Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je NFC i za šta sve NFC može da se koristi? (VIDEO)

Šta je NFC i za šta sve NFC može da se koristi? (VIDEO)

Da li ste se nekada zapitali kako se koristi NFC i za šta sve on može biti koristan? Benefiti su itekako prisutni samo što ih mi ne vidimo. Više o tome u daljem tekstu.

NFC modul verovatno mnogima ne znači ništa više od “niko ne koristi ovo”. Tu predrasudu ćemo danas da “razbijemo”. Većina telefona danas dolaze sa NFC modulom, međutim malo je korisnika koji znaju kako ga mogu iskoristiti ili koji ga uopšte i koriste.

 



Bilo da znate kako se koristi ili ne, mi ćemo vas danas podstaknuti da počnete sa korišćenjem svih benefita NFC modula.

Kako aktivirati NFC

Prvo se uverite da li vaš Android uređaj ima NFC modul. To možete najlakše uraditi tako što ćete pročitati detaljne karakteristike vašeg telefona OVDE.

Zatim uključite NFC. To ćete učiniti jednpstavnim pristupanjem podešavanjima svog Android uređaja. Unutar podešavanja pronađite kategoriju “Wireless & Networks” unutar koje se nalazi prekidač za uključivanje NFC modula.

Imajte na umu da oba uređaja moraju imati NFC module kako bi razni benefiti došli do izražaja.

Kako koristiti NFC

Kako biste prebacili neke podatke putem NFC-a potrebno je da prvo aktivirate “Android Beam” funkciju, a zatim prislonite jedan uređaj o drugi koji je takođe opremljen NFC modulom. U slučaju da ih razdvojite, oni će vas automatski obavestiti da ih ponovo spojite.



Evo kako možete da iskoristite NFC u neke svakodnevne i praktične svrhe.

Deljenje kontakta

Kada želite nekom da date svoje kontakt informacije kao što su broj telefona, profilna fotografija, email i sl. sve što je potreno da uradite je da pronađete svoj kontakt, prislonite telefon uz telefon. Tada će se putem NFC-a sve proslediti i sačuvati na prislonjeni, tj željeni uređaj. Ovo funkcioniše za bilo koji drugi kontakt, sve dok je sačuvan u imenik aplikaciji.

Dakle, ako su vam prsti prljavi i ne možete da kuckate po telefonu, jednostavno zamolite prijatelja da vam putem NFC-a prebaci sve informacije.



Deljenje fotgrafija

Snapchat nije jedini način da nekom brzo pošaljete fotografiju. To možete učiniti i putem NFC-a. Jednostavno putem galerije pristupite fotografiji koju želite da podelite, prislonite telefon uz telefon i dodirnite po sredini ekrana.

Koliko mi znamo, ovo je definitino najbrži način da se lokalno podeli fotografija.



Deljenje aplikacije

Kada igrate neku igricu obično se ljudi okupe oko vas gde se kasnije raspituju oko nje. Najlakši način da ih se otkačite je da im instalirate igricu koju igrate. Međutim, to će obično zahteva vreme. Uz NFC to je sasvim brzo i lako. Tokom igranja vaše omiljene igrice samo prislonite vaš telefon uz telefon prijatelja i dodirnite po sredini ekrana. Tada će se vašem prijatelju prikazati igrica u Google Play prodavnici sa tasterom za instaliranje.

Dakle, ovo je najbolji i najbrži način da podelite igricu a da pritom ne izlazite iz nje.

Deljenje ruta

Kada se nađete u situaciji da nekom želite da pokažete put do određene lokacije, najlakši mogući način je da mu na njegovom telefonu podesite rutu pomoću Google Maps aplikacije. U suštini to uvek možete odraditi direktno na telefonu vašeg prijatelja, međutim to ne znači da je lak i brz posao. Uvek je bilo koji posao lakše odraditi na svom uređaju, pre nego na tuđem. Shodno tome, na svom telefonu pronađite željenu lokaciju, kreirajte rutu, prislonite telefon uz telefon i dodirnite po ekranu telefona. Tada će se vašem prijatelju prikazati cela ruta kojom treba ići kako bi stigao do željene lokacije.

Ovo je takođe veoma korisno kada razgledate neke lokacije pa želite da to brzo podelite sa osobom pored vas. Isto tako, ako imate sačuvane lokacije, najlakše ih je podeliti baš ovaj način.

Pokretanje aplikacije

Ako koristite aplikaciju koju vaš prijatelj ima na svom uređaju, vrlo lako možete da je pokrente jednostavnim prislanjanjem jednog telefona o drugi.

Ovo je korisno možda samo u situacijama kada želite da pokrenete kameru ili neku drugu podrazumevanu aplikaciju jer male su verovatnoće da će vaš prijatelj imati ostale aplikacije na svom uređaju. No, dobro je znati da se putem NFC

Plaćanje putem NFC-a

Plaćanje putem telefona nikad nije bilo lakše. Preuzmite aplikaciju sa priloženog linka, postavite je i bićete spremni za šoping. Naravno, ova aplikacija se sinhronizuje sa vašim tekućim računom gde kasnije koristi dostupna sredstava za transakcije. Transakcija se obavlja prislanjanjem telefona na NFC uređaj koja skoro svaka radnja ima.

>> Šta je Google Pay i kako se koristi? <<

>> Šta je Android Beam i kako se koristi? <<

 

 

>> Kako funkcioniše Google novčanik u praksi? <<

Ovo je izuzetno korisno za one koji često koriste platnu karticu ili kada ostanete bez gotovine.

NFC stikeri

Mnoge aplikacije se mogu pokrenuti putem stikera. Čak se mogu obavljati čitavi zadaci na telefonu jednostavnimi prislanjanjem telefona na NFC stiker. Operacija ili aplikacija koju stiker pokrene se unapred definiše i ne može se kasnije modifikovati. Njih možete poručiti putem interneta po veoma povoljnim cenama. Detaljnije pročitajte OVDE.

>> Uskoro će pametni telefoni moću da urade nešto što će se mnogima dopasti! <<

>> 5 stvari koje bi svi pod hitno trebalo da urade sa svojim Android telefonom! <<