Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti telefon za vlogovanje kao profesionalac?!

Kako koristiti telefon za vlogovanje kao profesionalac?!

Opremite svoj telefon ovim dodacima i transformišete ga u idealan uređaj za vlogovanje!

Kako vreme odmične, video postaje daleko atraktivniji sadržaj od bilo kog drugog. Blogovi polako umiru jer niko ne želi da čita članak koji ima više od 3-4 rečenice. Sa druge strane, Instagram nalozi sa zanimljivim sličicama i YouTube kanali sa “kako da” video uputstvima prosto osvajaju daleko više pažnje. Ljudi bi radije da pogledaju fotografiju ili kratak video nego da provedu desetak minuta čitajući članak.

 



Ipak, moramo priznati da je takav sled okolnosti negde i logičan budući da danas skoro svako ima telefon sa fenomenalnom kamerom. Fotografije i video zapisi načinjeni telefonom često budu i više nego dobri. Ako se sećate, mi smo jednom prilikom pisali o tome kako je čak jedan film snimjen isključivo kamerom iPhone 6 telefona. Evo tog članka:

>> Pogledajte remek delo načinjeno sa iPhone 6 telefonom! <<

Mnogi veliki YouTube kanali koriste telefone kako bi pravili vlogove. Ali ako pogledamo te video zapise, nekako nam se čini kao da oni nisu napravljeni telefonom. Nekako su snimci kvalitetniji, ton je čistiji, pokreti su fluidniji, sve je prosto daleko profesionalnije. Pa dobro ste stekli utisak jer i jeste sve podignuto na neki viši, profesionalniji nivo. 

Danas ćemo govoriti o tome čime treba da se opremite kako bi snimci načinjeni vašim telefonom postali daleko kvalitetniji. To naravno znači da ćete vaš telefon automatski transformisati u izuzetno kompaktni video sistem za snimanje vlogova. 

>> Najbolje aplikacije za brzu montažu tj. etidovanje video snimaka na telefonu! <<

>> Kako napraviti kvalitetne video snimke pomoću telefona? <<



>> Za uspešan Twitch kanal vam je potreban telefon i još par stvari! <<

Kostur za montiranje (eng. rig)

Profesionalne kamere koriste takozvani “rig” sistem za povezivanje sa periferijom što je zapravo kostur koji ima mogućnost lake konekcije i nadogradnje sa raznom pratećom opremom. Verovali ili ne, rig postoji i za pametne telefone. 

Na tržištu se mogu pronaći rig-ovi za telefone, raznih proizvođača. Mi bismo izdvojili “Ulanzi” i “BeastGrip”. O ovom drugom brendu smo već pisali i nešto više o njemu možete pročitati na priloženom linku:

>> BeastGrip Pro će pretvoriti vaš telefon u prenosivu mašinu za snimanje! <<



Čemu rig suštinski služi? Odgovor je vrlo jednostavan. Rig je zapravo osmišljen kao kostur na koji se kače razna prateća oprema za telefon. To može biti eksterni blic, mikrofon, dodatni objektivi i još mnogo što šta.

Bez rig-a ne bi bilo moguće držati telefon u jednoj ruci zajedno sa svom pratećom opremom. Dakle, prva stvar koja vam je potrebna kako biste unapredili mogućnosti snimanja vašeg telefona je ustvari rig!



Eksterni objektivi (eng. lens)

Pametni telefoni nemaju mogućnost menjanja objektiva jer su oni zapravo ugrađeni unutar telefona. Ipak, postoji mogućnost da dodate još jedan objektiv kameri pametnog telefona. Ti objektivi su minijaturni i mogu da recimo prišire ugao vidljivosti kamere telefona, da zumiraju ili da omoguće super “macro” snimanje. Mi smo recimo pisali ranije o takvim objektivima za pametne telefone, a više o tome, kao i to gde ih možete kupitim pogledajte na priloženom linku:

>> Evo čime treba opremiti telefon da biste mogli da napravite još kvalitetnije fotografije! <<

Neki od tih objektiva čak mogu da promene format snimanja i da dodaju neke vrlo “sinematične” efekte video zapisu. Jedan objektiv takvog karaktera koji bismo izdvojili je svakako “Anamorphic Lens”. Više o ovom sjajnom objektivu pročitajte na priloženom linku:

>> Anamorfni objektiv je novi, fantastičan dodatak za kemere telefona! (VIDEO) <<

Za vlogovanje bismo preporučili jedan “ultra - wide” objektiv koji raširiti kadar. To će vam obezbediti jedan fino kadriran snimak u kojem sigurno nećete biti isečeni i u kojem ćete sigurno biti sve vreme.

Kvalitetan mikrofon (eng. shoot mic.)

