Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti Samloader za ažuriranje Samsung Galaxy uređaja!

Kako koristiti Samloader za ažuriranje Samsung Galaxy uređaja!

Evo kako da ažurirate svoj Samsung telefon koristeći bazu firmware-a koju "Samloader" poseduje. 

Uprkos činjenici da Samsung svake godine objavi mnogo uređaja, kompanija ne nudi službeni portal za preuzimanje firmvera, prilagođenog korisniku, za svoje pametne telefone i tablete s oznakom Galaxy. Možete ili okušati sreću sa ugrađenom pretragom ažuriranja u podešavanjima uređaja, ili možete koristiti Switch Samsung Smart aplikaciju - ali ni jedna od ovih opcija neće zadovoljiti želju naprednih korisnika za dobijanjem najnovijih ažuriranja odmah nakon objave.

 



Stoga se Samsung entuzijasti često obraćaju nezavisnim servisima za preuzimanje ažuriranja koja su zgodno spakovana i spremna za flešovanje putem Odin-a. Alati poput SamFirm i Frija Takođe se dosta koriste u zajednici, jer se lako može postaviti upit za Samsung FUS (Firmware Update Server) i pomoću ovih uslužnih programa preuzeti najnovija verzija za traženi model.

Međutim, nijedan od gore spomenutih preuzimača firmvera nije otvorenog koda. Alati koriste određenu biblioteku iz distribucije Smart Switch-a da kako bi mogli pristupiti serveru za ažuriranje. Sama biblioteka zaštićena je pomoću Themida-e, što je jedan od razloga zašto je uslužne programe teško preneti na operativne sisteme koji nisu Microsoft Windows. Ipak, postoji rešenje i za ove barijere.

Nakon pažljivog inverznog inženjeringa protokola preuzimanja, programer je odlučio da kodira program za preuzimanje u Python programskom jeziku, što znači da se konačni alat može izvršiti na gotovo bilo kojem operativnom sistemu. Rezultat je Samloader , CLI aplikacija na više platformi koja može dohvatiti Samsung firmware pakete bez upotrebe vlasničkog DLL-a. Ova izuzetno sitna skripta (manja od 100 KB) takođe može dešifrirati OTA artefakte i stvoriti standardni paket za flešovanje.

samloader_samsung_firmware_downloader_macos

Kako se koristi Samloader

  1. Obavezno instalirajte Python 3 i pip.

  2. Preuzmite bazu kodova Samloader-a pomoću ove veze ili klonirajte odredište pomoću git-a:
    git clone https://github.com/nlscc/samloader



  3. Instalirajte pomoću pipa:

    cd samloader
    pip3 install

  1. Proverite najnoviju verziju firmvera za svoj model:

    samloader checkupdate [model] [region]

    • Na primer, ako trebate saznati najnoviji firmver za T-Mobile Samsung Galaxy S20 Ultra, unesite sledeće:

      samloader checkupdate SM-G988U TMB

  2. Preuzmite navedenu verziju firmvera za dati telefon i regiju u navedenu datoteku ili fasciklu:

    samloader download [version] [model] [region] [out]



  3. Dešifrujte šifrovane artefakte firmvera:

    • Za enc2 šifrovani firmware:
      samloader decrypt2 [version] [model] [region] [infile] [outfile]

    • Za enc4 šifrovani firmware:
      samloader decrypt4 [version] [model] [region] [infile] [outfile]

Važno je spomenuti da Samloader ne podržava svaki Samsungov kanal za nadogradnju. Neki operateri (poput AT&T i Verizon) ne pružaju ažuriranja putem Samsungovog OTA servera. Štaviše, ne možete preuzeti firmware beta kanala pomoću ove skripte.