se lista obližnjih preduzeća koja odgovaraju opisu kategorije. Moći ćete da dodirnete onaj koji želite da posetite.

  • Voice search(Glasovna pretraga): Ovo vam omogućava da tražite odredište pomoću glasa.



  • Keyboard search(Pretraživanje pomoću tastature): Dodir ikone tastature u gornjem desnom uglu ekrana omogućava vam pretragu unosom imena odredišta pomoću dodirne tastature na ekranu.

    The

  1. Na primer, ako dodirnete dugme „Voice Search“, pitaće vas gde želite da idete.

    Say the destination you'd like to search for in Google Maps for CarPlay on iPhone.

  1. Izgovorite glasno ime odredišta. To može biti tačna adresa, naziv orijentira (poput parka, spomenika ili poznate zgrade) ili preduzeće. Na primer, ako kažete „McDonalds“, Google Mape će pružiti listu najbližih lokacija McDonalds restorana. Sličnu listu rezultata videćete ako pretražujete putem tastature ili po kategoriji. Dodirnite navedenu lokaciju koju želite da posetite.

    Tap the desired destination from the search results list in Google Maps for CarPlay on iPhone.

  1. Nakon toga, Google Mape će vam prikazati pregled rute na mapi, kao i koliko vremena će trebati da se tamo stigne. Da biste započeli rutu, pritisnite „Start“.

    Tap



  1. Dok vozite, Google Mape će vam dati detaljna glasovna uputstva kroz sistem zvučnika u vašem automobilu. Takođe ćete moći da vidite svoju lokaciju tokom kretanja na mapi. Vaše vozilo je predstavljeno plavom ikonom u obliku trougla u krugu.

  1. Dok se vozite, u donjem levom uglu ekrana videćete procenjeno vreme dolaska, preostalo vreme dok ne stignete na odredište i preostalu udaljenost.

  2. Ako u bilo kom trenutku želite da dodate stanicu na svoju rutu, možete da dodirnete dugme „Add Stop“ u vrhu ekrana. 



  3. Da biste otkazali rutu, dodirnite dugme „Exit“ u gornjem desnom uglu.

    Following turn-by-turn directions in Google Maps on CarPlay through iPhone.

  1. Tri dugmeta u donjem desnom uglu ekrana čine sledeće (od vrha do dna):

  • Browse map(Pregledajte mapu): Dodirom ovog dugmeta omogućava vam se slobodno kretanje tačke gledišta karte gore, dole, levo ili desno, tako da možete da pogledate okolinu bez potrebe da se vozite tamo.

  • Mute audio(Isključi zvuk): Ovo utišava glas dajući detaljna uputstva.

  • See route overview(Pogledajte pregled rute): Ovo vam omogućava da na mapi vidite pregled celokupne rute koja je u toku.

    Examining the three black option buttons in Google Maps on CarPlay through iPhone.

  1. Kada stignete, Google Mape će vas upozoriti glasom i ekran će se promeniti. Dodirnite „End Trip“ da biste uklonili put sa Google mapa.

    Tap

  1. Nakon toga možete slobodno da uđete na novo odredište i počnete ponovo (ili jednostavno izađite iz automobila ako ste završili putovanje).

Kako promeniti podešavanja u Google mapama na CarPlay-u

Ako želite da promenite podešvanja Google mapa dok koristite CarPlay pratite sledeće korake:

  1. Dodirnite ekran automobila.  Zatim dodirnite ikonu „zupčanika“ koja će se pojaviti u gornjem desnom uglu.

  1. Nakon toga će se pojaviti meni „Settings“.

    The Settings screen in Google Maps on CarPlay through iPhone.

  1. Ukratko ćemo razmotriti šta svaka opcija u meniju Podešavanja radi.

  • Route options(Opcije rute): Ovo vam omogućava da odredite da li želite da izbegnete autoputeve, puteve sa naplatom ili trajekte, dok Google mape predlažu alternativne rute.

  • Map colors(Boje mapa): Ovo menja boju interfejsa Google Mapa. Opcije su „Day“ (dnevna tema), „Night“ (noćna tema) ili „Automatic“, koja automatski menja teme u zavisnosti od doba dana.

  • Satellite map(Satelitska karta): Ova opcija uključuje (uključuje ili isključuje) slike satelitske mape. Ove slike prikazuju stvarne fotografije sveta oko vas, ali troše dodatne internet podatke dok se koristi i može potencijalno sporije da učitava na nekim lokacijama gde je signal vašeg mobilnog operatera slab.

  • Traffic(Saobraćaj): Ovo aktivira ili deaktivira uživo saobraćaj. Kada je omogućeno, videćete lokalne saobraćajne uslove prekrivene putevima obojenim linijama. Zelena znači da saobraćaj teče mirno, narandžasta znači da je nešto zagušena, a crvena znači da se saobraćaj u tom području odvija vrlo sporo.

  • North up(Sever gore): Ovo menja orijentaciju karte iz orijentacije „iza automobila“ gde se karta okreće oko vašeg vozila u orijentaciju „Sever gore“ gde je mapa uvek orijentisana tako da je sever uvek prema gore.

  • Volume(Jačina zvuka): Ovo vam omogućava da podesite jačinu glasa koja daje detaljna uputstva i upozorenja o ruti.

Ako želite da promenite neko od ovih podešavanja, dodirnite odgovarajuće dugme u meniju. Kada završite sa podešavanjima, dodirnite dugme „Exit“ i promene će biti sačuvane. Želimo vam bezbedna putovanja!