Mnogi telefoni dolaze sa prilično kvalitetnim mikrofonom, ali oni često ne budu dovoljni, pogotovo ako se snima nešto kada duva jak vetar ili kada je u okruženju jaka buka. 

U tim situacija dodatni mikrofon može biti od ogromne koristi. Za vlogovanje je dodatni mikrofon ključni deo opreme jer kvalitetan audio je izuzetno bitan. Naravno da svako ko pravi vlogove želi da ga dobro čuju jer u takvim videima sve se svodi na to šta vloger govori. 

Jedan boljih mikrofona koji se mogu prikopčati za rig, i naravno telefon, je “Saramonic SmartMixer”. Ipak, nesumnjiv kvalitetan, a izuzetno dobar usmerni mikrofon je i “Rode VideoMic Me” koji košta oko 50€ i koji je fenomenalno univerzalno rešenje.

Dodatno osvetljenje 

Budući da na rig možete da dodate gomilu opreme, onda ne bi bilo loše imati i mali reflektor koji će vam osvetleti lice i istaći vas dok vlogujete. 

Kompaktan i prilično nezavisan mali reflektorčić koji često koriste i kamermani je upravo “Meike S150 LED Panel”. On dolazi sa svojom baterijom koja se može dopuniti. Takože, postoji i mgućnost da zagušite reflektor kako on ne bi bacao neke oštre senke i kako vas ne bi prejako osvetlio dok vlogujete što je svakako ogroman plus.

Ovo nije jedini reflektor koji možete koristiti, ali mi smo ovaj izdvojili kao pristojno rešenje u cenovnom rangu od oko 35€. Super je to što reflektor dolazi i sa držačem za telefon pa možete da pravite razne kombinacije prilikom korišćenja. 

Stabilizacija telefona (eng. gimbal)

Svi dobro znamo da snimanje telefon direktno iz ruke zna da bude prilično izazovan posao. Ako telefon nema dobru stabilizaciju, a obično prednje kamere ne poseduju optičku stabilizaciju slike, onda snimci budu često mutni i drmusavi. 

To naravno može da se koliko, toliko, ublaži nekom digitalnom stabilizacijom, ali to opet nije ono profesionalno rešenje. Pravo i najbolje rešenje je zabravo dodatni ručni stabilizator tj. “gimbal”. 

Mi smo baš nedavno govorili o jednom prilično zanimljivom stabilizatoru za akcione kamere koji nije skup, a pruža fenomenalne performanse za uloženi novac. Više o njemu na priloženom linku:

>> Hohem iSteady Pro 2 - Najbolji budžetni gimbal za akcione kamere! <<

Međutim, ista ova kompanija pravi i gimbal za pametne telefone koji je takođe prilično povoljan. U pitanjuje Hohem iSteady Mobile Plus gimbal koji stabilizuje telefon oko 3 ose, dok se kontrole po pitanju usmeravanja obavljaju elektronski, putem tastera. Njegova cena oko 80€ i možete ga poručiti preko mnogih kineskih online prodavnica. 

Naravno, uvek možete sebi poručiti premium gimbal za pametne teleofne, nešto poznatijeg brenda. U tom slučaju bismo preporučili DJI Osmo Mobile 2, a nejgova cena je oko 180€.

Stativ (eng. tripod)

I naravno, uvek je dobro imati neki stativ pri ruci koji može da vam pomogne u situacjama kad su vam potrebne slobodne ruke dok vlogujete. Definitivno je “Joby GorillaPod” najbolji izbor jer se radi o lako prenosivom stativu za telefone koji može da se zakači za bilo šta, budući da je savitljiv. Njegova cena je 30€ i možda je viša za ovakav tip stativa, ali nakon par nedelja korišćenja, sigurni smo da ćete zaboraviti na to koliko ste ga platitli. 

Eksterna baterija (eng. powerbank)

Naravno da je dobro imati neku eksternu bateriju pri ruci, ili još bolje na samom rigu, kako bi snimanje moglo da se odvija bez straha da će se telefon brzo isprazniti i iznenada isključiti. 

Mi bismo vam preporučili “Anker PowerCore+ 26,800mAh” prenosnu bateriju, pre svega zbog ogromnog kapaciteta, ali i zbog toga što ima 2 USB izlaza pune veličine, i jedan USB Top C. 

Osim toga što su dva USB konektora pune veličine dostupna za punjenje recimo reflektora, tu je i USB tip C konektor za punjenje telefona ukoliko se radi o nekom novijem modelu. 

Sjajno je i to što ova baterija ima output od 30W te će se vaš telefon puniti istom brzinom kao kada bi ga zakačili na uobičajeni zidni punjač.